Un consilier local dintr-o comună din Alba şi-a pierdut mandatul pentru că şi-a schimbat domiciliul în altă comună. Ce a făcut ca să revină în funcţie

După ce s-a mutat cu domiciliul într-o altă comună, un consilier local din comuna Întregalde şi-a pierdut mandatul de ales local. Peste câteva luni a revenit cu domiciliul la Întregalde, dar nu şi-a mai putut salva postul de ales local. Pentru că a fost refuzat, fostul consilier a dat în judecată administraţia locală.

Tecşa Nicolae şi-a scimbat domiciliul, de la Întregalde, la Jidvei, în luna februarie 2019.

ELIT

”Deoarece schimbarea domiciliului a fost adusă la cunoştinţa Consiliului Local Întregalde doar la începutul lunii septembrie 2019, consiliului local ii revine a sarcina de a adopta in prima şedinţa desfăşurată după apariţia evenimentului, respectiv în luna septembrie 2019, la propunerea primarului o hotărâre de constatare a autorităţii deliberative a încetării de drept a mandatului de consilier local precum si vacantarea locului de consilier local. S-a iniţiat astfel proiectul de hotărâre privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier local al domnului Tecsa Nicolae. În data de 25.09.2019 a fost adoptată HCL nr.56/25.09.2019 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier local”, susţin reprezentanţii Primăriei.

Ulterior, Instituţia Prefectului a constatat că hotărârea este legală. Când a aflat că îşi va pierde mandatul, alesul local şi-a refăcut domiciliul pe teritoriul comunei Întregalde, dar acest lucru nu l-a scăpat de pierderea mandatului.

Mihail David - 2020

”Faptul că şi-a refăcut domiciliul pe raza comunei Întregalde începând cu data de 18.09.2019 nu întrerupe încetarea de drept a mandatului de consilier înainte de termen care a avut loc la data apariţiei evenimentului, respectiv 14.02.2019, dată la care Consiliul Local Întregalde constată încetarea mandatului de consilier”, se mai precizează în acţiunea Primăriei Întregalde. Acesta a apreziat, însă, că hotărârea este nelegală.

”Corespunde adevărului faptul ca în luna februarie i-a fost eliberată cartea de identitate care atesta că domiciliul său era în comuna Jidvei. Despre acest aspect a omis să informez Consiliul Local Întregalde pentru că nu a cunoscut îndeajuns de bine faptul că trebuia să informeze aceasta autoritate. În perioada februarie-septembrie a participat la şedinţele de Consiliu Local ce au fost convocate potrivit legii.

Despre problema schimbării domiciliului a aflat abia în luna august. Cu aceasta ocazie i s-a transmis de la Primăria Întregalde că schimbarea domiciliului ar atrage pierderea mandatului de consilier local. Faţă de aceasta situaţie a făcut demersurile necesare, care s-au concretizat în faptul că la data de 18.09.2019 a fost eliberată cartea de identitate care atestă faptul că domiciliul său la acel moment era în sat Tecşeşti”, a spus reclamantul în cererea de chemare în judecată, introdusă la Tribunal în octombrie 2019.

În final, instanţa de judecată a respins acţiunea fostului consilier pentru că acesta a uitat să plătească taxa de timbru în valoare de 50 de lei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...