Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un oraș din județul Alba vizează modernizarea centrului istoric cu bani europeni: O nouă amenajare peisagistică cu spații de recreere

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Administrația publică din Abrud dorește în viitorul apropiat să implementeze un proiect integrat de construcții publice cu destinație principală de recreere și spații urbane de calitate, prin reabilitarea părții centrale a orașului.

Amplasamentul pentru care se dorește totodată crearea unor trasee și spații exterioare pentru pietoni, dezvoltarea unor proiecte de amenajare peisageră și a unei strategii de mediu este în suprafață totală de 8.822 mp, fiind compus din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă, strada Ion Buteanu și fosta biserică unitariană.

Astfel, în ședința de îndată de la începutul săptămânii trecute, Consiliul Local al orașului Abrud a decis aprobarea proiectului și a investiției „Dezvoltarea integrată a orașului Abrud prin realizarea unui centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Moților, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu”, în vederea finanțării acestuia în cadrul programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 13, prioritatea de investiții 9B, Obiectivul specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România, în valoare totală de 20.122.866,77 lei, inclusiv TVA, proiect realizat de către S.C. K&K Studio de Proiectare S.R.L. Cluj – Napoca. Pentru acest proiect, din bugetul orașului nu se vor achita cheltuielile neeligibile, dar consilierii locali au aprobat contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 402.457,73 lei, precum și eventualele sume reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pentru implementarea proiectului în condiții optime, iar prin hotărârea adoptată de consilierii locali, primarul Nicolae Simina a fost împuternicit să semneze toate actele necesare și contractul de finanțare.

Proiectul adoptat de Consiliul Local prevede realizarea în termen de 36 de luni a unui spațiu recreativ în interiorul ruinei fostei biserici unitariene, prin lucrări de consolidare, restaurare, conservare, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici – zona navei și turnul estic – precum și reabilitarea infrastructurii urbane din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu prin amenajări specifice: sistematizare verticală, refacerea infrastructurii edilitare, reabilitarea componentelor valoroase, intervenții de peisagistică, dotare și mobilare cu mobilier urban de calitate, accesibilizare pentru persoane cu deficiențe, care să reîntregească imaginea centrului istoric și să ofere locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care să evidențieze valorile materiale și imateriale patrimoniale. Ședința de îndată s-a desfășurat în data de 28 august 2018 deoarece termenul de depunere era cel târziu data de 30 august, iar hotărârea a fost adoptată în unanimitate de către cei 10 consilieri locali prezenți la întrunire, care au reprezentat exact două treimi din numărul total al membrilor Consiliului Local Abrud.

Dacă acest proiect va fi aprobat, centrul orașului Abrud ar avea șanse foarte mari ca peste câțiva azi să-și recapete aspectul istoric și să devină un important punct de atracție turistică în Apuseni.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, huiduit la Alba Iulia de către mulțimea strânsă cu ocazia Zilei Naționale a României. A participat la un eveniment organizat la Monumentul Unirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, huiduit la Alba Iulia de către mulțimea strânsă cu ocazia Zilei Naționale a României. A participat la un eveniment organizat la Monumentul Unirii

Preşedintele Senatului şi al PNL, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, este prezent astăzi, 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia.

Acesta a participat la o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori, la Monumentul Unirii, înainte de a se deplasa înspre locul unde se va desfășura parada militară din oraș.

Citește și: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Unul dintre punctele culminante ale acestei zile festive va fi cu siguranță impresionanta paradă militară, care se anunță a fi un spectacol de amploare.

Peste 1000 de militari vor defila cu mândrie, însoțiți de zeci de transportoare blindate și autospeciale aparținând Ministerului Apărării Naționale. Cerul va fi animat de avioane și elicoptere, oferind un tablou impresionant și aducând un omagiu forțelor armate care au contribuit la apărarea și unitatea țării.

Festivitatea va atinge și corzi sensibile ale culturii românești, oferind o autentică masă populară, bogată în tradiții culinare. Spectacolele și concertele vor completa atmosfera, aducând un mix eclectic de divertisment și expresii artistice. Seara se va încheia cu un spectacol grandios de artificii, iluminând cerul și adăugând o notă de magie și splendoare încheierii festive.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Organizarea unui astfel de eveniment necesită un efort concertat al autorităților pentru a asigura siguranța și confortul participanților. Măsurile logistice, de securitate și de sănătate sunt implementate cu grijă, demonstrând responsabilitatea în gestionarea unui eveniment de asemenea amploare.

Programul zilei de 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia

 • 15.00 Defilare militară dedicată Zilei Naționale a României,
  • Bulevardul 1 Decembrie 1918
 • 15.30 Marea Unire a Bucătarilor
  • Masa populară
  • Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei
 • 15.30 Prăjitura Unirii by Chef Toma
  • Masa populară
  • Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei
 • 15.30 ROMÂNIA TRADIȚIONALĂ
  • Spectacol folcloric extraordinar susținut de artiști din toate zonele istorice ale României: Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cornel Borza, Traian Jurchela, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Ilie Medrea, Mirela Mănescu, Roxana Reche, Alexandru Pal, Roxana Bădescu, Elena Nistor, Floricica Moga, Nicolae Plută, Dorina Narița, Bogdan Toma, Ancuța Matei Olar, Anuța Iuga, Ioana Ciorea, Maximiliana Poienar, Ana Maria Alb, Daria Costea, Diana Izabela Marin, Maria Uțiu, Adina Popa, Bianca Șușman, Gabriel Bucur, Cristina Todor, Oana Vențel, Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Ansamblul Folcloric ,,Drăgan Muntean” al Județului Hunedoara, Ansamblul Folcloric ,,Busuiocul” al Județului Bacău, Grupul instrumental ,,Crai nou” din Alba Iulia.
  • Piața Cetății Alba Carolina
 • 16.00 #DeparteDarÎmpreună
  • Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Palatul Apor, Sala Senatului
  • *detalii despre accesul la eveniment se găsesc pe www.repatriot.ro
 • 18.00 Caleidoscopul Unirii
  • Animație, prezentări, reenactment istoric
  • Piața Cetății Alba Carolina, Aleea Muzeului
 • 19.30 Un secol de dor
  • Concert eveniment cu: Grigore Leșe și invitații săi – soprana Mihaela Pletea, Maria Chifu, Ioana Demetra Gârleanu, Taraful Cătălin Iancu
  • Piața Cetății Alba Carolina
 • 20.30 La mulți ani, România!
  • Spectacol de artificii
  • Piața Cetății Alba Carolina

Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare