Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un bolnav cu o formă rară de cancer a obținut în instanță decontarea tratamentului: Un singur flacon costa peste 10.000 de lei. Decizia Curții de Apel Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un bolnav cu o formă rară de cancer a obținut în instanță decontarea tratamentului: Un singur flacon costa peste 10.000 de lei. Decizia Curții de Apel Alba Iulia

Bolnavii de cancer din România continuă să dea statul în judecată și să obțină tratamente gratuit cu medicamente pe care nu și le pot permite, iar una dintre cele mai active instanțe din acest punct de vedere este Curtea de Apel Alba Iulia.

La această instanță, în ultimii ani, zeci de pacienți au obținut ordonanțe președințiale prin care instituțiile statului au fost obligate să acorde tratamentele recomandate de medicii curanți.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: VIDEO Noua secție de oncologie și compartimentele de radioterapie și cardiologie intervențională de la Spitalul Județean din Alba Iulia: Se semnează contractul de proiectare și execuție. Cum va arăta clădirea

Un ultim caz s-a judecat în 4 ianuarie 2024. Un pacient care suferă de o formă rară de cancer a reușit să convingă magistrații că medicamentul Regorafenib, cu denumirea comercială Stivarga, îi poate salva viața. Costul acestuia este de circa 10.800 de lei un flacon, preț pe care pacientul nu și-l poate permite. Medicamentul este autorizat pentru punerea pe piaţă, inclusiv în România, prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene. Reclamantul (Ioan C.) a fost diagnosticat cu „tumoare stromală gastrointestinală”, iar medical curant a recomandat tratamentul cu acest medicament.

Pacientul a mai solicitat obligarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale la evaluarea acestui medicament pentru includerea în lista celor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Pe lângă această instituție, pârâți în dosar mai sunt Guvernul României, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În prezent, medicamentul respectiv este compensat 100% pentru tratamentul carcinomului hepatocelular, dar nu și pentru tipul de cancer de care suferă bărăbatul.

Sentință pentru „protejarea dreptului la viaţă”

Potrivit Ministerului Sănătății, tumorile stromale ale tractului gastrointestinal fac parte dintr-un grup de boli maligne ce poartă denumirea de sarcoame ale țesuturilor moi. Cele mai multe tumori gastrointestinale stromale debutează în zona stomacului sau a intestinului subțire dar se pot manifestă pe toată lungimea tractului digestiv.

Practica judiciară a reprezentanților celor patru instituții chemate în judecată este similară tuturor proceselor de acest tip. În documentele depuse la dosar au cerut respingerea acțiunii inițiate de către pacient. Curtea de Apel Alba Iulia a admis, însă, cererea acestuia și a dispus acordarea tratamentului în regim de compensare integrală, fără contribuție personală. Magistratul a susținut că măsura provizorie de asigurare a tratamentului medicamentos în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală), „este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viaţă al reclamantului”, drept consacrat de Constituția României și de Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

„Ținând cont de circumstanţele concrete ale cazului, mai exact de gravitatea bolii, stadiul avansat în care se afla şi costul foarte ridicat al tratamentului, Curtea reţine că, în esenţă, dreptul invocat îl constituie dreptul la viață, drept care nu se poate realiza şi conserva în concret decât prin urmarea tratamentului prescris. O soluţie contrară ar constitui o lezare gravă a dreptului la viaţă şi sănătate, imposibil de acceptat într-o societate ce se pretinde protectoare a unor drepturi şi libertăţi fundamentale”, a concluzionat magistratul care a judecat speța.

Instituțiile statului au contestat hotărârea, care, însă, a devenit executorie de la data pronunțării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea