Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Ucigaș din Alba aproape de liberare condiționată cu 8 ani mai devreme: „Comportament ireproșabil” în închisoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ucigaș din Alba aproape de liberare condiționată cu 8 ani mai devreme: „Comportament ireproșabil” în închisoare

Condamnat în anul 2012 la pedeapsa de 20 de ani de închisoare pentru omor, un bărbat din Alba ar putea fi liberat condiționat cu 8 ani mai devreme pentru „comportament ireproșabil“ în închisoare.

Judecătoria Aiud a admis în 26 iulie 2023 cererea acestuia de liberare condiționată din Penitenciarul Aiud. Potrivit instanței, D. A. a început executarea pedepsei la data de 27 iuni 2011, urmând să expire în termen la data de 2 ianuarie 2030.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Pentru a beneficia de liberare condiţionată din executarea pedepsei de 20 de ani închisoare, petentul trebuie să execute 1/2 din pedeapsa aplicată, respectiv 3652 de zile. Din totalul de 7.305 zile închisoare, condamnatul a executat efectiv 4.412 de zile în penitenciar, i se consideră ca executate în baza legii nr. 169/2017 un număr de 540 de zile, iar ca urmare a muncii prestate i se consideră executate 610 zile, la data analizării în comisie fiind îndeplinit criteriul fracţiei minime prevăzute de lege”, a precizat instanța în hotărâre.

Pe parcursul perioadei de detenţie, acesta a avut un comportament ireproşabil – a fost recompensat de 59 de ori, nu a fost sancţionat disciplinar, şi a câştigat urmare a muncii prestate un număr de 610 zile considerate ca executate.

„Instanţa constată că situaţia petentului a fost discutată de comisia pentru liberare condiţionată la data de 26.01.2023, când s-a dispus amânarea pentru o perioadă de 6 luni avându-se în vedere natura infracţiunii şi restul mare rămas de executat. Sub acest aspect, instanţa constată că natura infracţiunii şi restul mare rămas de executat nu se află printre criteriile prevăzute de lege pentru a se putea dispune amânarea liberării. Cu toate acestea, în condiţiile în care petentul are antecedente penale, amânarea liberării pentru o perioadă de 6 luni dispusă de comisia pentru liberare condiţionată din cadrul penitenciarului în luna ianuarie 2023 se consideră a fi suficientă, restul criteriilor fiind îndeplinite: petentul condamnat a fost stăruitor în muncă, a fost disciplinat şi, în consecinţă, a dat dovezi temeinice de îndreptare”, se mai susține în expunderea magistratului de la Judecătoria Aiud.

Reprezentantul Ministerului Public a cerut respingerea cererii de liberare condiţionată, ca neîntemeiată, apreciind că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute şi nu există convingerea că acesta s-a îndreptat şi că se poate reintegra în societate.

Bărbatul a fost condamnat pentru că a agresat cu un obiect din lemn un coleg de muncă, lăsându-l în agonie și l-a ascuns. Victima a fost descoperită a doua zi, a fost transportată la spital, unde însă a decedat.

Hotărârea Judecătoriei Aiud a fost contestată de procuror, dosarul urmând să ajungă pentru o soluție definitivă la Tribunalul Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO: ”Statu la vase”, obicei unic în țară ce are loc în lunea Paștelui la Șugag. 14 perechi de tineri căsătoriți au pregătit bucate alese şi au primit daruri pentru casă în acest an

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Statu la vase”, obicei unic în țară ce are loc în lunea Paștelui la Șugag. 14 perechi de tineri căsătoriți au pregătit bucate alese şi au primit daruri pentru casă în acest an Un obicei unic în ţară, vechi de sute de ani, are loc și în 2024, în a doua zi de Paște, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea