Un deceniu de la proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ierarh Simion Ștefan, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia
În acest an se împlinesc 10 ani de la proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ștefan, unul dintre iluștrii arhipăstori ai Bisericii Ortodoxe Române din secolul al XVII-lea.
Ierarhul – despre care se presupune că a urmat cursurile primare și gimnaziale în Alba Iulia – a ocupat timp de 13 ani scaunul de Mitropolit al Transilvaniei (cu sediul în Cetatea Bălgradului), între anii 1643-1656, recunoscut drept unul dintre vajnicii apărători ai dreptei credințe în fața procesului de calvinizare forțată a românilor ardeleni.
Atât pentru zelul apostolic de care a dat dovadă în acele vremuri de restriște, cât și pentru activitatea cărturărească deosebită desfășurată la jumătatea veacului al XVII-lea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 21 iulie 2011, a hotărât trecerea în rândul sfinților a arhiereului Simion Ștefan, urmând să fie prăznuit anual pe data de 24 aprilie, dimpreună cu Ierarhii Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif Mărturisitorul.
Ceremonia solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan a avut loc la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pe data de 30 octombrie 2011, în prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi, și a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Primirea delegațiilor patriarhale a avut loc în seara zilei precedente (29 octombrie). Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe surori au fost întâmpinați de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, înconjurat de numeroși clerici și credincioși din orașul Marii Uniri și din împrejurimi. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum și a adresat cuvântul de bun venit delegațiilor prezente.
De asemenea, tot în aceeași seară a fost adus la Alba Iulia Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, a cărui raclă a fost așezată spre închinare în incinta complexului Catedralei.
În dimineața zilei de 30 octombrie (Duminica a XXII-a după Rusalii), a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preafericitul Părinte Theodoros al II-lea și Preafericitul Părinte Daniel. Alături de cei doi Patriarhi au mai luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și membri ai delegațiilor alexandrină și greacă. Totodată, alături de miile de credincioși s-au aflat numeroși reprezentanți ai instituțiilor de stat, autorități locale, clerici, profesori și oameni de cultură.
După oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan, pe esplanada special amenajată în fața pridvorului deschis al Catedralei. Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire Tomosului Sinodal, urmând ca mai apoi să fie intonat troparul Sfântului Simion Ștefan.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că bucuria prilejuită de proclamarea canonizării Sfântului Simion Ștefan a fost sporită de prezența la Catedrala Reîntregirii a Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei – adus în România cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei –, dar și de prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi.
Fiind impresionat de prezența numeroasă a credincioșilor la acest eveniment istoric, Patriarhul Alexandriei a remarcat credința deosebită a poporului român. De asemenea, în cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom de Patras și-a exprimat bucuria participării la proclamarea canonizării Mitropoliților transilvăneni Andrei Șaguna (a cărui ceremonie a fost oficiată cu o zi înainte, la Sibiu, pe 29 octombrie 2011) și Simion Ștefan.
La finalul acestui moment solemn pentru Arhiepiscopia Alba Iuliei și Ortodoxia românească, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a rostit un cuvânt în care a evidențiat activitatea cărturărească deosebită a Sfântului Simion Ștefan, prin care a contribuit atât la promovarea elementului cultural și lingvistic românesc, cât și la consolidarea identității naționale și confesionale a românilor din Transilvania.
În continuare, în semn de aleasă cinstire adusă ilustrului ierarh bălgrădean canonizat, a avut loc inaugurarea oficială a Aulei care îi paortă numele, „Sfântul Simion Ștefan”, situată în incinta complexului Catedralei arhiepiscopale, pe latura de est.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Austeritate și la sat: mai puține biblioteci rurale și TVA mai mare pentru cărți și manuale școlare, dupa măsurile din pachetul doi
Austeritate și la sat: mai puține biblioteci rurale și TVA mai mare pentru cărți și manuale școlare, dupa măsurile din pachetul doi Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri 18 iulie 2025, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, un pachet de măsuri care include, printre altele, reducerea posturilor de bibliotecari în mediul rural. Măsura […]
Demnitarii români vor conduce Dacii Duster și nu vor mai avea șoferi de serviciu. Măsură pentru reducerea cheltuielilor
Demnitarii români vor conduce Dacii Duster și nu vor mai avea șoferi de serviciu. Măsură pentru reducerea cheltuielilor Șeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, a declarat vineri, 18 iulie 2025, că, pentru reducerea cheltuieilor, demnitarii se vor deplasa cu Dacii Duster, dar fără șofer. S-a redus numărul de maşini de la 30 la 15, reducând cheltuiala […]
PENSII 2025 | CASS pentru toate pensiile mai mari de 3.000 de lei, de la 1 septembrie. Aceleași condiții se vor aplica tuturor categoriilor
PENSII 2025 | CASS pentru toate pensiile mai mari de 3.000 de lei, de la 1 septembrie. Aceleași condiții se vor aplica tuturor categoriilor Pensionarii din România care vor încasa la pensie mai mult de 3.000 de lei vor fi obligați să plătească CASS, pentru suma care depășește acest prag. Cotribuția de 10% se va […]