Un bărbat care s-a dat drept preot a PĂCĂLIT șase persoane din Alba. Banii, donaţi unui „stareţ cu fiica bolnavă de cancer“
Un bărbat în vârstă de 41 de ani din Bistriţa-Năsăud a înşelat şase persoane din judeţul Alba, cărora, prin intermediul unor convorbiri şi mesaje telefonice, le-a solicitat bani pentru un caz social fals.
Pentru a fi cât mai credibil, Daniel M. şi-a atribuit identităţile unor preoţi şi stareţi cunoscuţi. Acesta cerea bani oamenilor pentru un presupus caz social al unei fetiţe bolnave de cancer sau leucemie, prezentată drept fiica lui, care necesita o intervenţie chirurgicală în străinătate.
A reuşit, astfel, să convingă şase persoane să depună bani într-un cont bancar, deschis pe numele fiicei sale, la care avea şi el acces. În total, cele şase victime au depus în cont suma de 4.480 de lei. Faptele au avut loc în perioada 15 – 23 ianaurie 2019.
În 5 august 2021, Judecătoria Alba Iulia a pronunţat prima hotărâre în dosar. Pedeapsa este mai mult simbolică şi nu oferă garanţia că bărbatul nu va mai proceda întocmai pe viitor.
În 15 ianaurie 2019, Daniel M. a contactat prima sa victimă, prezentându-se stareţul mănăstirii Dumbrava şi solicitând suma de 920 lei pentru transportul unei fetiţe bolnavă de cancer care necesită o intervenţie chirurgicală în Belgia. Persoana a fost convinsă că situaţia este reală şi a depus suma în contul indicat de escroc.
A doua zi, a contactat-o telefonic cu număr ascuns, pretinzând că este tatăl fetiţei, şi i-a comunicat că fetiţa a decedat şi i-a solicitat suma de 1.300 lei pentru a putea aduce corpul fetiţei acasă, însă victima nu i-a mai transferat şi această sumă. A procedat la fel şi cu alte şase persoane, cinci dintre acestea fiind, de asemenea, convinse să depună bani în bancă. O singură persoană nu a răspuns la apelul escrocului, aceasta dându-şi seama că este vorba despre o înşelăciune.
A recunoscut, dar nu a returnat banii
”Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor, menţionând că a căutat pe internet persoane cu o situaţie financiară bună, în general administratori de societăţi comerciale şi a sunat la societăţi pentru a afla numerele de telefon ale acestor persoane.
Tot pe internet, inculpatul a căutat mănăstiri şi preoţi cunoscuţi din judeţul Alba în numele cărora a solicitat ajutor financiar. De asemenea, numele unor preoţi l-a auzit la televizor şi s-a folosit de identitatea lor pentru avea credibilitate.
Inculpatul a mai precizat că fiica sa nu este bolnavă de cancer sau leucemie, a folosit contul bancar al acesteia pentru că este împuternicit pe acest cont, iar nicio altă persoană nu a fost implicată în comiterea faptelor”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.
Magistratul a considerat că fapta acestuia (înşelăciune în formă continuată) prezintă o gravitate socială medie, ”incriminarea urmărind să ofere un climat de siguranţă în societate, să protejeze participaţii la circuitul civil prin prevenirea faptelor de fraudare”.
”Trebuie avută în vedere şi reacţia publică faţă de amploarea actuală a faptelor contra patrimoniului, dar şi faptul că împrejurările şi mijloacele de comitere a faptelor (căutarea pe internet a unor persoane cu potenţial financiar şi a unor persoane reale pentru a le folosi calitatea, în scopul de a avea credibilitate) dovedesc persistenţa rezoluţiei infracţionale şi o sfidare a normelor sociale, având în vedere că inculpatul nu s-a limitat la inducerea în eroare a unei singure persoane, ci a transformat acest mod de operare într-un mijloc de a obţine venituri. Astfel, aceste împrejurări sporesc periculozitatea inculpatului şi riscul de a comite asemenea fapte în viitor”, a mai susţinut judecătorul.
În final, bărbatul a primit pedeapsa de 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. I s-a impus ca în această perioadă să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. Acesta a mai fost obligat să achite prejudiciul financiar provocat celor şase victime, dar şi să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 2.500 de lei. Hotărârea Judecătoriei poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun