Rămâi conectat

Cultură Educație

Ioan Gordiţă, un îndrăgit rapsod din Ţara Moţilor

Publicat

în

Avocaţii sunt în general, oameni buni de gură. În cazul domnului avocat Ioan Gordiţă din Baroul Alba, acest adevăr se probează şi printr-o voce deosebită, de autentică vibraţie şi inspiraţie folclorică, glasul său şi cântecele sale fiind tot mai mult îndrăgite şi apreciate, aşa cum s-a întâmplat recent la Festivalul de muzică populară „La Poale de Ţibleş”, unde a obţinut Premiul II. Pe bună dreptate el crede că ar putea deveni „cel mai bun avocat dintre cântăreţii de muzică populară şi cel mai bun cântăreţ dintre avocaţi”. Pasiunea lui pentru muzică l-a îndreptat spre Şcoala populară de artă din Alba Iulia, clasa profesor Leontina Fărcaş pe care a absolvit-o cu nota 10. A cântat şi cântă în fiecare săptămână în Corul Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, cu care a obţinut Premiul I la Concursul de muzică sacră de la Orăştie.
Avocatul Ioan Gordiţă s-a născut la 11 februarie 1969 la Lupşa şi a rămas orfan de tată încă din anii copilăriei. Ca orice moţ priceput şi pasionat de ştiinţele tehnice a prins gustul meseriei iar pe cel pentru justiţie în anii armatei. „Prima legătură cu justiţia am avut-o în armată. După ce am făcut 9 luni la Unitatea de Vânători de munte din Braşov, am fost transferat la Unitatea de Tancuri şi Artilerie din Târgu Mureş unde am devenit curierul Procuraturii militare din oraş. Aici am asistat la tot felul de procese şi am avut ocazia să întâlnesc nume grele din justiţia românească”, îşi aminteşte Ioan Gordiţă. Aşa că, după terminarea armatei s-a înscris la Facultatea de Drept din Sibiu. După absolvire a fost o perioadă jurist iar din iulie 1997, după susţinerea examenului a devenit avocat în Baroul Alba. A furat meserie de la avocaţi celebri şi şi-a deschis propriul cabinet. De anul trecut face parte şi din Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă şi se ocupă de recuperarea creanţelor. Ca avocat, în toate procesele pe care le-a avut a pus multă pasiune ca şi când a fost vorba de propria lui cauză. Nici nu se putea altfel pentru un om care are sufletul desprins din izvoarele curate şi limpezi ce străbat plaiurile de legendă ale avocatului Avram Iancu, cel mai mare luptător pentru drepturile moţilor. Ca şi doinitor şi-a exersat talentul în Corul Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, unde cântă sub îndrumarea profesorului Iosif Fiţ şi unde a reuşit foarte repede să descifreze solfegiile religioase. „Este un tenor de calibru, iar vocea sa a evoluat foarte mult, astfel că a primit o Diplomă de excelenţă pentru promovarea cântecului religios. Marea lui dragoste rămâne însă muzica populară, în special din zona Lupşa şi speră ca în curând, împreună cu profesorul Gheorghe Burz şi taraful său din Câmpeni să scoată un prim album cu 15 piese autentice, pe care doreşte să-l facă cadou mamei sale, ca o recompensă, la cei 85 de ani, pentru educaţia, talentul şi frumuseţea morală cu care l-a înzestrat. (G.C.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare