Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un oraș din județul Alba vizează modernizarea centrului istoric cu bani europeni: O nouă amenajare peisagistică cu spații de recreere

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administrația publică din Abrud dorește în viitorul apropiat să implementeze un proiect integrat de construcții publice cu destinație principală de recreere și spații urbane de calitate, prin reabilitarea părții centrale a orașului.

Amplasamentul pentru care se dorește totodată crearea unor trasee și spații exterioare pentru pietoni, dezvoltarea unor proiecte de amenajare peisageră și a unei strategii de mediu este în suprafață totală de 8.822 mp, fiind compus din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă, strada Ion Buteanu și fosta biserică unitariană.

Astfel, în ședința de îndată de la începutul săptămânii trecute, Consiliul Local al orașului Abrud a decis aprobarea proiectului și a investiției „Dezvoltarea integrată a orașului Abrud prin realizarea unui centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Moților, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu”, în vederea finanțării acestuia în cadrul programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 13, prioritatea de investiții 9B, Obiectivul specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România, în valoare totală de 20.122.866,77 lei, inclusiv TVA, proiect realizat de către S.C. K&K Studio de Proiectare S.R.L. Cluj – Napoca. Pentru acest proiect, din bugetul orașului nu se vor achita cheltuielile neeligibile, dar consilierii locali au aprobat contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 402.457,73 lei, precum și eventualele sume reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pentru implementarea proiectului în condiții optime, iar prin hotărârea adoptată de consilierii locali, primarul Nicolae Simina a fost împuternicit să semneze toate actele necesare și contractul de finanțare.

Proiectul adoptat de Consiliul Local prevede realizarea în termen de 36 de luni a unui spațiu recreativ în interiorul ruinei fostei biserici unitariene, prin lucrări de consolidare, restaurare, conservare, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici – zona navei și turnul estic – precum și reabilitarea infrastructurii urbane din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu prin amenajări specifice: sistematizare verticală, refacerea infrastructurii edilitare, reabilitarea componentelor valoroase, intervenții de peisagistică, dotare și mobilare cu mobilier urban de calitate, accesibilizare pentru persoane cu deficiențe, care să reîntregească imaginea centrului istoric și să ofere locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care să evidențieze valorile materiale și imateriale patrimoniale. Ședința de îndată s-a desfășurat în data de 28 august 2018 deoarece termenul de depunere era cel târziu data de 30 august, iar hotărârea a fost adoptată în unanimitate de către cei 10 consilieri locali prezenți la întrunire, care au reprezentat exact două treimi din numărul total al membrilor Consiliului Local Abrud.

Dacă acest proiect va fi aprobat, centrul orașului Abrud ar avea șanse foarte mari ca peste câțiva azi să-și recapete aspectul istoric și să devină un important punct de atracție turistică în Apuseni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea