Ultramaratonistul Polgar Levente se gândeşte să alerge sub alt steag, sau să se retragă. În 15 septembrie ar fi trebui să participe la Ultramaratonul Madrid-Segovia 100 km, în cinstea Marii Uniri, invitat de către Ambasada României din Spania
Toată lumea îl ştie pe Levi. Aiudeanul Levente Polgar, cetățean român de origine maghiară, cu handicap, care a alergat mii de kilometri cu şi pentru drapelul României.
A participat la 6633 Arctic Ultra, considerată cea mai dură competiție din lume, sportivul din Aiud fiind prima persoană cu dizabilități care a fost acceptată de organizatori în această cursă.
Singurul român care are la activ două participări, în 2016 – 2017, la Ultramaratonul Montblanc, în lungime de 170 de kilometri, precum și la alte competiții din România.
Singurul alergător cu handicap al lumii de ultradistanţe montane.
Este și voluntar Invictus. Anul trecut, de Ziua Armatei Române, Polgar Levente a alergat pe traseul Oradea-Carei, primind din partea șefului Statului Major General, Nicolae Ionel Ciucă, medalia „Onoare și Patrie”. A alergat ultima bucată din ştafetă cu drapelul României, înmânându-l direct domnului general Nicolae Ionel Ciucă, la Carei.
Anul acesta este invitat din nou să refacă traseul Oradea – Carei.
Dar, a fost invitat şi la Madrid de Ambasada României în Spania, pentru a alerga, alături de un oficial din cadrul ambasadei Ultramaratonul Madrid-Segovia 100 km, în cinstea Marii Uniri, purtând însemnele distinctive ale Centenarului. Nu poate participa, pentru că nu are cu ce achita biletul de avion.
Din luna mai, nu şi-a mai permis să participe la nicio competiţie. S-a retras şi din organizarea evenimentului sportiv Aiud Maraton. Drumul, taxa de participare, hrana îl costă mai mult decât indemnizaţia de handicap gradul II , în valoare de 375 de lei.
“Autorităţile, firmele mari din judeţ nu vor să audă de mine. Am două direcţii: fie plec din România şi alerg sub un alt drapel, fie mă retrag definitiv. Am ajuns cerşetor public. Voi alerga de 1 Decembrie traseul Alba Iulia – Curtea de Argeş, în semn de respect faţă de Majestarea Sa Regele Mihai trecut în nefiinţă, pe cel mai vechi şi lung drum din România, cel mai clasic. Îl voi alerga dinr-o bucată, fără susţinerea nimănui”, a spus cu amărăciune în glas, Levi.
Din această primăvară a demarat proiectul “Zâmbet din viitor”. Pentru asta şi-a scos la licitaţie cateva tricouri. În schimb, nu cere nimic altceva decât rechizite şcolare pe care să le ofere copiilor fără posibilităţi materiale, care învaţă foarte bine la şcoală şi care doresc să îşi continue şcoala.
Levente Polgar lucrează în construcţii. Chiar dacă şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident când avea doar 6 ani, asta nu îl împiedică să fie un muncitor bun, să se mândrească cu munca lui. Tot timpul meştereşte ceva. Dar nu câştigă suficient cât să îşi permită echipamentul şi taxele de participare.
Levente Polgar este un sportiv cunoscut din judeţul Alba, care a participat la multe curse de cel puţin 100 de kilometri.
La vârsta de şase ani, Levente Polgar a fost lovit de un tren în gara Aiudului, moment în care şi-a pierdut şi o mână.
Pentru un astfel de om nu putem spune decât RESPECT!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Miercuri, în Cupa României, CSM Unirea Alba Iulia și LPS Sebeș – dispute cu Corvinul Hunedoara | În derby „de Alba”, LPS Sebeș – dublă victorie cu „alb-negrii”
Miercuri, în Cupa României, CSM Unirea Alba Iulia și LPS Sebeș – dispute cu Corvinul Hunedoara | În derby „de Alba”, LPS Sebeș – dublă victorie cu „alb-negrii” Miercuri, 6 noiembrie, în turul al doilea al Cupei României, reprezentantele Albei au confruntări cu Corvinul Hunedoara, ambele disputându-se pe terenuri sintetice. La Micești, de la ora […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba