Rămâi conectat

Actualitate

Un bărbat care s-a dat drept preot a PĂCĂLIT șase persoane din Alba. Banii, donaţi unui „stareţ cu fiica bolnavă de cancer“

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 41 de ani din Bistriţa-Năsăud a înşelat şase persoane din judeţul Alba, cărora, prin intermediul unor convorbiri şi mesaje telefonice, le-a solicitat bani pentru un caz social fals.

Pentru a fi cât mai credibil, Daniel M. şi-a atribuit identităţile unor preoţi şi stareţi cunoscuţi. Acesta cerea bani oamenilor pentru un presupus caz social al unei fetiţe bolnave de cancer sau leucemie, prezentată drept fiica lui, care necesita o intervenţie chirurgicală în străinătate.

A reuşit, astfel, să convingă şase persoane să depună bani într-un cont bancar, deschis pe numele fiicei sale, la care avea şi el acces. În total, cele şase victime au depus în cont suma de 4.480 de lei. Faptele au avut loc în perioada 15 – 23 ianaurie 2019.

Elit - Gustul Desăvârșit

În 5 august 2021, Judecătoria Alba Iulia a pronunţat prima hotărâre în dosar. Pedeapsa este mai mult simbolică şi nu oferă garanţia că bărbatul nu va mai proceda întocmai pe viitor.

În 15 ianaurie 2019, Daniel M. a contactat prima sa victimă, prezentându-se stareţul mănăstirii Dumbrava şi solicitând suma de 920 lei pentru transportul unei fetiţe bolnavă de cancer care necesită o intervenţie chirurgicală în Belgia. Persoana a fost convinsă că situaţia este reală şi a depus suma în contul indicat de escroc.

A doua zi, a contactat-o telefonic cu număr ascuns, pretinzând că este tatăl fetiţei, şi i-a comunicat că fetiţa a decedat şi i-a solicitat suma de 1.300 lei pentru a putea aduce corpul fetiţei acasă, însă victima nu i-a mai transferat şi această sumă. A procedat la fel şi cu alte şase persoane, cinci dintre acestea fiind, de asemenea, convinse să depună bani în bancă. O singură persoană nu a răspuns la apelul escrocului, aceasta dându-şi seama că este vorba despre o înşelăciune.

A recunoscut, dar nu a returnat banii

”Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor, menţionând că a căutat pe internet persoane cu o situaţie financiară bună, în general administratori de societăţi comerciale şi a sunat la societăţi pentru a afla numerele de telefon ale acestor persoane.

Tot pe internet, inculpatul a căutat mănăstiri şi preoţi cunoscuţi din judeţul Alba în numele cărora a solicitat ajutor financiar. De asemenea, numele unor preoţi l-a auzit la televizor şi s-a folosit de identitatea lor pentru avea credibilitate.

Inculpatul a mai precizat că fiica sa nu este bolnavă de cancer sau leucemie, a folosit contul bancar al acesteia pentru că este împuternicit pe acest cont, iar nicio altă persoană nu a fost implicată în comiterea faptelor”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Magistratul a considerat că fapta acestuia (înşelăciune în formă continuată) prezintă o gravitate socială medie, ”incriminarea urmărind să ofere un climat de siguranţă în societate, să protejeze participaţii la circuitul civil prin prevenirea faptelor de fraudare”.

”Trebuie avută în vedere şi reacţia publică faţă de amploarea actuală a faptelor contra patrimoniului, dar şi faptul că împrejurările şi mijloacele de comitere a faptelor (căutarea pe internet a unor persoane cu potenţial financiar şi a unor persoane reale pentru a le folosi calitatea, în scopul de a avea credibilitate) dovedesc persistenţa rezoluţiei infracţionale şi o sfidare a normelor sociale, având în vedere că inculpatul nu s-a limitat la inducerea în eroare a unei singure persoane, ci a transformat acest mod de operare într-un mijloc de a obţine venituri. Astfel, aceste împrejurări sporesc periculozitatea inculpatului şi riscul de a comite asemenea fapte în viitor”, a mai susţinut judecătorul.

În final, bărbatul a primit pedeapsa de 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. I s-a impus ca în această perioadă să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. Acesta a mai fost obligat să achite prejudiciul financiar provocat celor şase victime, dar şi să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 2.500 de lei. Hotărârea Judecătoriei poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Alocații de stat pentru copii 2024 | Copiii ar putea primi mai mulți bani din partea statului, începând cu anul viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alocații de stat pentru copii 2024 | Copiii ar putea primi mai mulți bani din partea statului, începând cu anul viitor

De la data de 1 ianuarie 2024, alocațiile copiilor ar putea crește cu rata inflației.

Alocațiile copiilor se calculează în funcție de rata inflației, asta însemnând că indemnizația pentru cei mici se va majora de la începutul anului 2024. Institutul Național de Statistică preconizează faptul că alocațiile copiilor ar urma să crească de la data de 1 ianuarie 2024.

Elit - Gustul Desăvârșit

Creşterea alocaţiilor se face diferenţiat, confrom legii. Copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, primesc acum suma de 631 de lei lunar. În ceea ce-i privește pe copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, aceștia beneficiază de 256 de lei pe lună.

Tot 631 de lei primesc și copiii cu vârsta între 3 și 18 ani, care suferă de handicap. Suma a crescut anul acesta de la 600 de lei, cât primeau în anul 2022.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 950 de lei.

De alocație pot beneficia și cei născuți în Republica Moldova, dar ai căror părinți dețin cetățenia română. Pentru ca acest lucru să fie posibil, părinții trebuie să depună un dosar la Primăria localității de care aparțin.

În România, copiii beneficiază de alocație până la vârsta de 18 ani, iar după această vârstă pot beneficia în continuare de alocație în anumite condiții. În ultimii ani, alocaţia a înregistrat o majorare semnificativă. De la 1 ianuarie 2022, alocația pentru copii cu vârsta până la 2 ani constituie 600 de RON sau echivalentul a 121 de euro. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 243 de RON sau echivalentul a 49 de euro.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți. Plata alocației de stat se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar. Legea nu prevede o dată exactă pentru intrarea alocațiilor copiilor pe cardurile părinților, însă în ultimii ani, plata s-a făcut, de obicei, în data de 8 ale lunii, pentru luna anterioară. Însă, dacă data de 8 pică în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni.

În cazul în care niciunul dintre părinți nu deține un cont bancar în care să se facă plata, banii vor ajunge la beneficiari prin intermediul Poștei Române. Data la care se primeşte alocaţia, în mod normal, este tot 8 ale lunii, însă plata poate să întârzie în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor. Acum, Guvernul a anunțat că alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2024, deşi este posibil, ca şi în cazul pensiilor, majorarea să se facă din martie, după ce INS anunţă oficial rata inflaţiei din anul precedent.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat

În cursul săptămânii trecute, Executivul a aprobat, HG privind acordarea unui sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase.

Valoarea sprijinului unitar excepţional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui.

Beneficiarii sprijinului de urgenţă sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului naţional tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervenţiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din preţul carburantului”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Resursele financiare totale pentru această schemă de sprijin sunt de 304.916.642,16 lei din care 147.118.905 lei FEGA şi 157.797.737,16 lei de la bugetul de stat.

Sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.

Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgenţă este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, atât prin aparatul central, cât şi prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.

Reamintim că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură. Sprijinul de urgenţă prevăzut în prezentul act normativ este suplimentar ajutorului de stat amintit, notează news.ro

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a firmelor din țară. Marcel Ciolacu: „Mi se spune că România e paradis fiscal”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a firmelor din țară. Marcel Ciolacu: „Mi se spune că România e paradis fiscal”

Premierul Marcel Ciolacu a explicat de ce coaliția a decis ca afacerile din România să fie impozitate pe cifra de afaceri. Ciolacu spune că până acum România era un paradis fiscal.

„Niciunde în Europa nu veți găsi un plafon de un milion de euro ca să plătești 1% din cifra de afaceri. Atunci, statul român a considerat că e normal acel plafon.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai mare plafon e în Portugala, de 200.000 de euro. Pe mine toți când mă prind de la Comisia Europeană mi se spune că nu e normal să avem paradis fiscal. Decizia coaliției a fost să plătească 1% pe un plafon de 60.000 de euro și ce e peste să depășească 300.000. (…) Nu poți să aplici așa ceva la un stat de mărimea României. Vreau să vedem proporțiile.

Ar fi afectat tot mediul de afaceri în ansamblul său. Dacă Guvernul Ciolacu nu venea cu acest pachet de asumare, România pierde fonduri europene. 70 de miliarde de euro, fără ei România nu se poate descurca”, a spus Ciolacu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare