”Ulei din Casa Haiducului” – O afacere care merge ”ca unsă”, la Ocna Mureș
Domnul Iacob Haiduc a lucrat o viaţă ca sculer-marițer la Cooperativa Meşteşugărească din Ocna Mureş, dar în anii ’90, când fabricile locale au început să se închidă una după alta, a fost nevoit să se reprofileze. A plecat la muncă în străinătate, iar cu banii strânşi acolo a revenit acasă şi s-a apucat de agricultură. A cumpărat terenuri, utilaje şi a cultivat pământul. Acum, la 58 de ani, se poate lăuda cu o mică afacere de familie pe care a pornit o de la zero și merge… ”ca unsă”.
De 4 ani produce ”Uleiul din Casa Haiducului”, cum îi place să-l numească. Are culturi de floarea soarelui, soia, rapiţă şi dovleac pe o suprafaţă de aproximativ 20 de ha. Din seminţele acestora produce ulei presat la rece, 100% natural. De pe un hectar, în urma procesării, scoate aproximativ 200-300 de litri.
„Avem seminţele de floarea soarelui, care în prealabil au fost selectate şi s-au scos toate impurităţile, inclusiv praful…. la fel se întâmplă şi cu celelalte de dovleac, rapiţă şi soia… după ce le selectăm, le introducem în presa mecanică, unde sunt presate şi din 3 kg de seminţe, la final ajungem la 1 litru de ulei”, a explicat producătorul, pentru digi24.ro
Ocnamureșanul a mai spus că a investit în această afacere peste 20.000 de euro și, chiar dacă deocamdată nu şi-a amortizat cheltuielile, speră să o dezvolte, în continuare.
„De amortizat nici vorbă, pentru că investiţia este continuă, în fiecare zi investim. Dacă am lua aşa, în mare, două prese pentru presat, preţul ajunge undeva la 10.000 de euro, chiar dacă sunt second, apoi celelalte lucruri… undeva la 20.000 de euro pe puţin. Este un lucru început cu 4 ani în urmă şi tot ce am agonisit, am investit”, a spus Iacob Haiduc.
De mare ajutor în cultivarea şi întreţinerea culturilor îi este şi fiul, pe care l-a învăţat să facă tot ce e necesar, dar și soția, care se ocupă de etichetarea sticlelor și așezarea lor pe rafturile din… ”Cămara Haiducului”. Produsele sunt, mai apoi, vândute în târguri, în pieţe, dar şi pe internet.
Preţurile uleiului presat la rece variază în funcţie de seminţele folosite. Cel mai ieftin este cel fabricat din floarea soarelui: 7 lei litrul. Uleiul de soia sau rapiţă costă între 8 şi 10 lei, iar cel de dovelac este cel mai scump: 100 lei litrul.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 42 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii