Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

Ioan Gordiţă, un îndrăgit rapsod din Ţara Moţilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Avocaţii sunt în general, oameni buni de gură. În cazul domnului avocat Ioan Gordiţă din Baroul Alba, acest adevăr se probează şi printr-o voce deosebită, de autentică vibraţie şi inspiraţie folclorică, glasul său şi cântecele sale fiind tot mai mult îndrăgite şi apreciate, aşa cum s-a întâmplat recent la Festivalul de muzică populară „La Poale de Ţibleş”, unde a obţinut Premiul II. Pe bună dreptate el crede că ar putea deveni „cel mai bun avocat dintre cântăreţii de muzică populară şi cel mai bun cântăreţ dintre avocaţi”. Pasiunea lui pentru muzică l-a îndreptat spre Şcoala populară de artă din Alba Iulia, clasa profesor Leontina Fărcaş pe care a absolvit-o cu nota 10. A cântat şi cântă în fiecare săptămână în Corul Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, cu care a obţinut Premiul I la Concursul de muzică sacră de la Orăştie.
Avocatul Ioan Gordiţă s-a născut la 11 februarie 1969 la Lupşa şi a rămas orfan de tată încă din anii copilăriei. Ca orice moţ priceput şi pasionat de ştiinţele tehnice a prins gustul meseriei iar pe cel pentru justiţie în anii armatei. „Prima legătură cu justiţia am avut-o în armată. După ce am făcut 9 luni la Unitatea de Vânători de munte din Braşov, am fost transferat la Unitatea de Tancuri şi Artilerie din Târgu Mureş unde am devenit curierul Procuraturii militare din oraş. Aici am asistat la tot felul de procese şi am avut ocazia să întâlnesc nume grele din justiţia românească”, îşi aminteşte Ioan Gordiţă. Aşa că, după terminarea armatei s-a înscris la Facultatea de Drept din Sibiu. După absolvire a fost o perioadă jurist iar din iulie 1997, după susţinerea examenului a devenit avocat în Baroul Alba. A furat meserie de la avocaţi celebri şi şi-a deschis propriul cabinet. De anul trecut face parte şi din Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă şi se ocupă de recuperarea creanţelor. Ca avocat, în toate procesele pe care le-a avut a pus multă pasiune ca şi când a fost vorba de propria lui cauză. Nici nu se putea altfel pentru un om care are sufletul desprins din izvoarele curate şi limpezi ce străbat plaiurile de legendă ale avocatului Avram Iancu, cel mai mare luptător pentru drepturile moţilor. Ca şi doinitor şi-a exersat talentul în Corul Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, unde cântă sub îndrumarea profesorului Iosif Fiţ şi unde a reuşit foarte repede să descifreze solfegiile religioase. „Este un tenor de calibru, iar vocea sa a evoluat foarte mult, astfel că a primit o Diplomă de excelenţă pentru promovarea cântecului religios. Marea lui dragoste rămâne însă muzica populară, în special din zona Lupşa şi speră ca în curând, împreună cu profesorul Gheorghe Burz şi taraful său din Câmpeni să scoată un prim album cu 15 piese autentice, pe care doreşte să-l facă cadou mamei sale, ca o recompensă, la cei 85 de ani, pentru educaţia, talentul şi frumuseţea morală cu care l-a înzestrat. (G.C.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan

Bera Larisa

Publicat

în

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea