Un nou val de praf saharian a ajuns în România: Recomandările medicilor
Un nou val de praf saharian a ajuns în România: Recomandările medicilor
Un nou val de praf saharian a ajuns pe teritoriul țării noastre, specialiștii recomandând populaţiei să încerce pe cât posibil să evite deplasările, deoarece acest fenomen este periculos pentru sănătate.
În fiecare an, România se confruntă cu cel puţin două episoade de praf saharian adus de curenţii din Nordul Africii. Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian ce a ajuns și în România conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.
Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara avertizează că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.
Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.
De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.
Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.
„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, spune medicul Ionela Iovan, potrivit Mediafax.
Reamintim că România s-a confruntat cu un val de praf saharian şi la finalul lunii martie.
”Episodul a fost relativ scurt ca și intensitate. Aceste particule, cele care au pătruns în Iași, sunt ultrafine, micrometrice și submicrometrice. Însă, prin inspirație, pot produce afecțiuni și alergii specifice acestor tipuri de poluanți”, a precizat prof. dr. Silviu Gurlui, expert în mediu.
Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.
Sursa: romaniatv.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025: De când se poate vota în diaspora și lista secțiilor din străinătate
Alegeri prezidențiale 2025: De când se poate vota în diaspora și lista secțiilor din străinătate Duminică, 18 mai, va avea loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025. Conform calendarului oficial, românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile, la orice secție de votare din străinătate, indiferent dacă au sau nu reședința […]
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut: Dobânzi mai mari pentru românii cu credite Conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,29%, de la 7,20%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Citește […]
Se însoară sau nu Nicușor Dan? Ce răspuns a dat când i s-a sugerat să se căsătorească în campanie
Se însoară sau nu Nicușor Dan? Ce răspuns a dat când i s-a sugerat să se căsătorească în campanie Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru au împreuna 2 copii și o relație de peste 20 de ani. Cu toate acestea, ei nu sunt căsătoriți. Candidatul independent a dezvăluit că a fost sfătuit să se căsătorească în […]