Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Ultimele noutăți privind fondurile europene prin PNDR 2014-2020. O şansă pentru fermieri

Bogdan Presecan

Publicat

în

Fermierii interesaţi de accesarea fondurilor europene nerambursabile disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 vor găsi mai jos ultimele noutăți în legătură cu măsurile de finanţare aprobate.

Informaţiile conţin date despre sumele alocate pentru fiecare măsură de investiţii şi obiectivele prioritare ale acestora, limitele de finanţare pentru fiecare proiect/măsură de finanţare, criteriile de eligibilitate, de risc etc, ne-au fost furnizate de directorul general adjunct al APDRP, albaiulianul Nicolae Popa.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 reprezintă o oportunitate reală pentru a aborda punctele slabe, pe baza consolidării punctelor tari ale sectorului şi pe baza progresului realizat prin PNDR 2007-2013”, a spus Nicolae Popa.

Din cele 24 de măsuri existente în PNDR 2007-2013, în noul Program au mai rămas doar 13 măsuri, cele care sprijină investiţional fermele, care oferă plus valoare, locuri de muncă şi care asigură dezvoltarea şi modernizarea satului românesc. Suma aprobată de Uniunea Europeană pentru PNDR 2014-2020 este de 8,1 miliarde euro, la care se adaugă cofinanţarea României.

Astfel, capitolul „Dezvoltarea exploatațiilor agricole şi a întreprinderilor” cuprinde următoarele sub-măsuri:

Sub-măsura „Instalarea tinerilor fermieri” finanţează tinerii sub 40 de ani care se instalează pentru prima dată ca şefi de exploataţie. Suma alocată este de până la 60.000 euro pentru fiecare tânăr instalat, pentru o exploataţie cu dimensiunea Valorii Producţiei Standard care se încadrează între 15.000-50.000 euro. Tinerii fermieri pot solicita două tranşe de plată, prima în cuantum de 70% din valoarea primei de instalare, a doua în cuantum de 30% raportat la aceeaşi valoare, cu condiţia comercializării producţiei proprii în procent de minim 30% din valoarea primei tranşe. Pentru această măsură sunt alocate prin PNDR 2014-2020 400 milioane euro.

Pentru Sub-măsura „Sprijin pentru înfiinţare de activităţi neagricole în zone rurale”, cuantumul minim al sprijinului este de minim 10.000 euro, plafonul maxim situându-se la 70.000 euro. Şi în cazul acestei sub-măsuri sprijinul va fi acordat în două tranşe de plată, de 70% şi respectiv 30% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanţare. Suma alocată pentru perioada 2014-2020 este de 100 milioane euro.

Sub-măsura „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” acordă finanţare pentru investiţii în exploataţiile agricole a căror dimensiune economică este cuprinsă între 8.000 şi 14.999 euro. Sprijinul public nerambursabil este de 15.000 euro pentru o exploataţie agricolă, acordat de asemenea sub formă de primă în două tranşe de plată. În baza unui plan de afaceri şi cu condiţia ca la solicitarea celei de-a doua tranşe de plată să demonstreze că o parte din producţie e comercializată. Din suma alocată de 150 milioane euro vor beneficia 10.000 de fermieri.

Sub-măsurii de reconversie pomicolă i s-a alocat pentru perioada 2014-2020 suma de 300 milioane euro.

Sub-măsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi non-agricole” finanţează microîntreprinderi şi întreprinderi mici din mediul rural care îşi creează sau dezvoltă noi activităţi în zonele rurale. Sprijinul nerambursabil este de 200.000 euro/beneficiar pe trei ani fiscali, intensitatea sprijinului public nerambursabil fiind de maxim 90%. Suma alocată pentru perioada 2014-2020 este de 150 milioane euro.

Capitolul „Investiţii în active fizice” are prevăzută o alocare de 2.057 milioane euro şi cuprinde de asemenea o serie de submăsuri, cum ar fi:

Sub-măsura „Investiţii în exploatații agricole” foarte asemănătoare Măsurii de Modernizare a exploataţiilor agricole din Programul anterior, are o pondere a sprijinului nerambursabil de 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Sprijinul nu poate depăşi 1.000.000 euro în cazul activităţii de producţie şi 1.500.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ scurt de aprovizionare locală (producţie, procesare, comercializare). Intensitatea sprijinului se poate majora cu 20% pentru:

–          investiţiile realizate de tinerii fermieri;

–          investiţiile colective realizate de cooperative şi grupuri de producători şi proiecte integrate;

–          lanţ scurt, operaţiuni sprijinite prin PEI sau pentru investiţiile legate de operaţiunile ce privesc Agromediul şi Agricultura ecologică.

Rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăşi însă 90%. Suma alocată prin Programul PNDR 2014-2020 este de 1,1 miliarde euro.

Pentru Sub-măsura „Investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole”, ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Valoarea finanţării nerambursabile este de maxim 1.000.000 euro, în cazul activităţii de producţie, iar pentru investiţiile care implică crearea lanţurilor scurte de aprovizionare locală (producţie, procesare, comercializare), valoarea finanţării nerambursabile este de 1.500.000 euro. Suma alocată prin Programul PNDR 2014-2020 este de 469 milioane euro.

Intensitatea sprijinului se va majora cu câte 20% pentru:

–          investiţiile realizate de tinerii fermieri;

–          investiţiile colective realizate de cooperative şi grupuri de producători;

–          proiecte integrate, lanţ scurt;

–          operaţiuni sprijinite în cadrul PEI;

–          investiţiile legate de operaţiunile ce privesc Agromediul şi Agricultura ecologică.

Rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăşi însă 90%.

Sub-măsura „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere” este echivalentul Măsurii 125 din PNDR 2007-2013. Prin această submăsură se acordă:

–          sprijin agricol pentru înființarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii agricole de acces la fermă;

–          sprijinul silvic finanţează înființarea, extinderea şi modernizarea căilor de acces în cadrul fondului forestier;

–          irigaţii, prin care se finanţează înființarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de irigaţii.

Suma alocată pentru infrastructura de drumuri de acces agricole şi forestiere este de 200 milioane euro.

Sprijinul public nerambursabil este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Valoarea sprijinului nerambursabil pentru un proiect de investiţii nu va putea depăşi 1.000.000 euro pentru proiectele privind sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune şi pentru proiectele care propun investiţii în drumurilor agricole de acces. Valoarea sprijinului nerambursabil pentru un proiect poate ajunge la 1.500.000 euro pentru investiţiile în amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de repompare precum şi drumurilor forestiere. Sumele alocate pentru infrastructura de irigaţii pentru perioada 2014-2020 este de 370 milioane euro.

Dezvoltarea locală prin LEADER va avea o alocare de 624,930 milioane euro, o sumă aproape dublă faţă de PNDR 2007-2013. Pentru proiectele implementate în cadrul Strategiilor de Dezvoltare Locală ale GAL-urilor, sprijinul financiar eligibil nerambursabil va fi de 200.000 euro pe proiect.

Vor fi organizate sesiuni pentru înfiinţarea de noi Grupuri de Acţiune Locală. Prin sub-măsura „Sprijin pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală” se va oferi finanţare de până la 200.000 euro, proporţional cu numărul locuitorilor de pe teritoriul GAL-ului. Această sumă va reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Capitolul „Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale” este echivalentul Măsurii 322 din PNDR 2007-2013.

Sub-măsura „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” finanţează înfiinţarea, extinderea şi îmbunătăţirea reţelei publice de apă şi apă uzată, a reţelei de drumuri de interes local, precum şi crearea, modernizarea sau extinderea infrastructurii educaţionale. Practic, scopul sprijinului alocat prin această sub-măsură este creşterea numărului de locuitori din zonele rurale care beneficiază de infrastructura de bază îmbunătăţită.

Cuantumul sprijinului public nerambursabil este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Ca şi valoare, înseamnă:

–          500.000 euro pentru proiecte de infrastructură educaţională sau de îngrijire;

–          1.000.000 euro per comună pentru proiecte de investiţiile care vizează un singur tip de sprijin (infrastructură de drumuri sau apă uzată)

–          2.000.000 euro per comună pentru proiectele care vizează investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată.

–          4.000.000 euro pentru proiectele colective, care vizează mai multe comune.

–          .

Suma alocată în programul 2014-2020 este de 1,1 miliarde euro.

Pentru ca PNDR 2014-2020 să funcţioneze fără sincope, s-au inclus o serie de modificări şi îmbunătăţiri necesare pentru a corecta disfuncţionalităţile din vechiul Program 2007-2013:

–          finanţarea prin noul Program a proiectelor depuse de localităţile aparţinătoare oraşelor mici;

–          Mijloacele de transport care vor fi eligibile prin noul Program vor fi clar definite prin fişele tehnice;

–          diminuarea perioadelor de evaluare a cererilor de sprijin la maxim trei-patru luni de zile;

–          organizarea de sesiuni semestriale sau anuale continue cu prezentarea raportului de selecţie lunar sau trimestrial;

–          simplificarea documentelor ataşate cererilor de finanţare, a procedurilor tehnico-economice şi de achiziţii;

–          eforturi susţinute pentru încheierea unor parteneriate cu băncile comerciale pentru asigurarea cofinanţării private (incluzând termene de graţie care să permită intrarea în producţie, termene de rambursare mai mari, dobânzi mai mici);

–          înfiinţarea unei baze de date cu preţuri de referinţă pentru maşini, utilaje agricole şi lucrări de construcţie pentru a simplifica procedura de achiziţie (nu mai e nevoie de solicitarea a trei oferte în cazul achiziţiilor pentru beneficiarii privaţi);

–          acordurile standardizate, celelalte aprobări şi autorizări se vor depune în noul Program doar la încheierea contractului de finanţare;

–          depunere cererilor de finanţare on-line;

–          se va pune un accent deosebit pe calitatea şi sustenabilitatea investiţiilor propuse.

În linii mari, aceste sunt direcţiile prioritare de finanţare ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. S-au făcut eforturi mari în elaborarea unei strategii flexibile, suple şi fără interpretări, care răspunde unor cerinţe reale ale agricultorilor. Programul înglobează toate sugestiile şi propunerile de îmbunătăţire ale strategiei 2014-2020 într-o măsură mult mai mare faţă de programul trecut, prin consultarea tuturor actorilor de pe piaţa agricolă – fermieri, asociaţii, cooperative, federaţii, grupuri de producători etc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea