Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Ucraina caută să angajeze foști soldați: Până la 2.000 de euro pe zi, sună anunțul de pe un site de angajari

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Ucraina caută să angajeze foști soldați: Până la 2.000 de euro pe zi, sună anunțul de pe un site de angajari

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ucraina caută foști soldați profesioniști pentru a ajuta la salvarea familiilor prinse în conflictul sângeros cu Rusia. Plata este de până la 2.000 de euro pe zi, plus bonusuri.

Anunţul de angajare este real – preluat de pe un site de angajare, Silent Professionals, pentru cei care lucrează în industria militară şi de securitate privată.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Şi, spun cunoscătorii, cererea este în creştere. Pe fondul războiului din Ucraina, contractorii privaţi americani şi europeni spun că sunt din ce în ce mai atenţi la oportunităţi, de la misiuni de „extracţie” la ajutor în domeniul logisticii.

În prezent, există „o frenezie pe piaţa” pentru contractorii privaţi din Ucraina, a declarat Robert Young Pelton, un autor american de origine canadiană şi expert în domeniul companiilor militare private (PMC).

Dar cererea de lucrători plătiţi în domeniul securităţii – mulţi dintre ei foşti soldaţi cu abilitatea de a lupta şi de a ucide – în mijlocul unui război lasă mult loc pentru greşeli şi pentru un potenţial de dezastru.

Chiar şi în timp ce voluntarii occidentali se alătură luptei din Ucraina, pentru care se pot aştepta să fie plătiţi la fel ca omologii lor ucraineni, se oferă bani din zona privată pentru servicii de securitate precum cel anunţat pe Silent Professionals.

Platforma de recrutare nu a vrut să spună pentru cine face publicitate, dar, potrivit lui Pelton, sunt angajaţi contractori pentru sume cuprinse între 30.000 şi 6 milioane de dolari pentru a ajuta la în evacuarea unor persoane din Ucraina. Valoarea cea mai mare este pentru grupuri întregi de familii care doresc să plece cu bunurile lor, a spus el.

Preţul evacuărilor depinde de complexitatea lucrării, a declarat Tony Schiena, directorul general al Mosaic, o firmă de consultanţă în domeniul informaţiilor şi securităţii cu sediul în SUA care operează deja în Ucraina.

„Când există un număr mai mare de persoane, riscul creşte. Copiii şi familiile sunt mai dificile. Totul depinde de metodele prin care îi facem să treacă”.

Misiunile Mosaic sunt în mare parte bazate pe informaţii, mai degrabă decât pe arme, a declarat Schiena, un fost agent de informaţii sud-african, a cărui firmă include în consiliul de administraţie mai mulţi foşti oficiali de rang înalt din serviciile de informaţii americane.

Compania lucrează cu clienţi privaţi, corporaţii şi persoane expuse politic, pentru a ajuta la evacuarea acestora din Ucraina, a declarat Schiena pentru BBC.

El a afirmat că o „agenţie de informaţii a unei ţări destul de mari” care dorea să îşi scoată cetăţenii se numără printre clienţii săi.

„În funcţie de modul în care se desfăşoară conflictul, cred că va exista o cerere constantă pentru PMC”, a spus Schiena. „Există o nevoie constantă şi, pe măsură ce războiul se intensifică sau dezescaladează, va exista întotdeauna ceva ce vom fi abordaţi să facem”.

În Europa de Est, firmele private au fost folosite de mult timp pentru a proteja persoanele bogate şi corporaţiile.

În timpul destrămării fostei Iugoslavii, o serie de firme au fost angajate, de asemenea, pentru a ajuta la echiparea, antrenarea şi organizarea forţelor bosniace şi croate – toate cu binecuvântarea guvernului american.

Natura acestei industrii înseamnă că este dificil să se urmărească numărul de contractori şi de bani, dar este, după toate probabilităţile, o industrie în creştere. Un raport al Aerospace & Defense News a constatat că industria militară şi de securitate privată la nivel mondial va valora peste 457 de miliarde de dolari în 2030, în creştere de la aproximativ 224 de miliarde de dolari în 2020.

Antreprenorii militari străini spun că nu luptă în Ucraina.

Unii spun că sunt contactaţi pentru a ajuta ONG-urile şi organizaţiile umanitare din Ucraina sau din ţările învecinate care au nevoie de persoane cu competenţe specializate şi experienţă de lucru în condiţii austere în zone de conflict.

„Cei mai mulţi dintre cei pe care îi trimit sunt medici, asistenţi medicali, paramedici, asistente medicale şi foşti membri ai trupelor speciale – sau care nu sunt membri ai trupelor speciale – care sunt veterani de luptă şi care înţeleg”, a declarat Mykel Hawke, un fost ofiţer al forţelor speciale americane care a lucrat ca contractor în zone de război.

Antreprenorii occidentali sunt guvernaţi de legile şi reglementările din ţările lor, a declarat Christopher Mayer, un fost colonel al armatei americane care a lucrat cu PMC în Irak.

Aceştia ar trebui să protejeze persoane, locuri sau bunuri, mai degrabă decât să se angajeze în luptă directă.

Mulţi din industrie sunt iritaţi de ideea că sunt „mercenari”.

„Este acelaşi tip de muncă pe care îl vedeţi în Statele Unite şi în alte părţi”, a declarat Mayer. „Diferenţa este că, în zonele de conflict, probabilitatea de a fi nevoiţi să folosim forţa letală este mult, mult mai mare”.

În practică, însă, linia de demarcaţie este neclară.

„Dacă ai setul de competenţe pentru a fi un contractor privat, ai setul de competenţe pentru a fi un mercenar. Nu există o linie de demarcaţie clară între cele două”, a declarat Sean McFate, un fost paraşutist american care a lucrat ulterior ca antreprenor în Africa şi în alte părţi. „Totul se reduce la circumstanţele pieţei şi la decizia fiecărei persoane în parte.”

„Oamenii vorbesc despre legitimitate şi despre cine este clientul. Nimic din toate acestea nu contează”, a adăugat el. „Dacă poţi face una, poţi face şi cealaltă”.

Simon Mann, fostul ofiţer britanic din cadrul forţelor speciale fondator al Executive Outcomes şi Sandline, a declarat pentru BBC că perspectiva de a folosi contractori occidentali pentru misiuni ofensive în Ucraina este „foarte puţin probabilă” şi ar ridica probleme juridice şi organizatorice complicate.

„Cum ar fi finanţaţi? Cum ar fi comandaţi? Unde s-ar încadra ei în ordinea de luptă din Ucraina?”, a întrebat el. „Ar fi ei înrolaţi în mod corespunzător în forţele armate naţionale înainte de operaţiune? Dacă nu, atunci care ar fi poziţia lor legală? În ceea ce priveşte victimele? Acoperirea medicală? Asigurare de deces şi invaliditate?”

Mann – care a petrecut mai mulţi ani în închisoare după ce a fost acuzat că a condus o lovitură de stat eşuată în Guineea Ecuatorială în 2004 – a declarat că are totuşi cunoştinţă de misiuni de evacuare plătite cu 10.000 de lire sterline de persoană.

Unii au avertizat că până şi misiunile de salvare plătite în Ucraina ar putea fi pline de pericole atât pentru contractori, cât şi pentru clienţi, şi că în acest sector există o mulţime de persoane care îşi prezintă în mod eronat abilităţile sau experienţa.

Orlando Wilson, un fost soldat britanic şi contractor de securitate cu vechime, a declarat că, în opinia sa, majoritatea discuţiilor legate de contractorii privaţi din Ucraina sunt „prostii”.

„Nu văd cum pot oamenii să opereze în Ucraina în acest moment, cel puţin nu în mod privat”, a spus el.

„Dacă eşti prins de una dintre părţi sau de una dintre miliţii, te vor lua drept spion şi asta e tot”, a adăugat Wilson. „Nu ar fi sigur pentru cei care o fac şi nu ar fi sigur nici pentru clienţi”.

Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată

Cezar Lancrajan

Published

on

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea