Un albaulian deschide lista unui partid politic pentru alegerile europarlamentare
Domnule Comșa, mereu surprinzător…vă propun să intrăm abrupt în subiect și vă întreb direct: ce este acest PSDI?
Partidul Social Democrat Independent este un partid istoric, înființat în 1946 de Constantin Titel Petrescu, ca reacție împotriva comuniștilor. Înființat chiar pe 9 mai 1946, coincidență sau nu – astăzi Ziua Europei ! După cum știți, între anii 1944 și 1947, comuniștii români, cu sprijinul rușilor, aveau două misiuni – să scape de Regele Mihai și să coaguleze o forță politică socialistă, care să fie supusă Moscovei. Fondatorul PSDI-ului istoric era un om luminat, cu idei social-democrate, exemplare în întreaga Europă, valabile și astăzi. A murit în închisorile comuniste crezând în ideile sale și refuzând să capituleze în fața noii dictaturi politice instaurate. Astăzi, noi încercăm să revitalizăm ideile sale europene, novatoare.
Dați-ne câteva exemple de idei încă valabile, după optzeci de ani…
Fondatorul Partidului Social Democrat Independent promova și era familiar cu idei precum dreptul la referendum (iată, ce actual!), descentralizarea administrativă şi autonomia comunală, sancţionarea prin lege a funcţionarilor statului pentru orice abuz şi atingerea drepturilor cetăţeanului, asigurarea unei Justiţii cinstite, drepte şi independente. Reformarea justiției, reorganizarea învăţământului, aplicarea unui impozit direct, proporţional şi progresiv, scutirea de impozit a salariilor mici, introducerea contractului colectiv de muncă! Toate acestea ni se par normale astăzi, ni le „latră” pe toată mass-media oameni care nu au nici o legatură cu esența lor…o să detaliez, într-o conferință de presă, toate aceste lucruri, nu insist acum.
Mi-am dorit locul al doilea, din păcate a trebuit să mă mulțumesc cu locul întâi
Vorbiți-ne despre candidatura dumneavoastră la alegerile europarlamentare. Cum ați ajuns numărul 1 pe listă?
Conceptul de la care am plecat în organizarea listei a fost acela de a oferi unor oameni tineri – competenți în relații internaționale și afaceri europene – o platformă de exprimare. Media de vârstă a candidaților noștri este probabil cea mai scăzută între partidele participante la aceste alegeri. Acesta a fost conceptul. În plus, pentru că atât PSDI-ul istoric cât și Regele Mihai au luptat împotriva comuniștilor, locul 1 pe listă a fost rezervat pentru un membru al Familiei Regale române. Efortul meu, timp de câteva săptămâni, a fost acela de a convinge un descendent al Regelui Mihai să fie în fruntea acestor tineri în bătălia PSDI pentru Europa. În acest sens, mi-am dorit locul al doilea, din păcate a trebuit să mă mulțumesc cu locul întâi. O să revin și asupra acestui subiect în campanie.
Ce rol are Marian Vanghelie în PSDI?
Marian Vanghelie este fondator al noului PSDI și principalul pilon al partidului în București și în partea de sud a țării. Rolul principal al lui Marian în această bătălie este să arate sindicatelor, profesorilor, muncitorilor, pensionarilor că încă mai există un partid social-democrat care se preocupă de relația cu ei. Pentru că PSD a încetat să se mai preocupe de acest lucru. PSD-ul este angajat într-o luptă unidirecțională, pentru salvarea lui Dragnea, cu orice preț, chiar dacă acest lucru înseamnă compromiterea tuturor oamenilor de bună credință care au populat odată acest partid.
Intrați în coliziune directă cu acest PSD al lui Dragnea și cu partidul lui Ponta? Cum abordați lupta?
Dacă întrebați 100 de pesediști, care au avut de-a face cu conducerea partidului în ultimii 10 ani, cu cine ar vrea sa plece la drum – cu Dragnea, cu Ponta sau cu Vanghelie – vă garantez că 90 dintre ei ar alege Vanghelie. Marian este cunoscut ca un om de cuvânt, de echipă, empatic. Ce spune, aia face. Și nu își trădează oamenii, nici în cele mai vitrege împrejurări… Despre Ponta? Întrebați-l pe Șova, direct. Sau pe Tudose, de ce a făcut atac de cord? Despre Dragnea? În afară de el însuși și rezolvarea problemelor lui, nimic nu contează. Întrebați deputații și senatorii PSD…nici o inițiativă legislativă nu trece fără a fi filtrată de Iordache și binecuvântată de Dragnea. Dar o să avem o campanie întreagă să vorbim despre asta…
Nu putem specula pe lucruri trăite de alții. Din afară nu par neapãrat concludente…
Eu vă zic că așa este. Și din afară și din interior. Si o să vă dau un exemplu trăit de mine, direct cu Ponta, în poziția de Prim-Ministru și Președinte PSD. În urma cu exact 5 ani, înainte de europarlamentare, când eram deputat și președinte PPDD Alba, în biroul lui Ponta de la Parlament, mi-a propus să preiau organizația PSD Alba. Redau cât pot de fidel propunerea: „Alba, să vorbim despre Alba! Uite, îți dau Președinte Executiv acum, când semnezi cu noi, îl lăsăm pe Dârzu sa își rupă gâtul la europarlamentare și după preiei tu”. Nu am acceptat această propunere. Eram însă cu un coleg din Brașov, care nu l-a refuzat pe Ponta…a ajuns undeva eșuat pe la Sectorul 4 din București…
Până la alegerile locale PSDI va înlocui PSD în județul Alba
De ce vorbim despre politica internă în prag de alegeri Europarlamentare?
Pentru că, după estimarea mea, mai puțin de 10%, miza acestor alegeri este pe cine trimitem la Strasbourg și Bruxelles. Aceste alegeri sunt doar runda întâi dintr-un meci de patru runde. Urmează prezidențialele, localele și generalele. Fiecare om interesat de politică trebuie să își facă de acum calculele. Vrei să candidezi la primărie la anul? Vrei să ajungi consilier local sau viceprimar? Vrei să ajungi deputat sau senator în 2020? Oamenii care decid soarta acestui județ, în fiecare zi, fiecare pe bucățica lui, își fac aceste calcule. Ziarul dumneavoastra tiparit ajunge până în cele mai îndepărtate locuri ale județului. 1000-2000 de oameni direct interesați de cariera lor politica se gândesc acum de două ori dacă se implică sau nu. Și unde se implică. De la Baia de Arieș până la Ohaba exista un om competent, cunoscut sau unul marginalizat care își bea cafeaua dimineața în curte citind presa și îi mai dă un picior „prietenesc” în coaste câinelui care se gudură la picioarele sale și îi încurcă puțin gândurile… câinele ăla, săracul, este întruchiparea pesedistului, pedelistului sau penelistului care i-a luat locul LUI! Locul care i se cuvenea lui. Alegerile acestea sunt importante pentru că ele înglobează perspectiva localelor, prezidențialelor și generalelor din 2019-2020. Aceste alegeri vor fi ultimele pentru Traian Băsescu, vor fi un eșec usturător pentru Ponta, vor clarifica bătălia serviciilor pe dreapta liberală și ong-istă. Singurul dinozaur care pare sã mai rămânã în picioare, din păcate, este Tăriceanu. Ultima relicvă politicã din anii 90.
Cam abrupte aceste afirmații… cred că nici „profețiile” nu mai sunt la modă, totuși, în vremurile de noastre…
Profețiile sunt la modă din epoca de piatră și vor rămâne până când ultimul om de pe Pământ se va întreba oare cum va sfârși. Acest interviu este doar prima mea prezență publică din pre-campanie și vom avea timp să „dezosăm”, pe îndelete, politica locală, națională și europeană. Închei subiectul acesta doar cu următoarele „profeții”:
1.Aceste alegeri sunt ultimele pentru Ioan Dârzu, ca președinte PSD Alba
- Cine merge acum în partidul lui Ponta, pierde timpul pur și simplu…peste trei luni trebuie să o ia de la capăt în altă parte
- PSDI VA ÎNLOCUI PSD în județul Alba
- Va fi măcel în PNL după plecarea lui Hava. Dar despre „liberali”, în episodul următor…
Debutul unui mandat de europarlamentar este dificil pentru oricine
Un mandat la Bruxelles înseamnă cu totul altceva decât o candidatură într-o competiție locală. Considerați că aveți expertiza necesară pentru a vă asuma o astfel de provocare?
În teorie, aproape oricine este pregătit pentru orice. Însă concret, dacă îl întrebați repede pe Cioloș, de exemplu, cum a fost introdusă procedura de codecizie și cum a devenit ulterior procedură legislativă ordinară la nivelul UE, cred că se bâlbâie trei zile până va răspunde… părerea mea sinceră este că nimeni nu este „pregătit” să devină europarlamentar. Iar cei care ne-au reprezentat, până acum, în forurile europene au „mers cu valul”, fără să facă vreun efort să își înțeleagă rolul lor la Bruxelles sau Strassbourg, fără să se gândească, vreun moment, la țara care i-a trimis acolo. În ceea ce mă privește, lucrarea mea de licență se numește „Ideea de Europa în spațiul românesc-secolele XVII-XIX”, și sunt parte a primei generații de tineri absolvenți de Babes-Bolyai care au studiat eforturile de integrare și sincronizare ale României cu Europa. Specializarea mea de master este în Relații Internaționale și integrare europeană. Sunt însă suficient de lucid să îmi dau seama că debutul unui mandat de europarlamentar va fi dificil.
Privind la ultimii zece-cincisprezece ani, se poate spune că sunteți unul dintre albaiulienii cu cea mai intensă activitate politică și publică. Mă refer la colaborarea cu Casa Regală, mandatul de parlamentar, campania lui Sorin Oprescu, a lui Crin Antonescu…mai aveți energie pentru încă o campanie? Veți fi prezent, și acasă, la Alba Iulia?
În saptamâna de dinainte de Paști și câteva zile după o să fiu acasă, la Alba Iulia, cu întreaga familie. Și probabil voi mai veni în campanie pentru a prezenta public Președintele filialei Alba a PSDI și președinții din principalele orașe și localități ale județului. Campaniile politice mănâncă mult timp, bani și efort din partea oricui se implică în mod serios. Eu mă voi împărți între București, Brașov și Alba, dar voi încerca să stimulez oameni de calitate din toată Transilvania să vină alături de noi. Foști colegi de facultate de la Studii Europene, oameni realizați în Cluj, Oradea, Arad, Satu Mare. Nu este simplu să concentrezi totul în cele șase-șapte săptămâni rămase până la alegeri. Dar, ca de fiecare dată în ultimii cinci ani, de Paști, o să cer o benedicție de la IPS Irineu – care mi-a făcut onoarea de a-mi binecuvanta căsătoria și a-mi boteza cei doi copii – și totul mi se va părea mai ușor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]