Un miliard de euro mai puțin pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și 7 miliarde în plus prin APIA
Directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), albaiulianul Nicolae Popa, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă organizate de PNL Alba, că România va avea la dispoziţie peste 7,1 miliarde de euro fonduri europene pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cu un miliard de euro mai puțin decât pentru exercițiul financiar 2007-2014.
În schimb, Uniunea Europeană a majorat fondurile ce urmează să fie plătite prin APIA de la la 5,6 miliarde de euro pentru exercițiul financiar 2007-2014, la 12,6 miliarde pentru 2014-2020. Acest lucru se datorează creșterii semnificative a suprafețelor agricole de la nivelul țării, declarate la APIA și care vor beneficia de subvențiile europene.
Nicolae Popa, membru în comisia ce lucrează la proiectul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, a anunțat că primul draft al programului urmează să fie prezentat Comisiei Europene la sfârșitul acestui an.
“Avem la dispoziţie pentru investiţii 7,1 miliarde de euro în programul viitor la care se adaugă cofinanţarea naţională de 20 la sută, încă 1,4 miliarde de euro (…)
Mai important însă este faptul că începând cu luna octombrie 2014 putem vorbi de accesarea primelor măsuri de finanțare pe exercițiul financiar 2014-2020”, a declarat directorul adjunct al APDRP.
Acesta a explicat că în calitatea sa de membru în comitetul de coordonare al Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, doreșete să corecteze multe dintre neajunsurile constatate la implementarea programului în ultimii ani. Astfel, se lucrează la reducerea celor 28 de măsuri existente în precedentul program 2007-2013 la 10-12. Acest lucru ar înseamna o eficientizare a absorției sumelor puse la dispoziţie, prin alocarea mai multor bani pentru măsurile în care interesul și cererea de finanțare sunt mai ridicate.
Nicolae Popa a mai spus că Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit îşi doreşte să fie simplificate procedurile, în sensul reducerii perioadei de evaluare la maxim 2-3 luni sau reducerea termenelor de plată la maxim 45 de zile.
În momentul de faţă atenția este îndreptată înspre acordarea unor sume mai mari pentru Măsura 3.22 – dezvoltarea satului românesc, pentru Măsura 1.21 – dezvoltarea exploataţiilor agricole, pentru Măsura 1.23 – procesarea produselor agricole, pentru Măsura 1.12 – instalarea tinerilor în mediul rural ca şefi de exploataţii, Măsura 3.13 – încurajarea activităţilor turistice, Măsura 3.12 – înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural, dar şi înfiinţarea şi consolidarea grupurilor de acţiune locală.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș Primăria Alba Iulia a depus luni, 20 ianuarie 2025, solicitarea de emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Realizare infrstructură pentru dezvoltare sistem de transport public/zonal de călători”, propus a […]