Rămâi conectat

Actualitate

Un deceniu de la proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ierarh Simion Ștefan, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Publicat

în

În acest an se împlinesc 10 ani de la proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ștefan, unul dintre iluștrii arhipăstori ai Bisericii Ortodoxe Române din secolul al XVII-lea.

Ierarhul – despre care se presupune că a urmat cursurile primare și gimnaziale în Alba Iulia – a ocupat timp de 13 ani scaunul de Mitropolit al Transilvaniei (cu sediul în Cetatea Bălgradului), între anii 1643-1656, recunoscut drept unul dintre vajnicii apărători ai dreptei credințe în fața procesului de calvinizare forțată a românilor ardeleni.

Atât pentru zelul apostolic de care a dat dovadă în acele vremuri de restriște, cât și pentru activitatea cărturărească deosebită desfășurată la jumătatea veacului al XVII-lea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 21 iulie 2011, a hotărât trecerea în rândul sfinților a arhiereului Simion Ștefan, urmând să fie prăznuit anual pe data de 24 aprilie, dimpreună cu Ierarhii Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif Mărturisitorul.

Electrica Furnizare Discount

Ceremonia solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan a avut loc la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pe data de 30 octombrie 2011, în prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi, și a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Primirea delegațiilor patriarhale a avut loc în seara zilei precedente (29 octombrie). Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe surori au fost întâmpinați de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, înconjurat de numeroși clerici și credincioși din orașul Marii Uniri și din împrejurimi. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum și a adresat cuvântul de bun venit delegațiilor prezente.

De asemenea, tot în aceeași seară a fost adus la Alba Iulia Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, a cărui raclă a fost așezată spre închinare în incinta complexului Catedralei.

În dimineața zilei de 30 octombrie (Duminica a XXII-a după Rusalii), a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preafericitul Părinte Theodoros al II-lea și Preafericitul Părinte Daniel. Alături de cei doi Patriarhi au mai luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și membri ai delegațiilor alexandrină și greacă. Totodată, alături de miile de credincioși s-au aflat numeroși reprezentanți ai instituțiilor de stat, autorități locale, clerici, profesori și oameni de cultură.

După oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan, pe esplanada special amenajată în fața pridvorului deschis al Catedralei. Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire Tomosului Sinodal, urmând ca mai apoi să fie intonat troparul Sfântului Simion Ștefan.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că bucuria prilejuită de proclamarea canonizării Sfântului Simion Ștefan a fost sporită de prezența la Catedrala Reîntregirii a Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei – adus în România cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei –, dar și de prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi.

Fiind impresionat de prezența numeroasă a credincioșilor la acest eveniment istoric, Patriarhul Alexandriei a remarcat credința deosebită a poporului român. De asemenea, în cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom de Patras și-a exprimat bucuria participării la proclamarea canonizării Mitropoliților transilvăneni Andrei Șaguna (a cărui ceremonie a fost oficiată cu o zi înainte, la Sibiu, pe 29 octombrie 2011) și Simion Ștefan.

La finalul acestui moment solemn pentru Arhiepiscopia Alba Iuliei și Ortodoxia românească, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a rostit un cuvânt în care a evidențiat activitatea cărturărească deosebită a Sfântului Simion Ștefan, prin care a contribuit atât la promovarea elementului cultural și lingvistic românesc, cât și la consolidarea identității naționale și confesionale a românilor din Transilvania.

În continuare, în semn de aleasă cinstire adusă ilustrului ierarh bălgrădean canonizat, a avut loc inaugurarea oficială a Aulei care îi paortă numele, „Sfântul Simion Ștefan”, situată în incinta complexului Catedralei arhiepiscopale, pe latura de est.

Publicitate

Actualitate

Cauciucurile de iarnă: Când trebuie montate și ce amenzi riscă șoferii care nu respectă regula

Publicat

în

Conducătorii auto trebuie să fie pregătiți să își monteze cauciucurile de iarnă în locul celor de vară iar momentul se apropie cu repeziciune, cu atât mai mult cu cât în unele zone montane deja a și nins.

Legislația în domeniu, respectiv Codul Rutier, nu prevede o dată anume de la care cauciucurile de iarnă trebuie să fie puse însă este specificat faptul că că pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă, ceea ce este și logic.

În cazul nerespectării regulii, amenzile sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, adică între 1.305 lei şi 2.900 lei. În plus, pe lângă amendă, şoferilor li se reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Electrica Furnizare Discount

Anvelopele de iarnă trebuie să aibă înscripţionate însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, unde „M” reprezintă abrevierea de la cuvântul „mud” (noroi, trad.), iar „S” este abrevierea de la „snow”, adică zăpădă.

O reglementare importantă este cea care vizează diferenţierea montării anvelopelor de iarnă în funcţie de tipul vehiculului, respectiv echiparea cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau montarea pe aceste roți a unor lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate pentru următoarele autovehicule:

– vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv:

– vehicule de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară simpla dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă;

– vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de mai mult de 3,5 tone;

– vehicule de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto).

Sursa: dcbussines.ro

Citește mai mult

Actualitate

Schimbări radicale din cauza creșterii prețurilor la gaze și energie electrică: Români ar putea fi nevoiți să renunțe la propriul confort

Publicat

în

Schimbări radicale din cauza creșterii prețurilor la gaze și energie electrică: Români ar putea fi nevoiți să renunțe la propriul confort

Criza prețurilor la gaze și energie electrică la nivel mondial continuă, iar specialiștii trag semnale de alarmă și susțin că este posibil să fim nevoiți să renunțăm la propriul confort. Facturile vor fi extrem de mari în perioada sezonului rece, așa că este posibil să recurgem la economii pentru a putea face față cheltuielilor.

Conform specialiștilor, viitorul nu sună deloc bine în ceea ce privește criza energetică și a gazelor. Timpul nu va duce la o ameliorare a acestei probleme, ci din contră, ea se va accentua. Facturile vor fi din ce în ce mai mari și este posibil să avem parte chiar și de un blackout, adică o pană extinsă de energie electrică la nivel mondial.

Din cauza majorărilor, mulți nu vor mai face față cu cheltuielile alocate pe facturile la încălzire și energie electrică. Singura metodă, spun specialiștii, va fi economia. Oamenii vor renunța la propriul conform și vor încerca să consume mai puțin curent sau gaze naturale.

Electrica Furnizare Discount

“Este un fenomen global, care afectează toate economiile. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu criza aprovizionării din Statele Unite. Iar problemele au început dinainte de pandemie – se numeşte “răzbunarea vechii economii”.

Pandemia n-a făcut altceva decât să adâncească toate aceste probleme. Nu este inedit pentru Europa neapărat, sunt reminiscenţe ale problemelor economice mai adânci”, afirmă Jeff Curie, reprezentant al Goldman Sacks, una dintre cele mai mari instituţii bancare din lume.

Creşterea abruptă a preţurilor din Marea Britanie, de luna trecută, a făcut ca unele companii din industrie să reducă producția și să solicite ajutor de stat. Asta ar putea fi un indicator pentru ceea ce ar putea urma să se întâmple la nivelul întregului continent, în perioada următoare”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Șansele unui blackout în energie sunt reduse, însă lipsa de gaze ar putea fi semnalată în luna februarie

Dumitru Chisăliță susține că problema cea mai mare pentru români nu va fi în ceea ce privește energia electrică. Sunt slabe șanse să avem o pană de curent, însă în ceea ce privește gazele naturale, lucrurile nu stau deloc bine. Conform acestuia, România ar putea rămâne fără sursa principală de încălzire chiar în plină iarnă. În luna februarie, sunt șanse mari ca mulți consumatori să fie opriți pentru ca populația să nu sufere.

“Probabilitatea este totuși mică, redusă (pentru blackout – n.red.). Dar trebuie să avem în vedere totuși că această iarnă este una atipică, în special din perspectiva alimentării cu gaze naturale, urmare a modificărilor importante în fluxurile de gaze (…).

Pe energie electrică eu aș fi foarte rezervat. Probabilitatea pe energie electrică este mult inferioară față de probabilitatea pe gaze naturale. Pe gaze naturale perioada critică este luna februarie, pentru că este o luna cu temperaturi deosebit de scăzute și este o luna în care gazele din depozitele de înmagazinare sunt epuizate.

Am putea să avem zile fără gaze la unii consumatori. Există posibilitatea ca în luna februarie, în situația unor temperaturi foarte scăzute și pe termen lung, anumiți consumatori să trebuiască să fie opriți, astfel încât populația să nu sufere”, a explicat președintele Asociației Energia Inteligentă.

Sursa: evz.ro

Citește mai mult

Actualitate

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Publicat

în

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Mihaela Bilic recomandă întărirea sistemului imunitar pentru a ne proteja în sezonul rece, scrie romaniatv.net. O metodă bună și ieftină sunt vitaminele, susține specialistul.

”Sunt două tipuri de vitamine, unele care se dizolvă în grăsime (liposolubile): A, D și E. Sunt cele cu care corpul poate face depozite. Deci organismul are grijă de partea aceasta, deci nu trebuie să luăm suplimente prea multe pentru că există riscul de acumulare prea mare şi atunci mai rău stricăm decât beneficiem de prezenţa lor. Ele sunt antioxidante.

Celelalte vitamine sunt hidrosolubile, se dizolvă în apă: grupul de vitamine B și vitamina C. B-urile se găsesc în toate alimentele, B-12 se găsesc doar în produsele de origine animală. Nu avem voie să fim vegetarieni, mai ales când e vorba de copii. În schimb, vitamina C se elimină rapid, în fructe și legume, la 48 de h după cules scade la jumătate. Așa că nu ar fi rău în această perioadă să luăm un strop de supliment pentru imunitate, asta înseamnă cam 1 gram pe zi măcar o lună”, a declarat Mihaela Bilic.

Electrica Furnizare Discount

Mihaela Bilic: Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar

Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă cu privire la stresul zilnic și alimentația pe care o adoptăm. Specialistul susține că sistemul imunitar poate fi afectat.

”La nivelul intestinului, la nivelul acestei microbiote despre care vorbim, zahărul are rol negativ. Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar. Microbiota a fost definită ca un organ de sine stătător. Microbiota înseamnă miliarde de bacterii cu care noi conviețuim. Două kilograme din greutatea unui om de 60 de kilograme sunt reprezentate din bacteriile acestea benefice care ne populează organismul. Dacă nu ținem cont de aceste bacterii, atunci ne scade imunitatea și rezistența la boli. Acest „organ” imunitar”. 70% din imunitatea noastră trăieşte în intestin. Organismul nostru e populat cu aceste bacterii, dacă noi nu le hrănim nu mai aveam această armată biologică ce ne apără.

Noi ne naştem sterili la nivelul intestinului. Copilul trebuie să intre în contact cu cât mai multe alimente diferite. Trebuie să aibă contact cu 15 alimente, zilnic. Avem o alimentaţie plină şi sănătoasă, dar câteodată,mai ales după un tratament cu antibiotice, avem nevoie de aceste suplimente ca să întregim culturile bacteriene care au fost distruse. Suplimentele cu acele probiotice sunt cele mai benefice metode de a ne dezvolta şi a ne întări imunitatea pentru că nu au niciun efect secundar.

Noi le dăm în ideea în care o parte din acele bacterii se vor coloniza, vor rămâne în intestin pentru că inclusiv cu vârsta diversitatea acestor bacterii benefice scade din cauza vârstei, din cauza stresului. Stresul, pe lângă zahăr şi o alimentaţie excesiv de bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi pentru că mor de foame dacă nu le hrănim. Nu realizăm că carbohidraţii ne hrănesc aceste bacterii, avem stresul, antibioticele. Tot ce aducem în intestin ne dezechilibrează această microbiotă. Produsele care fermentează sunt foarte benefice. Avem borşul, drojdia, care la fel sunt foarte bune”, a declarat Mihaela Bilic, la ”Vorbeşte lumea”.

Sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare