Rămâi conectat

Actualitate

Un bărbat care s-a dat drept preot a PĂCĂLIT șase persoane din Alba. Banii, donaţi unui „stareţ cu fiica bolnavă de cancer“

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 41 de ani din Bistriţa-Năsăud a înşelat şase persoane din judeţul Alba, cărora, prin intermediul unor convorbiri şi mesaje telefonice, le-a solicitat bani pentru un caz social fals.

Pentru a fi cât mai credibil, Daniel M. şi-a atribuit identităţile unor preoţi şi stareţi cunoscuţi. Acesta cerea bani oamenilor pentru un presupus caz social al unei fetiţe bolnave de cancer sau leucemie, prezentată drept fiica lui, care necesita o intervenţie chirurgicală în străinătate.

A reuşit, astfel, să convingă şase persoane să depună bani într-un cont bancar, deschis pe numele fiicei sale, la care avea şi el acces. În total, cele şase victime au depus în cont suma de 4.480 de lei. Faptele au avut loc în perioada 15 – 23 ianaurie 2019.

Elit - Gustul Desăvârșit

În 5 august 2021, Judecătoria Alba Iulia a pronunţat prima hotărâre în dosar. Pedeapsa este mai mult simbolică şi nu oferă garanţia că bărbatul nu va mai proceda întocmai pe viitor.

În 15 ianaurie 2019, Daniel M. a contactat prima sa victimă, prezentându-se stareţul mănăstirii Dumbrava şi solicitând suma de 920 lei pentru transportul unei fetiţe bolnavă de cancer care necesită o intervenţie chirurgicală în Belgia. Persoana a fost convinsă că situaţia este reală şi a depus suma în contul indicat de escroc.

A doua zi, a contactat-o telefonic cu număr ascuns, pretinzând că este tatăl fetiţei, şi i-a comunicat că fetiţa a decedat şi i-a solicitat suma de 1.300 lei pentru a putea aduce corpul fetiţei acasă, însă victima nu i-a mai transferat şi această sumă. A procedat la fel şi cu alte şase persoane, cinci dintre acestea fiind, de asemenea, convinse să depună bani în bancă. O singură persoană nu a răspuns la apelul escrocului, aceasta dându-şi seama că este vorba despre o înşelăciune.

A recunoscut, dar nu a returnat banii

”Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor, menţionând că a căutat pe internet persoane cu o situaţie financiară bună, în general administratori de societăţi comerciale şi a sunat la societăţi pentru a afla numerele de telefon ale acestor persoane.

Tot pe internet, inculpatul a căutat mănăstiri şi preoţi cunoscuţi din judeţul Alba în numele cărora a solicitat ajutor financiar. De asemenea, numele unor preoţi l-a auzit la televizor şi s-a folosit de identitatea lor pentru avea credibilitate.

Inculpatul a mai precizat că fiica sa nu este bolnavă de cancer sau leucemie, a folosit contul bancar al acesteia pentru că este împuternicit pe acest cont, iar nicio altă persoană nu a fost implicată în comiterea faptelor”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Magistratul a considerat că fapta acestuia (înşelăciune în formă continuată) prezintă o gravitate socială medie, ”incriminarea urmărind să ofere un climat de siguranţă în societate, să protejeze participaţii la circuitul civil prin prevenirea faptelor de fraudare”.

”Trebuie avută în vedere şi reacţia publică faţă de amploarea actuală a faptelor contra patrimoniului, dar şi faptul că împrejurările şi mijloacele de comitere a faptelor (căutarea pe internet a unor persoane cu potenţial financiar şi a unor persoane reale pentru a le folosi calitatea, în scopul de a avea credibilitate) dovedesc persistenţa rezoluţiei infracţionale şi o sfidare a normelor sociale, având în vedere că inculpatul nu s-a limitat la inducerea în eroare a unei singure persoane, ci a transformat acest mod de operare într-un mijloc de a obţine venituri. Astfel, aceste împrejurări sporesc periculozitatea inculpatului şi riscul de a comite asemenea fapte în viitor”, a mai susţinut judecătorul.

În final, bărbatul a primit pedeapsa de 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. I s-a impus ca în această perioadă să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. Acesta a mai fost obligat să achite prejudiciul financiar provocat celor şase victime, dar şi să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 2.500 de lei. Hotărârea Judecătoriei poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Voucherele sociale de 250 de lei: Banii vor fi virați pe carduri înainte de sărbători

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Voucherele sociale de 250 de lei: Banii vor fi virați pe carduri înainte de sărbători

Cardurile cu cei 250 de lei pe care oamenii aflați în categoriile cu risc de sărăcie îi primesc urmează a fi încărcate, fiind ultima tranșă din cursul acestui an. Oficialii de la Palatul Victoria au anunțat faptul că programul va continua și anul viitor.

Autoritățile au hotărât să urgenteze procesul de acordare a tichetelor sociale, astfel încât persoanele vulnerabile să primească cei 250 de lei înainte de sărbători. „O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a transmis ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Elit - Gustul Desăvârșit
Graficul de virare pentru tranşa a 4-a de bani pe cardurile sociale este următorul:
  • actualizarea listelor de beneficiari de către MMSS și verificarea de către ANAF are loc în perioada 05.12.2022-09.12.2022;
  • prelucrarea datelor de către CN Poșta Română și transmiterea către direcțiile regionale în intervalul 05.12.2022-09.12.2022;
  • încărcarea efectivă are loc în perioada 12.12.2022-16.12.2022.

Voucherele sociale sunt acordate o dată la două luni și au o valabilitatea de 12 luni. Astfel, în cazul celei de-a patra și ultima dintre tranșele de anul acesta, valabilitatea va fi până în decembrie 2023. Practic, românii care primesc suma de 250 de lei o pot cheltui până la data respectivă.

În paralel, autorităţile locale oferă, în funcţie de buget, tichete sociale cadou pentru perosanele vulnerabile. În același context, de curând, autoritățile din Constanța au anunțat tichete sociale pentru seniori, în valoare de 400 de lei. Și acestea au fost tot sub formă de tichete sociale pentru pensionari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| INVESTIȚIE pentru elevi, la Sebeș: Amenajarea unei săli de clasă cu dotările necesare haloterapiei la Grădinița cu Program Normal Petrești

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

INVESTIȚIE pentru elevi, la Sebeș: Amenajarea unei săli de clasă cu dotările necesare haloterapiei la Grădinița cu Program Normal Petrești

Marți, 29.11.2022, la Grădinița cu Program Normal Petrești, unitate arondată Școlii Gimnaziale Petrești din municipiul Sebeș, județul Alba, a avut loc inaugurarea unei camere saline realizată de Clubul Rotary Sebeș.

Amenajarea unei săli de clasă cu dotările necesare haloterapiei face parte dintr-un proiect al clubului amintit mai sus, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeș și Școala Gimnazială Petrești. Scopul acestei amenajări este prevenirea bolilor respiratorii şi menţinerea unei stări de sănătate corespunzătoare a copiilor care frecventează această unitate de învățământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivitatea de deschidere a proiectului a avut loc în prezența domnului primar al municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a domnului viceprimar Dorin Albu, a președintelui Clubului Rotary Sebeș, doamna profesor Camelia Henegariu, a domnului Nicolae Dărăbanț – membru al aceluiași club, alături de cadrele didactice din unitate și de părinți.

Dintre beneficiile haloterapiei (terapia cu sare), doamna președinte Camelia Henegariu a amintit:
– sprijinirea sistemului respirator în combaterea și ameliorarea unor infecții/viroze respiratorii
– previnirea apariției virozelor și a infecțiilor respiratorii, precum cele de tip ORL
– creșterea imunității
– eliminarea toxinelor prezente în sistemul respirator ( ex. praf)
– prevenirea alergiilor și ameliorarea disconfortului cauzat de acestea.

Datorită acestui proiect, cadrele didactice din unitatea noastră școlară vor putea desfășura cu copiii unele activități recreative și educative într-un mediu cu ioni de sare, cu acordul scris al părinților, a precizat dna dir. Dana Cârcoană.

Mulțumim domnului primar Dorin Nistor pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect și Clubului Rotary Sebeș pentru finanțarea acordată.

Director, prof. Dana Cârcoană


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, când vor fi indexate toate veniturile pensionarilor, românii care beneficiază de pensii speciale vor primi în plus aproape 1.000 de lei. În schimb, cei care au pensie minimă vor câştiga doar 51 de lei în plus.

Lună de lună, Casa Națională de Pensii plătește aproximativ 10.000 de indemnizații de lux. Ele merg către foștii magistrați, foștii diplomați și foști parlamentari.

Dacă ne uităm ce se întâmplă cu foștii magistrați, vedem că sunt aproximativ 4.700 de astfel de pensii speciale, iar pensia medie pentru această categorie profesională este de aproximativ 20.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă aceste pensii ar fi indexate cu rata inflației, care este 5.1% potrivit legii, pentru că se ține cont de anul 2021, atunci foștii magistrați ar beneficia de o majorare a pensiilor în luna ianuarie care poate să ajungă și la 1.000 de lei.

De asemenea, potrivit datelor oferite de Casa Națională de Pensii, vedem că indemnizații speciale merg și către foștii diplomați.

Avem aproximativ 760 de foști diplomați, iar în rândul acestora pensia medie este de aproximativ 5.800 de lei. Dacă s-ar indexa cu rata inflației de 5.1%, aceștia ar avea parte de o majorare de aproximativ 300 de lei.

Avem și foști parlamentari care primesc indemnizații speciale. Deși Parlamentul a încercat să elimine aceste pensii de lux pentru foștii parlamentari, nu a reușit să facă acest lucru. În rândul acestora, pensia medie ajunge la aproximativ 5.000 de lei lună de lună, iar indexarea cu rata inflației le-ar aduce acestora în plus, de la 1 ianuarie aproximativ 250 de lei.

La polul opus, avem pensia minimă. Aproximativ 1 milion de români încasează această pensie. Vorbim despre o indemnizație minimă de 1.000 de lei pe lună. Dacă ar fi indexată cu rata inflației, de anul viitor pensia minimă ar crește doar cu 51 de lei.

Cei de la Banca Mondială i-au sfătuit pe cei de la Guvern să păstreze această facilitate pentru pensiile speciale, ca ele să fie indexate cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea