TVA va scădea la 20 % din 2016 și la 19 % din 2017. Dezbaterile politice pe noul Cod fiscal, finalizate
Liderii partidelor parlamentare s-au întâlnit joi dimineața pentru a discuta pe tema noului Cod fiscal, prevăzut să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Aceștia au convenit ca reducerea TVA să se facă treptat, la 20% din 2016 si 19% din 2017, potrivit declarațiilor președintelui interimar al PSD.
Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că modificările noului Cod fiscal vor fi readoptate în forma inițială în care au fost aprobate în Parlament, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat.
Astfel, cota TVA va fi redusă la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% începând cu 1 ianuarie 2017.
Dragnea a spus, potrivit Mediafax, că discutiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilității și a precauției, astfel încât atât prin Codul Fiscal, cât și prin bugetul de stat pe 2016 să fie respectată ținta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.
Totodată, liderul interimar al PSD a mai spus că a fost nevoie de un consens politic astfel încât Codul fiscal să nu fie schimbat odată cu schimbarea puterii și să poată oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri.
Întâlnirea de astăzi a președinților de partide a avut loc în contextul în care săptămâna trecută a fost organizată o consultare tehnică între aceștia și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, la finalul căreia s-a decis o primă reducere a TVA la 20%, dar și amanarea accizei la carburanți.
Va reamintim ca Legea privind noul Cod fiscal a fost trimisa Parlamentului spre reexaminare pe 17 iulie 2015, de catre Presedintele Romaniei. Klaus Iohannis a considerat atunci ca noul Cod fiscal, asa cum a fost trimis de parlamentari, prezinta o serie de riscuri interne si externe.
Dupa ce Parlamentul va reexamina Legea privind noul Cod fiscal si o va retrimite pentru promulgare Presedintiei, Klaus Iohannis va avea zece zile la dispozitie de la primirea legii adoptate pentru a o promulga, Constitutia Romaniei stabilind ca seful statului poate cere Parlamentului reexaminarea unei legi o singura data. (C.M.)
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii