Rămâi conectat

Actualitate

Un deceniu de la proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ierarh Simion Ștefan, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

În acest an se împlinesc 10 ani de la proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ștefan, unul dintre iluștrii arhipăstori ai Bisericii Ortodoxe Române din secolul al XVII-lea.

Ierarhul – despre care se presupune că a urmat cursurile primare și gimnaziale în Alba Iulia – a ocupat timp de 13 ani scaunul de Mitropolit al Transilvaniei (cu sediul în Cetatea Bălgradului), între anii 1643-1656, recunoscut drept unul dintre vajnicii apărători ai dreptei credințe în fața procesului de calvinizare forțată a românilor ardeleni.

Atât pentru zelul apostolic de care a dat dovadă în acele vremuri de restriște, cât și pentru activitatea cărturărească deosebită desfășurată la jumătatea veacului al XVII-lea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 21 iulie 2011, a hotărât trecerea în rândul sfinților a arhiereului Simion Ștefan, urmând să fie prăznuit anual pe data de 24 aprilie, dimpreună cu Ierarhii Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif Mărturisitorul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ceremonia solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan a avut loc la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pe data de 30 octombrie 2011, în prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi, și a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Primirea delegațiilor patriarhale a avut loc în seara zilei precedente (29 octombrie). Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe surori au fost întâmpinați de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, înconjurat de numeroși clerici și credincioși din orașul Marii Uniri și din împrejurimi. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum și a adresat cuvântul de bun venit delegațiilor prezente.

De asemenea, tot în aceeași seară a fost adus la Alba Iulia Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, a cărui raclă a fost așezată spre închinare în incinta complexului Catedralei.

În dimineața zilei de 30 octombrie (Duminica a XXII-a după Rusalii), a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preafericitul Părinte Theodoros al II-lea și Preafericitul Părinte Daniel. Alături de cei doi Patriarhi au mai luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și membri ai delegațiilor alexandrină și greacă. Totodată, alături de miile de credincioși s-au aflat numeroși reprezentanți ai instituțiilor de stat, autorități locale, clerici, profesori și oameni de cultură.

După oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan, pe esplanada special amenajată în fața pridvorului deschis al Catedralei. Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire Tomosului Sinodal, urmând ca mai apoi să fie intonat troparul Sfântului Simion Ștefan.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că bucuria prilejuită de proclamarea canonizării Sfântului Simion Ștefan a fost sporită de prezența la Catedrala Reîntregirii a Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei – adus în România cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei –, dar și de prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi.

Fiind impresionat de prezența numeroasă a credincioșilor la acest eveniment istoric, Patriarhul Alexandriei a remarcat credința deosebită a poporului român. De asemenea, în cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom de Patras și-a exprimat bucuria participării la proclamarea canonizării Mitropoliților transilvăneni Andrei Șaguna (a cărui ceremonie a fost oficiată cu o zi înainte, la Sibiu, pe 29 octombrie 2011) și Simion Ștefan.

La finalul acestui moment solemn pentru Arhiepiscopia Alba Iuliei și Ortodoxia românească, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a rostit un cuvânt în care a evidențiat activitatea cărturărească deosebită a Sfântului Simion Ștefan, prin care a contribuit atât la promovarea elementului cultural și lingvistic românesc, cât și la consolidarea identității naționale și confesionale a românilor din Transilvania.

În continuare, în semn de aleasă cinstire adusă ilustrului ierarh bălgrădean canonizat, a avut loc inaugurarea oficială a Aulei care îi paortă numele, „Sfântul Simion Ștefan”, situată în incinta complexului Catedralei arhiepiscopale, pe latura de est.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Sondaj CURS: Românii nu mai cred că intrăm în Schengen în 2023. Pe cine indică ca fiind vinovații

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Sondaj CURS: Românii nu mai cred că intrăm în Schengen în 2023. Pe cine indică ca fiind vinovații

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a publicat datele celui mai recent sondaj, realizat în perioada 12 – 22 septembrie 2023. Potrivit cercetării sociologice, românii nu mai cred că România poate accede în Schengen în 2023.

Încrederea în privința accederii României în Spațiul Schengen pare să scadă vertiginos.
Doar 27% din români mai cred că România poate intra anul acesta, în timp ce 60% nu mai dau șanse ca în 2023 să se întâmple acest lucru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebați cu privire la ”Cine considerați că este vinovat pentru neaderarea României la Spațiul Schengen” respondenții au indicat în marea lor majoritate Austria, în timp ce doar 21% indică o vină a Guvernului și 7% a partidelor politice din țara noastră.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Investiție de peste 6,4 milioane lei la Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” din Alba Iulia! Se vrea renovarea unor corpuri de clădiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Investiție de peste 6,4 milioane lei la Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” din Alba Iulia! Se vrea renovarea unor corpuri de clădiri

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a făcut o postare pe Facebook vineri, în care a dezvăluit detalii despre o investiție semnificativă în infrastructura educațională a orașului.

Concret, Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” va beneficia de o investiție majoră, în valoare de peste 6,4 milioane de lei, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a unor corpuri de clădiri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lucrările planificate includ:

1. Izolarea termică a fațadelor: Această măsură va ajuta la păstrarea temperaturii interioare constante și la reducerea consumului de energie pentru încălzire.

2. Înlocuirea tâmplăriilor exterioare cu unele termoizolante: Tâmplăriile moderne vor contribui la o izolare termică mai bună a clădirilor.

3. Izolarea termică a plăcilor peste subsol și a planșeelor la ultimul nivel: Aceasta va reduce pierderile de căldură prin pardoseli și pereți, optimizând astfel eficiența energetică.

4. Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei pentru încălzirea spațiilor – pompe de căldură aer/apă: Aceste pompe eficiente din punct de vedere energetic vor ajuta la reducerea consumului de combustibili fosili.

5. Înlocuirea echipamentelor actuale de producere a apei calde de consum cu echipamente noi, moderne: Această măsură va contribui la economisirea energiei și la reducerea costurilor de operare.

6. Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei pentru iluminat – sistem de panouri solare fotovoltaice: Prin utilizarea energiei solare, se va reduce dependența de sursele de energie tradiționale și emisiile de carbon asociate acestora.

Proiectul de investiții a fost atribuit firmei Transilvania Construct S.A. și este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, cu o valoare totală nerambursabilă de 6.446.722 lei cu TVA. Implementarea proiectului se va desfășura pe o perioadă de 40 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Primarul Gabriel Pleșa a subliniat importanța investițiilor în educație și necesitatea asigurării unor condiții adecvate pentru elevi și profesori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare! Precizări cu privire la creșterea salariilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare! Precizări cu privire la creșterea salariilor

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind ‘oprirea risipei bugetare’, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

‘În scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor. Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de Guvern, vor fi dezbătute şi încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale’, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria. Faţă de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanţelor au fost adoptate o serie de modificări la proiectul de lege.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată

Totodată, s-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, astfel încât salariile să poată creşte ‘cât mai repede cu putinţă’, a explicat Mihai Constantin.

Salariul minim în general, care va crește cu zece procente, la 3.300 lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de guvern

Potrivit acestuia, ‘salariul minim pe economie în general, care va creşte cu zece procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid’.

Forma finală a măsurilor fiscal-bugetare pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea a fost elaborată, a declarat, luni, premierul Marcel Ciolacu, care a subliniat, în debutul şedinţei Executivului, că România ‘nu îşi mai permite facilităţi’ şi ‘privilegii’ de 75 de miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei anual, care reprezintă 15% din PIB.

‘Avem astăzi forma finală a măsurilor fiscal-bugetare, după consultările cu toţi partenerii sociali, sindicate, patronate, ONG-uri şi cu administraţia locală. O bună parte din propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament. Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcţiona în asemenea condiţii’, a afirmat Ciolacu.

El a respins declaraţiile conform cărora măsurile propuse de Guvern ar aduce austeritatea, susţinând că măsuri de austeritate au fost cele din 2010, când s-au tăiat salarii şi pensii şi s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare