UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii
Privind interzicerea utilizării rețelelor de socializare de către copii, Uniunea Europeană este lider mondial la acest aspect, conform unei noi propuneri care câștigă din ce în ce mai mult teren la Bruxelles.
Propunerea, inițiată de Grecia și susținută deja de Franța și Spania, lideri în domeniul digital, ar prevedea ca UE să stabilească noi norme pentru a limita masiv utilizarea rețelelor sociale de către copii, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la efectele petrecerii a prea mult timp online.
Problema a câștigat o atenție sporită la nivel mondial după ce Australia a decis să stabilească o vârstă minimă de 16 ani pentru crearea de conturi pe anumite site-uri de socializare, începând cu sfârșitul acestui an.
Adultul digital
Potrivit unui document obținut de POLITICO, țările doresc ca Bruxelles-ul să meargă mai departe prin stabilirea unei vârste a adultului digital la nivelul UE, sub care minorii ar avea nevoie de acordul părinților pentru a se conecta la rețelele sociale – ceea ce înseamnă că copiii nu ar putea accesa automat niciuna dintre cele mai populare aplicații, cum ar fi TikTok, Instagram și Snapchat.
Propunerea urmează să fie discutată de miniștrii digitali ai UE în cadrul unei reuniuni care va avea loc la începutul lunii iunie. Aceasta vine în contextul în care Danemarca se pregătește să preia președinția rotativă a Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni în care Copenhaga s-a angajat deja să ia măsuri la Bruxelles.
„Protecția online a copiilor noștri va fi o prioritate-cheie pentru viitoarea președinție daneză a UE”, a declarat ministrul danez pentru afaceri digitale, Caroline Stage Olsen. De asemenea, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat anterior că susține interzicerea rețelelor sociale pentru copiii sub 15 ani.
Propunerea a fost trimisă altor țări pentru a li se solicita sprijinul înainte de reuniunea Consiliului, a declarat un oficial UE care cunoaște procesul.
Este un semn că în acest moment capitalele europene nu sunt mulțumite de ritmul în care autoritățile de reglementare de la Bruxelles iau măsuri și își unesc forțele într-o nouă încercare de a preveni expunerea excesivă a copiilor la ecran. Protejarea minorilor de daunele și riscurile online „necesită o acțiune colectivă la nivel european”, se arată în propunere.
Măsuri centrate pe reglementări existente
Acțiunea urmează unui efort de un an al președintelui francez Emmanuel Macron. „Trebuie să recâștigăm controlul asupra vieții copiilor și adolescenților noștri, în Europa, și să impunem „majoratul digital” la vârsta de 15 ani, nu înainte”, a declarat el în aprilie 2024, creând expresia majoritate digitală pentru a desemna o definiție juridică a vârstei sub care copiilor ar trebui să li se interzică anumite comportamente online.
Comisia Europeană lucrează deja la unele măsuri centrate pe reglementările existente, cum ar fi Legea serviciilor digitale, care definește normele pentru platformele online.
Însă propunerea ar face ca UE să meargă mult mai departe – cu verificarea obligatorie și integrată a vârstei și controlul parental pe dispozitive, precum și cu „norme europene” pentru a minimiza arhitecturile persuasive. Acestea includ caracteristici precum redarea automată, personalizarea și ferestrele pop-up, care sunt concepute pentru a spori atractivitatea aplicațiilor și a menține utilizatorii online pentru mai mult timp.
Documentul propune ca verificarea vârstei să aibă loc la nivelul dispozitivelor, la care companii precum Apple și Google se vor opune probabil.
Platformele, printre care Meta, fac lobby pentru soluții la nivel de dispozitiv sau de magazin de aplicații, în timp ce furnizorii de magazine de aplicații și de sisteme de operare au susținut că soluțiile ar trebui să vină la nivel de dispozitiv – un dezacord care înseamnă că ar putea dura ani de zile până când industria va lua măsuri semnificative, potrivit susținătorilor reglementării.
Niciuna dintre platformele de social media contactate pentru acest articol, scrie POLITICO, – TikTok, Meta, X și Google – nu a răspuns la solicitarea de a comenta propunerea.
Ce măsuri au luat Franța, Spania și Grecia
Franța a adoptat deja măsuri de blocare a accesului la social media pentru copiii sub 15 ani în 2023, deși acestea nu au fost încă puse în aplicare pe deplin.
În ultimele luni, Clara Chappaz, ministrul de resort al lui Macron pentru domeniul digital, a făcut campanie pentru a convinge alte țări să adopte măsuri la nivelul UE.
Grecii, care au condus propunerea, au desfășurat o campanie similară, deși opinia lor este că o interdicție totală nu funcționează, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis. În schimb, ei doresc să se concentreze pe verificarea vârstei și să solicite platformelor să își conceapă serviciile ținând cont de minori, evitând caracteristicile care creează dependență. Ca urmare, multe dintre sugestiile din propunere rămân de natură generală.
Propunerea este semnată de Chappaz, ministrul digital al Greciei, Dimitris Papastergiou, și ministrul digital al Spaniei, Oscar López Agueda. Cele trei țări au fost, de asemenea, selectate pentru a testa o aplicație pentru verificarea vârstei dezvoltată de Comisie, a raportat anterior POLITICO.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm Conform unui raport recent al Universității din Reading, războaiele iluminatul stradal și microplasticele se numără printre cele 12 noi pericole majore care amenință albinele și alte insecte care transportă polenul. Conform biologilor, dispariția albinelor ar face ca culturile […]
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate În România, din primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții se confrunta cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață. Evoluțiile variază între +4 și +8%, în […]
Controverse în educație: Profesorii reacționează la noile criterii de evaluare a cadrelor didactice anunțate de Daniel David
Controverse în educație: Profesorii reacționează la noile criterii de evaluare a cadrelor didactice anunțate de Daniel David Învățămândtul preuniversitar fierbe! De când ministrul Daniel David a prezentat concluziile raportului-diagnoză și a anunțat că profesorii vor fi evaluați din cinci în cinci ani, ceea ce poate schimba statul lor de angajați pe perioadă nedeterminată. Practic, licențierea […]