Un afacerist din Alba Iulia scapă de condamnare penală, dar trebuie să plătească daune mari la AFIR
Un afacerist din Alba Iulia scapă de condamnare penală, dar trebuie să plătească daune mari la AFIR
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat hotărârea definitivă într-un dosar de fraudă din fonduri europene instrumentat de către Direcția Națională Anticorupție. Un afacerist local a fost judecat după ce a schimbat destinaţia unor fonduri europene primite pentru derularea unei investiții în construcția unei cabane turistice. Instanțele au dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptei, dar l-a obligat pe inculpat să achite daunele provocate.
Potrivit rechizitoriului, în calitate de unic asociat și administrator în fapt al unei societăți comerciale, inculpatul (F.D.) a prezentat la autoritatea cu competențe în gestionarea fondurilor nerambursabile (Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit prin Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 7 Centru, în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR), în perioada noiembrie 2011 – mai 2014, mai multe documente false pe baza cărora a decontat fonduri europene.
Este vorba despre declarații de conformitate a producătorului de masă lemnoasă, declarații de conformitate a obiectelor de mobilier, contracte individuale de muncă, facturi false de achiziții produse și servicii, prin care a făcut dovada lucrărilor de construcție a unei cabane pe teritoriul comunei Ighiu, județul Alba. Procurorii susțin că cea mai mare parte a sumelor de bani plătite unei firme pentru construcția cabanei s-au întors în conturile altor societăți controlate tot de inculpat.
Citește și: Bărbat din Alba la a 4 condamnare penală la vârsta de 27 de ani: Ce pedeapsă a primit pentru fraudă cu fonduri APIA
Prejudiciul total a fost calculat de procurori la valoarea de 854.408 lei, bani pe care afaceristul trebuie să îi restituie la AFIR, sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate de la data decontării fiecărei tranşe de plată până la data plăţii efective. Instanța de judecată a constatat, în 2 aprilie 2024, că faptele sunt reale și probate, dar nu a mai putut aplica o pedeapsă penală ca urmare a hotărârilor Curții Constituționale privind neconstituționalitatea articolului care permitea procurorilor să întrerupă perioada de prescripție a răspunderii penale.
Citește și: Un bătăuș, fost condamnat PENAL de două ori, candidatul USR PLUS la funcția de primar al unui oraș din județul Alba
„Prezentarea de documente false sau inexacte atrage neeligibilitatea întregului ajutor financiar nerambursabil decontat, întrucât pe parcursul implementării proiectului au fost folosite documente false, inexacte ce au avut ca scop justificarea îndeplinirii condiţiilor de acordare a sprijinului şi decontarea pe nedrept de fonduri europene nerambursabile. Astfel, inculpatul a depus la dosarele cererilor de plată documente nereale şi false prin care s-a creat aparenţa că lucrările de construcţie la pensiunea turistică din comuna Ighiu au fost realizate de (…) SRL, că declaraţiile de conformitate au fost eliberate de (…) SRL, precum şi că au fost create locuri de muncă, fiind angajate 7 persoane.
Prejudiciul constă în suma de bani obținută cu titlu de finanțare nerambursabilă în cuantum de 854.408,92 de lei”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]