Un măr pe zi ţine doctorul departe
Un măr pe zi ţine doctorul departe!
Venite din paradisul biblic, odată cu culegerea lor simbolică din „pomul Binelui şi al Răului“, merele poartă în miezul lor suculent şi în coaja lor minunat colorată o parte din savoarea Raiului. Acum, toamna, consumul lor este un adevărat tratament medical, ale cărui efecte trebuie neapărat cunoscute. Farmacia merelor În fiecare an, în lume, se culeg nu mai puţin de… cincizeci şi cinci de miliarde de kilograme de mere, ele fiind cele mai consumate fructe de pe întreaga planetă.
Fiecare măr închide în sine o farmacie. El este nu doar un aliment, ci şi un medicament extrem de puternic. Ce face ca aceste fructe să fie atât de valoroase în terapie? În primul rând, conţinutul lor excepţional de vitamine, minerale, enzime, fibre alimentare şi alte substanţe vindecătoare care au un efect antioxidant extrem de puternic.
În plus, merele au o capacitate incredibilă de a păstra nealterate aceste principii active pe perioade de timp lungi, ceea ce le face să fie ajutorul cel mai de preţ pentru păstrarea sănătăţii pe timpul sezonului rece. Au fost identificate zeci de substanţe active conţinute în pulpa şi, mai ales, în coaja merelor, care previn mutaţiile celulare şi apariţia cancerului, care împiedică îmbătrânirea organismului, care susţin digestia, reglează nivelul zahărului în sânge, stimulează imunitatea, previn intoxicările cu diversele „otrăvuri“ cu care intrăm zilnic în contact prin aerul poluat, prin apă şi alimentele pe care le consumăm.
Citește și: Salvia, planta miraculoasă care ”nu lasă bătrâneţea să se apropie
Ce mere să folosim? Cele mai valoroase din punct de vedere terapeutic sunt merele „ţărăneşti“, mai micuţe şi mai modeste la înfăţişare, în comparaţie cu surorile lor cultivate în stil industrial. Merele „naturale“ obţinute din meri sălbatici altoiţi sunt mult mai rezistente la boli şi la dăunători, ele neavând nevoie de cortegiul de chimicale fără de care cele mai multe soiuri „ameliorate“ nu ar rodi nici măcar un an. Apoi, sunt recomandate merele bine coapte, a căror coajă intens colorată indică o concentraţie ridicată de substanţe (pigmenţi mai ales) cu efect anticancerigen şi antioxidant.
Merele trebuie să fie nelovite, la cel mai mic traumatism pulpa merelor eliberând o enzimă care pur şi simplu declanşează procese de alterare, de distrugere a substanţelor cu efect antioxidant. Fructele lovite capătă rapid culoarea aceea maronie şi devin neplăcute la gust, tocmai din cauza acelei enzime, care inactivează cea mai mare parte a farmaciei din măr. Mod de administrare Ca la majoritatea fructelor, regula este ca merele să fie consumate proaspete, cât mai puţin preparate. Cea mai bună formă de administrare este pur şi simplu mărul consumat ca atare, bine spălat, nedecojit şi „ronţăit“ cu plăcere, îndelung, aşa încât să poată fi asimilaţi cât mai mulţi nutrienţi din pulpa şi, mai ales, din coaja sa. Doza minimă pe zi este de un măr.
De altfel, există un proverb bine împământenit în multe ţări ale Europei, care spune că „Un măr pe zi ţine doctorul departe“. Totuşi, pentru efecte terapeutice mai clar sesizabile, este nevoie de o doză mult mai mare din acest fruct sau, cu alte cuvinte, este nevoie de o cură.
Boli prevenite cu ajutorul merelor
Diabet – o categorie de principii active din măr, numite polifenoli, au un efect de normalizare a nivelului zahărului din sânge, extrem de eficient. Aceste substanţe, conţinute mai ales în coaja mărului, reglează secreţia pancreasului, prevenind atât hiper, cât şi hipo-glicemia.
Boala coronariană şi infarctul miocardic – un singur măr conţine 15% din necesarul de fibre zilnic, aceste substanţe nedigerabile scăzând nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, reglând tensiunea arterială, în asociere cu antioxidanţii din măr, prevenind formarea depunerilor de colesterol de pe artere. Ca atare, consumul regulat de mere previne ischemia cardiacă, accidentul vascular, arterita obliterantă şi alte asemenea afecţiuni cardiovasculare produse de hrana neadecvată, de obiceiurile nesănătoase (fumatul, consumul de alcool), de afecţiuni asociate, cum ar fi diabetul, dislipidemia, unele probleme hepatice etc.
Astm – în coaja merelor sunt conţinute substanţe cu efect antiinflamator şi antioxidant, care previn modificările la nivelul arborelui bronşic, specifice apariţiei astmului. Această protecţie, prin consumul zilnic de mere, este necesară mai ales în timpul sezonului rece, fiind recomandată în mod special celor care suferă de bronşită cronică, de bronşită recidivantă, de alergie respiratorie.
Artrită reumatoidă – dacă vreţi să nu vă treziţi cu articulaţiile înţepenite, odată cu venirea primelor valuri de frig, un demers foarte bun este consumul zilnic a câte 4-5 mere, în cure de măcar patru săptămâni. Conţinutul de vitamina C al acestor fructe, dar şi de substanţe antioxidante, le recomandă pentru prevenirea inflamării articulaţiilor, pentru prevenirea modificărilor degenerative la nivelul finelor cartilaje din articulaţii, precum şi pentru păstrarea mobilităţii şi a funcţionalităţii membrelor, pe ansamblu.
Citește și: Terapia cu flori de fân, ieftină şi uşor de aplicat – plante, tratamente și indicații
Tratamente interne
Obezitate, îngrăşare – merele consumate înainte de masă reduc considerabil şi fără efort cantitatea de hrană consumată. lDiabet – tratamentul cu mere ajută la ameliorarea diabetului pe trei căi simultan. În primul rând, merele încetinesc digestia hidraţilor de carbon, ceea ce nu va permite creşterea bruscă a glicemiei, ci va ajuta la menţinerea acesteia în limitele normale. Apoi, consumul acestor fructe scade fără dubii rata absorbţiei glucozei din traiectul digestiv, ceea ce din nou va aduce mai puţin zahăr în sânge decât în mod normal. În fine, substanţele active (polifenolii) din mere stimulează celulele beta ale pancreasului să secrete mai multă insulină, ceea ce va ajuta organismul să controleze singur concentraţia zahărului din sânge. Ca atare, merele pot fi considerate un adevărat medicament contra diabetului.
Citește și: Merişoarele (afinele roşii) denumite şi „insulina verde” – proprietăți
Colesterol şi trigliceride mărite – un kilogram de mere consumat zilnic asigură 150% din necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman. Fibrele alimentare sunt substanţe nedigerabile care au un rol benefic pentru organism, între altele ajutând la reducerea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor din sânge. Persoanele care consumă, vreme de 60 de zile, mere în doze suficiente prezintă o scădere a nivelului colesterolului total şi al colesterolului negativ (LDL) cu peste 10%.
Constipaţie – acizii organici, enzimele şi zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale, în timp ce fibrele alimentare acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. Ca atare, cura cu mere este unul dintre cele mai simple şi mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipaţie.
Citește și: Tratamente cu sfeclă roșie • Preparate din sfeclă rosie • Rețete cu sfeclă roșie
Fumatul – o altă categorie de substanţe conţinută tot în coaja merelor, numite catehine, inactivează în mare măsură cei peste 60 de agenţi cancerigeni existenţi în fumul de ţigară, de la diversele gudroane, la cadmiul pe care acesta îl conţine. Ca atare, consumul de mere nu ne ajută să fumăm fără probleme de sănătate, dar reduce mult efectele nocive ale acestui viciu.
Reumatism – merele sunt printre alimentele cu cea mai intensă acţiune antiinflamatoare articulară, consumul lor ducând la scăderi semnificative ale aşa-numitei „proteine C reactive”, a cărei prezenţă în sânge indică iminenţa puseelor reumatice, cu inflamarea articulaţiilor, cu pierderea elasticităţii acestora etc. Apoi, se pare că fenolii, adică substanţele care dau aroma merelor, au efecte antiinflamatoare articulare comparabile cu cele ale unor medicamente de sinteză cum ar fi ibuprofenul, ketoprofenul etc. Pentru tratarea artritei reumatoide, a artrozei, a bolilor reumatice în general, se recomandă cura cu mere, în care se consumă minimum 800 de grame de fructe pe zi, pe o perioadă de 4-8 săptămâni.
Citește și: Quinoa – proprietăți • Cum se prepară și se consumă ? • Quinoa rețete • Quinoa beneficii
Tratamente externe
Carii, tartru dentar, placă bacteriană – ronţăitul merelor crude, dimineaţa şi seara, este un excelent mijloc de curăţare a dinţilor. În coajă şi în pulpa mărului întâlnim substanţe antibacteriene şi antifungice, care vor ajuta, alături de acţiunea mecanică, la eliminarea plăcii bacteriene şi vor preveni formarea tartrului şi a cariilor. Specialiştii în igiena dentară apreciază că un consum regulat de mere nu înlocuieşte spălatul pe dinţi, ci pur şi simplu îl completează, fiind la fel de necesar.
Citeşte şi: Ghimbirul proprietăţi • Ghimbirul afrodisiac • Reţete cu ghimbir • Ceaiul de ghimbir
Gingivite, paradontoză – se recomandă merele de culoare roşie cât mai închisă. Acestea se consumă nedecojite şi tăiate în felii subţiri sau date prin răzătoare, dimineaţa şi seara, în cure de minimum o lună. Fiecare înghiţitură va fi mestecată de măcar 30 de ori, aşa încât taninurile din coaja merelor să ajungă în contact cât mai îndelungat cu gingia. Aceste substanţe au efecte antiinflamatoare şi cicatrizante gingivale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana