”Ulei din Casa Haiducului” – O afacere care merge ”ca unsă”, la Ocna Mureș
Domnul Iacob Haiduc a lucrat o viaţă ca sculer-marițer la Cooperativa Meşteşugărească din Ocna Mureş, dar în anii ’90, când fabricile locale au început să se închidă una după alta, a fost nevoit să se reprofileze. A plecat la muncă în străinătate, iar cu banii strânşi acolo a revenit acasă şi s-a apucat de agricultură. A cumpărat terenuri, utilaje şi a cultivat pământul. Acum, la 58 de ani, se poate lăuda cu o mică afacere de familie pe care a pornit o de la zero și merge… ”ca unsă”.
De 4 ani produce ”Uleiul din Casa Haiducului”, cum îi place să-l numească. Are culturi de floarea soarelui, soia, rapiţă şi dovleac pe o suprafaţă de aproximativ 20 de ha. Din seminţele acestora produce ulei presat la rece, 100% natural. De pe un hectar, în urma procesării, scoate aproximativ 200-300 de litri.
„Avem seminţele de floarea soarelui, care în prealabil au fost selectate şi s-au scos toate impurităţile, inclusiv praful…. la fel se întâmplă şi cu celelalte de dovleac, rapiţă şi soia… după ce le selectăm, le introducem în presa mecanică, unde sunt presate şi din 3 kg de seminţe, la final ajungem la 1 litru de ulei”, a explicat producătorul, pentru digi24.ro
Ocnamureșanul a mai spus că a investit în această afacere peste 20.000 de euro și, chiar dacă deocamdată nu şi-a amortizat cheltuielile, speră să o dezvolte, în continuare.
„De amortizat nici vorbă, pentru că investiţia este continuă, în fiecare zi investim. Dacă am lua aşa, în mare, două prese pentru presat, preţul ajunge undeva la 10.000 de euro, chiar dacă sunt second, apoi celelalte lucruri… undeva la 20.000 de euro pe puţin. Este un lucru început cu 4 ani în urmă şi tot ce am agonisit, am investit”, a spus Iacob Haiduc.
De mare ajutor în cultivarea şi întreţinerea culturilor îi este şi fiul, pe care l-a învăţat să facă tot ce e necesar, dar și soția, care se ocupă de etichetarea sticlelor și așezarea lor pe rafturile din… ”Cămara Haiducului”. Produsele sunt, mai apoi, vândute în târguri, în pieţe, dar şi pe internet.
Preţurile uleiului presat la rece variază în funcţie de seminţele folosite. Cel mai ieftin este cel fabricat din floarea soarelui: 7 lei litrul. Uleiul de soia sau rapiţă costă între 8 şi 10 lei, iar cel de dovelac este cel mai scump: 100 lei litrul.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | SCANDAL la Alba Iulia, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor: 3 persoane REȚINUTE și conduse la Poliție, după ce au intervenit mascații!
SCANDAL la Alba Iulia, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor: 3 persoane REȚINUTE și conduse la Poliție, după ce au intervenit mascații! Trei persoane au fost reținute în seara zilei de duminică, 24 august 2025, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia după un scandal. Potrivit IPJ Alba, polițiștii din cadrul […]
FOTO | O viață în alb și negru, transformată în culoare: Povestea Mariei Lazsadi, care, la aproape 90 de ani, colorează fiecare zi petrecută la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia
O viață în alb și negru, transformată în culoare: Povestea Mariei Lazsadi, care, la aproape 90 de ani, colorează fiecare zi petrecută la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia La vârsta la care mulți își pierd răbdarea sau forța, o femeie care va împlini 90 de ani anul viitor și care trăiește la Căminul […]
VIDEO | Ioan Romulus Miclea (Romanu), din Bucerdea Vinoasă, a gătit la ceaun la evenimentul „Drag de Întregalde” 2025: „Toate-s bune, important e cu ce le „stropești”!”
Ioan Romulus Miclea (Romanu), din Bucerdea Vinoasă, a gătit la ceaun la evenimentul „Drag de Întregalde” 2025 Ioan Romulus Miclea, din Bucerdea Vinoasă, supranumit „Romanu”, a gătit la ceaun la evenimentul „Drag de Întregalde” 2025. Citește și: VIDEO | Paradă de poveste a portului popular la Întregalde: Zile superbe de sărbătoare din drag de comună […]