Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un muncitor indian de la Transalpina de Apuseni duce folclorul românesc la capătul pământului: Colindătorii de la Mogoș s-au auzit in Panjabi-India

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un muncitor indian  care  a lucrat  la Transalpina de Apuseni duce folclorul românesc la capătul pământului: Colindătorii de la Mogoș s-au auzit în Panjabi-India

Trăirea emanată și insuflată de folclorul românesc autentic ardelenesc și românesc, de colind și virtuozitatea cetelor de la Mogoș din județul Alba, a ajuns până la „capătul pământului”, în Panjabi-India, printr-un ambasador în persoana unui indian ce a lucrat, nu de mult, pe traseul Transalpinei de Apuseni, pe numele său Avtar Hathur.

Poate, cu precizarea unui mare poate,  România și Ardealul a clocotit temporar în mulți dintre cei ce au ales să ne viziteze țara ori să lucreze aici, dar uite că nu este cazul muncitorului indian de la Transalpina de Apuseni, în a cărui „vene” s-a infiripat profund iubirea și trăirea românească, iar timpul nu le-a „spălat”, astfel acesta amintește chiar și acum trei zile de județul Alba, de România, de experiența sa, semn că indubitabil există un pod trainic atunci când există ospitalitate ardelenească și acesta concluzioneză: „Un tărâm de povești!”

Nicoleta IDITA-TOMUȚA a așternut nu doar cuvinte ci trăiri, într-o ediție recentă de tipar a Ziarul Unirea, cronologia celor ce au ajuns să ducă la România și județul Alba într-o situație ce pare desprinsă dintr-o lume a metaversului fiind inspirată la rândul ei de un articol făurit de regretatul Gheorghe Ciul, în iulie 2020, ce i-a stârnit o curiozitate din care reise o poveste unică și nu mai puțin ieșită din comun:

„Pe când eram gata-gata să declar definitiv și irevocabil că acest Crăciun, din 2021, a fost pentru mine, dar și pentru unii dintre prietenii mei, unul dintre cele mai cenușii din existența mea (scuzabil de altfel, deoarece anul acesta în jurul meu s-a murit foarte mult, în mare parte din cauza COVID-19), divinitatea mi-a întins brusc ramura de măslin, de care aveam disperată nevoie să mă agăț, pentru a ieși din învolburatul râu al tristeții. Descoperirea care mi-a dat un imbold de bucurie pentru mai departe a fost făcută din întâmplare, unde altundeva decât în… metaversul socializării, în existența virtuală în care încet-încet ne împinge carantinarea și lockdown-urile repetate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În rezumat, am văzut cum un articol scris de regretatul nostru director, Gheorghe Ciul, în iulie 2020, a ajuns tocmai la celălalt capăt al lumii, în statul Punjab-India. Mai exact, unul dintre muncitorii indieni surprinși la lucru pe traseul Transalpinei de Apuseni – Avtar Hathur, a fotografiat articolul din ziar, în care apărea manevrând un buldoexcavator, și l-a distribuit către prietenii săi din Punjabi, pe o rețea de socializare. Ei, dar asta nu e tot… Răsfoindu-i activitatea, am constatat cu plăcută surprindere că în ziua de Crăciun 2021 (sărbătoare ortodoxă), muncitorul a transmis în direct către familia și prietenii săi din India obiceiul de colindat al cetei de feciori din Mogoș. Impresionant! Și, mai mult decât atât, impresionante sunt mesajele transmise către prietenii săi rămași în India, mesaje despre calitatea umană deosebită a prietenilor săi români. Iată, într-o traducere aproximativă din dialectul Punjabi, descrierea unei familii de români din Râmeț, cu care Avtar Hathur este prieten: ”Inima acestei familii este mult mai frumoasă decât imaginea.

Toleranță în familie, înțelepciune, afecțiune, dragoste, încredere, răbdare, bunătate, smerenie, sentiment, familiaritate… pentru un străin… Totul este prețios… greu de exprimat în cuvinte. Dragostea este încă vie în lume astăzi. Sentimentul de a îmbrățișa un străin este viu… În ultimul an, lumea a sistat relațiile din cauza Corona în multe țări, dar România a construit rute de țară. Mai ales oamenilor din sat le place asta… cred că sunt pregătiţi să sacrifice totul pentru onoarea cuiva. Un astfel de locuitor al României… Cineva a spus adevărul: „Dumnezeu locuiește în sate”.

Din solidaritate și respect față de religia ortodoxă a prietenilor săi români, Avtar Hathur le-a urat acestora, pe rețeaua de socializare, ”Crăciun Fericit”, gest care nu a rămas nesancționat de unii dintre prietenii săi din India. Răspunsul său a fost magnific: ”Ar fi greșit din partea mea să nu fac asta, în locul în care sunt astăzi. Tu ești bine la locul tău. Fii alături de familie. Noi venim singuri aici. Nimeni nu e din familie, nici rude. Acești oameni ne-au tratat pe noi ca pe o familie. Fericirea lor este cu noi acum. Am venit 500 km la ei, în vacanța asta. Obișnuiam să mă simt atât de singur. Tocmai am vorbit cu familia mea aseară. Ei au pus întrebarea dacă am sărbătorit. Eu zic că am sărbătorit, dar puțin. În religia mea nu se sărbătorește zilele astea pentru că familia Guru-ului nostru a fost martirizată din cauza torturii. (…)Suntem câțiva oameni în țara asta. Treptat, populația noastră va crește. Treptat, ne vor înțelege. Vom putea explica specialitatea religiei noastre. Aici nu există casa lui Guru. Dar merg cu ei la biserică și îmi fac și rugăciunile. Pentru că am înțeles filosofia lui Guru”.

”Această primă vedere este înțeleasă de fiecare purtător de turban, doar de musulmani. Atunci trebuie să-i oprim și să le spunem cine suntem. Care este religia noastră. Și, pe deasupra, limba lor nu este engleză. Acesta este motivul pentru care este atât de greu de gestionat. Restul oamenilor sunt buni. Respectuoși. Dăruind iubire”.
Wow! Încă nu am auzit vreun emigrant român să vorbească atât de frumos despre țara și oamenii care l-au adoptat. Mă rog, or fi știind ei de ce… În schimb, pentru atitudinea acestui emigrant indian, în numele românilor care l-au adoptat, nu pot spune decât: THANKS A LOT, Avtar Hathur! Mulțam fain!”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Declaraţie Unică 2023: GHID de completare pentru venituri din chirii sau activităţi independente. Termen de depunere

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Declaraţie Unică 2023: GHID de completare pentru venituri din chirii sau activităţi independente. Termen de depunere

Termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023.

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală vin cu informaţii utile pentru cei care trebuie să depună Declaraţia Unică.

Recomandăm ca Declaraţia Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv:

Elit - Gustul Desăvârșit

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);

– pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată, informează ANAF.

Pentru completarea şi depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:

– apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor Call – center, la
numărul de telefon 031.403.91.60;
– prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spațiul Privat Virtual.

În plus, pe pagina de Facebook a ANAF și pe canalul de Youtube vor fi publicate materiale video referitoare la descărcarea, completarea și depunerea DU.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB

Hotelul „Cetate” din Alba Iulia, una dintre cele mai emblematice clădiri din municipiu, și-ar putea găsi, după câteva luni de la anunțul scoaterii sale la vânzare pe un site de imobiliare, un cumpărător.

Noul proprietar al imobilului de 10 etaje și peste 100 de camere ar putea fi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Această informație vine în urma publicării unei hotărâri din cadrul Senatului universității, convocat la data de 21.03.2023, care aprobă începerea demersurilor legate de achiziția imobilului, precum și mandatarea Consiliului de Administrație a UAB pentru efectuarea acestor demersuri procedurale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Contactați de ziarulunirea.ro, reprezentanții UAB au declarat că acest proiect se află încă în faza preliminară de discuții, mai multe detalii privind destinația finală a acestui imobil, dacă achiziția se va materializa, urmând să fie comunicate.

„Deocamdată e doar o intenție generală, la nivel de discuții”, a transmis pentru ziarulunirea.ro purtătorul de cuvânt al instituției, Prof. univ. dr. Diana Manuela Câmpan.

Una dintre cele mai reprezentative clădiri din municipiul Alba Iulia, hotelul „Cetate”, a fost scos la vânzare în urmă cu câteva luni.

CITEȘTE ȘI: Hotelul CETATE din Alba Iulia este scos la VÂNZARE: Cu ce sumă poate fi cumpărat

Suma cerută pentru acesta nu este de neglijat. Potrivit agenției care a publicat anunțul în mediul online, viitorul proprietar al acestuia va trebui să plătească 6.500.000 de euro.

Site-ul de imobiliare care a postat anunțul pentru această proprietate a oferit de asemenea și o serie de detalii referitoare la potențiala investiție din apropierea inimii orașului nostru.

Hotelul Cetate este situat în partea centrală a oraşului Alba Iulia, în imediata vecinătate a Parcului Municipal şi a Cetăţii Alba Carolina – Poarta Nr.4 a cetatii, precum şi a celor mai importante puncte de interes economic si social ale oraşului. Clădirea are o vechime de aproape 50 de ani.

Atractiv şi comod, ideal pentru turiştii aflaţi în tranzit, dar şi pentru cei interesaţi de cultura şi istoria oraşului Alba Iulia este alegerea ideală pentru cei care călătoresc pentru afaceri sau de plăcere şi care caută ospitalitatea autentică într-un cadru clasic, rafinat şi elegant.

Hotelul este amenajat în stil “Împăratul Romanilor”, dispune de recepţie, sală pentru servirea micului dejun, restaurant, lift, parcare proprie păzită. Hotelul dispune de unitati de cazare mobilate cu gust, dotate cu toate facilităţile, respectiv:5 apartamente,100 camere duble,8 camere single.

Restaurantul are o capacitate de 216 locuri, salonul de mic dejun 56 de locuri iar grădina de vara 56 de locuri. Suprafaţa totală de teren este de 3.181,51 mp,suprafaţa construită – amprenta la sol este de 2.442,15 mp. Suprafaţa utilă totală este: 7.125,07 mp, împărţită după modul de utilizare astfel:restaurant – 348 mp,salon mic dejun – 160 mp,recepție – 554,49 mp. Suprafață totală destinată camerelor este de 4650,10 mp aferentă celor 10 etaje ale hotelului iar anele au o suprafață de 1.412,48 mp. O proprietate excelentă, care datorită regimului de înălțime de P+10 etaje oferă turiștilor și o panorama deosebită asupra orașului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”

Opinia publicului este în acest moment împărțită asupra stării de sănătate psihică pe care tânărul din Alba, care și-a omorât propriul copil înainte de a-și pune capăt zilelor, le-a avut înainte de a-și duce teribila faptă la bun sfârșit.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat și un copilaș de doar un an găsiți SPÂNZURAȚI într-un apartament din Alba Iulia

Un astfel de exemplu este prezentat de către un cunoscut de al tânărului, care și-a împărtășit sentimentele simțite față de acesta, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Deși întotdeauna am avut o antipatie pentru el, cauzată de o invidie extraordinară, nu mă bucur deloc de vestea asta!

Bogdan era cel mai inteligent student de la facultatea de sociologie și la vremea când am fost colegi aveam chiar, puternice porniri de invidie față de el, și le am și manifestat, ne contraziceam non stop, acum chiar îmi pare rău. Încurajez pe oricine care are astfel de gânduri să consultă un medic psihiatru în regim de urgență! Asemenea gesturi au ca și bază o afecțiune psihiatrică natură depresivo-maniacală, care trebuia să fie cunoscută și tratată din timp.

CITEȘTE ȘI: CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis

Apel către Alba Iulieni: – în loc să bârfiți toată ziua persoane care doar în capul dumneavoastră ar avea probleme psihice, cel mai bine ar fi să vă focusați atenția pe cei care le au într-adevăr, pentru că uitați tragedia asta putea fi prevenită! Suicidul sau tentativa de suicid este cel mai clar semn al unei psihopatii care a prins deja rădăcini!”, a scris tânărul, în mediul online.

Potrivit informațiilor primite de la IPJ Alba, în noaptea de 25/26 martie 2023, în jurul orei 01,00, o femeie de 25 de ani, din Alba Iulia a sunat la 112, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu fiul său, în vârstă de un an, pe care-l lăsase în grija fostului său partener, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, cu care ar fi avut un schimb de mesaje, fără ca din acestea să rezulte, în mod explicit, faptul că viața minorului ar fi în pericol.

Inițial, bărbatul a răspuns la telefon și a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-și disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon și nici la ușa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii din Alba Iulia, în care locuia cu chirie.

CITEȘTE ȘI: Avocat, în cazul copilului ucis de către tată: Polițiștii nu aveau nevoie de acordul proprietarului pentru a forța intrarea în apartament

Polițiștii l-au identificat pe proprietarul apartamentului, un bărbat din municipiul Turda, județul Cluj, care nu și-a dat acordul pentru forțarea ușii apartamentului și s-a deplasat la Alba Iulia pentru a deschide și a permite accesul polițiștilor în apartament.

Întrucât ușa de acces era blocată, din interior, s-a pătruns în apartament prin forțarea acesteia.

În interiorul acestuia, cei doi au fost găsiți decedați, spânzurați.

La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare complexă, formată din polițiști criminaliști și de investigații criminale, care efectuează cercetarea la fața locului, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare