UE: Produsele de plastic de unică folosinţă, vor fi interzise începând cu 2021
Produsele de plastic de unică folosinţă care, în momentul de faţă constituie 70% din deşeurile marine, vor fi interzise începând cu 2021, se arată pe site-ul Parlamentului European.
Printre produsele din plastic care vor fi interzise se număra farfuriile, tacâmurile de plastic, beţigaşele de ureche, paiele, beţele de baloane, pungile, recipientele pentru fast-food fabricate din polistiren sau paletele de amestecare a cafelei și ceaiului.
Anumite tipuri de produse de plastic vor avea, însă, un termen de utilizare ceva mai lung, până în anul 2025. Printre acestea se numără cutiile pentru burgeri, fructe, legume, deserturi sau îngheţată, precum şi recipientele de unică-folosință pentru burgeri.
Iar alte produse vor trebui reciclate în proporţie de 90% până în 2025, produse precum sticlele de plastic.
Nu în ultimul rând, va trebui redusă poluarea cu deşeuri rezultate din ţigări. Potrivit datelor oferite de PE, un singur chiştoc de ţigară poate polua între 500 şi 1.000 de litri de apă. Iar în situaţia în care este aruncat în natură, poate dura şi până la 12 ani pentru a se dezintegra. Prin urmare, poluarea cu deşeuri rezultate din ţigări va trebui redusă cu 5-% până în 2025 şi cu 80% până în 2030.
Noile reglementări îi vor afecta şi pe pescari. Până în 2025, statele-membre vor trebui să colecteze 50% dintre plasele de pescuit şi să recicleze cel puţin 15% la din ele. Plasele de pescuit fiind responsabile pentru 27% din poluarea de pe plaje.
Proiectul ce prevede aceste modificari a fost iniţiat de europarlamentarul belgian Frédérique Ries şi a fost votat deja în Comitetul pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentară (din cadrul Parlamentului European), cu 51 de voturi pentru, zece împotriva şi trei abţineri.
Acesta este, însă, doar unul dintre planurile de măsuri votate de Parlamentul European pentru reducerea poluării de pe cuprinsul Uniunii.
Recent, tot Parlamentul European a votat și în favoarea reducerii cu 40% a emisiilor de dioxid de carbon a maşinilor noi până în anul 2030.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor