Un bărbat care a comis 3.669 de acte materiale de înșelăciune, membru al celei mai mari rețele „Singer” din România, liberat condiționat după aproape 10 ani de închisoare
Un bărbat care a comis 3.669 de acte materiale de înșelăciune, membru al celei mai mari rețele „Singer” din România, liberat condiționat după aproape 10 ani de închisoare
Un bărbat condamnat la 10 ani de închisoare, membru al unei grupări infracționale specializate în înșelăciuni prin metoda „Mașinii de cusut Singer”, a fost eliberat condiționat din penitenciar.
Acesta a început executarea pedepsei în 2 februarie 2017 și urma ca aceasta să expire în 24 decembrie 2024. La a treia cerere de liberare condiționată, atât Judecătoria Aiud, cât și Tribunalul Alba i-au admis solicitarea. Bărbatul este liber din 17 martie 2024. Judecătorii au constatat că deținutul a executat fracția legală din pedeapsă pentru a putea fi liberat condiționat. Kovacs Ștefan a fost judecat pentru un număr de 3.669 de acte materiale de înșelăciune.
„Cu referire la conduita intimatului în perioada detenției, instanța constată că acesta a fost cercetat pentru 4 abateri disciplinare, fiindu-i aplicate 3 sancțiuni, cea mai recentă la data de 10.02.2024. Așadar, intimatul nu a fost sancționat disciplinar ulterior datei de 15.05.2024, respectiv ulterior celei de a patra analize în cadrul comisiei de liberare condiționat.
În aceeași ordine de idei, instanța reține că intimatului i-au fost acordate în total 23 de recompense, fiind recompensat și ulterior ultimei analize în cadrul comisiei de liberare condiționată, la data de 22.01.2025 – când i-a fost ridicată sancțiunea suspendării dreptului de a primi și a cumpăra bunuri, având în vedere participarea la demersurile educative”, se precizează în hotărârea instanței.
Evaluarea finală în vederea analizei în cadrul comisiei de propuneri pentru liberare condiționată a relevat un progres la nivel psihocomportamental. Acestuia i-a fost recomandată participarea la un program de asistență psihologică destinat lipsei de empatie (cruzime), falsității (minciunii), lipsei de morală, demers care a fost finalizat cu obiective atinse.
Bărbatul a făcut parte dintr-o grupare de 31 de inculpaţi, care au fost condamnaţi la un total de 241 de ani de închisoare. Trei au primit câte 12 ani după gratii, 16 – câte 10 ani de închisoare, iar 4 au primit pedepse cu suspendare. Gruparea a acţionat în perioada 2007 – 2008, fiind cea mai mare de acest gen descoperită în România.
Potrivit rechizitoriului, inculpaţii au constituit o grupare de mari dimensiuni pentru a obţine venituri ilicite prin înşelarea oamenilor cu privire la achiziţionarea de maşini de cusut marca ”Singer”. Membrii reţelei publicau anunţuri în diferite ziare din ţară prin care ofereau sume mari de bani celor care deţineau maşini de cusut cu această marcă.
În momentul în care potenţiala victimă îi suna pe unul dintre escroci, acesta îi transmitea că pot să cumpere maşina de cusut numai dacă au şi perechea acesteia pe care o deţinea unul dintre membrii grupării. Victima cădea în capcană şi se decidea să cumpere maşina pereche depunând banii în contul oferit de inculpat.
Ulterior, membrii grupării nu mai răspundeau la telefoanele victimelor şi se făceau nevăzuţi. Unele victime erau convinse să depună de mai multe ori bani printr-un certificat de autentificare fals pe care îl primeau pe fax. Anchetatorii au stabilit că au fost înşelate 1.748 de persoane care au fost determinate să depună sume de bani în conturi deschise la bănci, suma totală obţinută ilegal fiind de circa 2,42 milioane de lei (circa 500.000 de euro).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Sinea Sofia, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, rezultat deosebit la concursul interjudețean de matematică „Pitagora”: A obținut locul III, iar colegii ei mențiuni
Sinea Sofia, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, rezultat deosebit la concursul interjudețean de matematică „Pitagora”: A obținut locul III, iar colegii ei mențiuni Elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” continuă să se remarce prin performanțe excelente, obținând rezultate deosebite la concursul interjudețean de matematică „Pitagora”! Citește și: Performanță extraordinară a lui Eduard […]
Cât de sigure sunt DrugTestele: Experiența unui polițist care s-a testat singur cu aparatul din dotare, iar rezultatul a fost pozitiv
Cât de sigure sunt DrugTestele: Experiența unui polițist care s-a testat singur cu aparatul din dotare, iar rezultatul a fost pozitiv Un polițist din cadrul Poliției orașului Băicoi, din județul Prahova, aflat în timpul serviciului, a folosit un dispozitiv DrugTest din dotare, cu care s-a testat pe cont propriu, iar rezultatul afișat a fost unul […]