Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Un oraș din Alba a dat decanul Facultății de Farmacie și prorectorul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cugirenii pot fi mândrii că fii orașului îî reprezintă cu mândrie. Doi cugireni ocupă funcții importante la una dintre cele mai mari universități din țară, „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Prof. dr. Gianina Cristina Crișan, este decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu”, iar conf. univ. dr. Mihai Pușcaș ocupă de o săptămână, funcția de prorector pentru administrație, patrimoniu și relația cu Senatul, scrie cugirinfo.ro.

”Cu penele altuia te poți împodobi, dar nu poți zbura” ne avertizează, din eternitate, marele nostru poet și filosof de la Lancrăm, Lucian Blaga.

Dar cum ”errare humanum est”, nici de data aceasta nu mă abțin deloc, chiar și știind că ”sed perseverare diabolicum”: o să mă împăunez cu toate penele posibile. Fac asta nu pentru a încerca măcar aroganța de a mă desprinde de teluricul meu destin, cu ajutorul acestui penaj, ci pentru a vă face părtași și pe dumneavoastră, sincer bucuroși sau sincer invidioși, după cum vă lasă inima și mintea pe fiecare, la reușitele a doi conjudețeni care, treaptă cu treaptă, au ajuns în vârfuri de carieră. Ei, na! N-au ajuns miniștri. Pentru că, lecturându-le paginile lungi de CV-uri, cu specializări și studii, am ajuns la concluzia că nici n-ar fi avut timp să ajungă miniștri, la cât au avut de învățat prin tot felul de biblioteci, laboratoare, universități și alte medii academice, de-a dreptul crispante pentru sinapsele neuronale ale unui profan ca mine.

Elit - Gustul Desăvârșit

Unu la mână: sunt mândră, probabil la fel de mândră ca mulți din generația noastră – elevi, părinți și profesori deopotrivă, de fosta mea colegă de clasă din liceu – prof. dr. Gianina Cristina Crișan (fostă Dârjan, născută în ianuarie 1971 la Cugir) care din 2016 este decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Gianina Cristina Crișan şi-a început cariera academică în cadrul UMF Cluj-Napoca, pe care a și absolvit-o, în urmă cu 31 de ani. Doctoratul în domeniul „Farmacie” l-a obținut tot în cadrul instituției, în 2004. Din 2013 este profesor universitar, făcând parte din corpul didactic al Disciplinei de Botanică farmaceutică. Înainte de a obține primul mandat de decan al Facultății de Farmacie, în anul 2012, prof. dr. Gianina Crișan a fost prodecan al facultății între 2008-2012. Este membră a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, domeniul Științe biologice și biomedicale.

A urcat toate treptele universitare: profesor universitar, conferențiar, șef lucrări, asistent, preparator la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Facultatea de Farmacie, Disciplina de Botanică farmaceutică. Este doctor în științe medicale, domeniul farmacie. Are peste 46 de lucrări științifice publicate in extenso, 12 cărți cu ISBN în edituri naționale, 7 proiecte de cercetare.

Doi la mână: Sunt mândră – la fel de mândră probabil ca toți cugirenii care l-au avut coleg, dar și elev, pe noul prorector al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Este vorba de conf. univ. dr. Mihai Pușcaș, director al Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca. Conf. univ. dr. Mihai Pușcaș conduce activitatea Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca și este curatorul herbarului Universității „Babeș-Bolyai”. În calitate de cadru didactic al Departamentului de Taxonomie și Ecologie al Facultății de Biologie și Geologie, predă cursurile de Botanică Sistematică și Filogeografie. Activitatea sa de cercetare se desfășoară în principal în domeniul biogeografiei și ecologiei alpine (funcționarea și dinamica ecosistemelor erbacee de altitudine).

Dr. Mihai Pușcaș este doctor în biologie al Universităţii ”Joseph Fourier” din Grenoble, Franţa și doctor în biologie cu distincţia ”Summa cum laudae” la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. A urmat cursurile Liceului Teoretic nr. 1 Cugir, actualul Colegiu ”David Prodan”, între 1989-1993, la profilul Matematică-Fizică. Are la activ nenumărate stagii de cercetare și colaborări internaționale în proiecte de cercetare care au consolidat, treaptă cu treaptă, cariera sa didactică.

Trei la mână: Vivat, floreat, crescat! Și o precizare este absolut necesară: școala cugireană a reprezentat, de-a lungul timpului, o inepuizabilă resursă de performanță intelectuală și de reușite în carieră, cu exemple pe care le-am mai găzduit în paginile ziarului „Unirea”. Am făcut-o cu drag, conștienți fiind de faptul că noua generație are nevoie de modele reale, nu de personaje efemere, care sclipesc meteoric, botoxat, epilat și gelat prin existența noastră. Vom continua, cu orașul Cugir și cu celelalte localități din județul nostru. În materialul de față, numitorul comun l-a reprezentat mediul universitar din Cluj-Napoca. Și, chiar un pic, îndrăznesc să-l contrazic pe Blaga: azi parcă am levitat puțin, împăunându-mă cu performanțele celor de mai sus. Voi, nu?


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

O publicație germană a realizat un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, ținând cont de PIB și valoarea de cumpărare, printre care se află și România.

ziua-internationala-a-eradicarii-saraciei001.jpg

Astfel, România se află în top 10 cele mai sărace țări din UE, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Produsul intern brut (PIB) e un indicator al bogăției unei țări, iar în cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, astfel, se poate stabili o ierarhie.

De indată ce a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre ele se aflau și Franța, Germania și Regatul Unit, cea din urmă părăsind UE la 31 ianuarie 2022. Numărul statelor membre a ajuns în momentul de față la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări în decursul unui determină PIB-ul țării respective. E un indicator al bogăției unei țări. Ca să poată fi cumparat PIB-ul fiecărei țări, UE folosește o valută fictivă unitară. Astfel, valoarea PIB-ului pe persoană nu se calculează în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.

TOP 10 cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană:

LOC ŢARĂ PIB PE CAP DE LOCUITOR ÎN PPS

1. Bulgaria 55

2. Grecia 65

3. Slovacia 68

4. Croația 70

5. Letonia 71

6. România 73

7. Portugalia 74

8. Ungaria 76

9. Polonia 77

10. Spania 84


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de 15 august, în localitatea Câmpeni, pe strada Gării.

Din primele informații este vorba despre deșeuri nepericuloase, care ard pe o suprafață de 60 de metri pătrați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stația de pompieri Câmpeni a intervit pentru localizarea și stingerea flăcărilor.

În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Detașamentul de pompieri Alba Iulia în cooperare cu SVSU Ighiu intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ighiu.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.

UPDATE: Incendiu lichidat. A ars o porțiune din acoperiș locuinței, aceasta fiind lovită de fulger.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea