Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un nou protest al localnicilor din Balomir, revoltați că lucrările la autostrada Orăștie – Sibiu le distrug comuna

Bogdan Presecan

Publicat

în

La Balomir, județul Alba,  va avea loc sâmbătă 24 noiembrie o nouă manifestare de protest a localnicilor împotriva traficului greu determinat de activitatea balastierelor ce tranzitează zilnic localitatea în vederea realizării lucrărilor ce se desfășoară la autostrada Orăștie – Sibiu. Situația durează de mai multe luni, dar prima izbucnire colectivă a balomirenilor s-a petrecut la începutul lunii octombrie.

Deși în urma sesizărilor făcute la autoritățile locale și județene au fost luate câteva măsuri pentru reducerea disconfortului provocat de firmele ce lucrează la autostradă, localnicii sunt hotărâți să continue protestele, până la o rezolvare rezonabilă a situației.

Mașinile de mare tonaj transportă nisip de la balastiera din zonă, iar mulți dintre locuitorii comunei susțin că acest lucru le-a afectat deja serios structura caselor. În plus zgomotul și praful provocat de autocamioane a devenit pentru mulți dinte ei de nesuportat.

Manifestarea este organizată legal, primăria Șibot, de care aparține și satul Balomir eliberând o autorizație în acest sens. În plus, echipaje de jandarmerie vor fi prezente în localitatea Balomir unde vor acţiona pentru prevenirea apariţiei unor incidente sau stări tensionate pe timpul manifestării.

Pe malul stâng al râului Mureş, în dreptul localităţii Balomir, situată între Sebeș şi Orăștie sunt funcționale două balastiere, ce exploatează pietrişul şi nisipul din albia râului. Una dintre balastiere aparține societății “Elis” din Petrești, iar cealaltă firmei “Total NSA” Sălişte.

“…zidul din spate al casei lui tanti Lucreția va cădea în curând, pe zi ce trece toate casele din zonă sunt mai dărăpănate, crăpăturile mai mari, tensiunile cresc și nervii slăbesc…”

Iată cum descria prof. Delia Anghel din Balomir situația din urmă cu o lună de zile, într-o scrisoare trimisă ziarului “Unirea”:

”Așa cum am spus, am făcut demersuri și spre instituțiile de mediu și sănătate publică, cărora le-am depus memorii cu problemele noastre, fiind primite direct de șefii cei mari, care ne-au ascultat, erau oricum deja informați. Rezultate s-au văzut imediat: concasorul s-a mutat de lângă casele oamenilor și din creierii noștri, drumul se udă cu exces de zel acum, e adevărat, doar până la podețul de cale ferată, nu și cel pe care se circulă din zona agricolă… Acolo, probabil, se consideră deșert…

Știu demult că țara asta e a lui Caragiale și-a lui Papură Vodă, că poți găsi la noi, pe-ale noastre plaiuri mioritice tot ce nu dorești, că aici se spune că totul e posibil, dar acum am certituni despre ceea ce înseamnă incompetența, rea-voința, lucrul pompieristic! Cum se eliberează răspunsuri la cereri punctuale, cum se pun ștampile și semnături pe niște documente întocmite după ureche, cum proprietatea termenilor și limba română sunt niște chestiuni total străine pentru angajații Primăriei Șibot!

Casele sunt “crepate”, s-a “inspectat”,  dar nu există expertiză, se dă răspuns la Informarea de Protest (?!), se pune ștampila primăriei fără semnatură etc.! Dar s-au mobilizat totuși în ceva: ne-au căutat urgent de nereguli, pe noi, cele trei reclamante și ne-au trimis somații de plată a impozitelor sau amenzi pentru diverse!

Și ar mai fi multe de spus, din păcate…! Dar zidul din spate al casei lui tanti Lucreția va cădea în curând, pe zi ce trece toate casele din zonă sunt mai dărăpănate, crăpăturile mai mari, tensiunile cresc și nervii slăbesc… Fiecare se gândește cu groază la sosirea iernii, romii au cedat și se lasă cumpărați, am rămas puțini în confruntarea asta surdă, grea, obositoare și costisitoare cu caracatița primărie plus balastieri.”

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea