Rămâi conectat

Actualitate

Tribunalul Alba: Alin Simota, cercetat într-un nou dosar de crimă organizată, rămâne în arest la domiciliu

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

În data de 06.08.2014 la Tribunalul Alba s-a judecat propunerea formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia de  arestare  preventivă a trei inculpaţi, acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat şi instigare la evaziune fiscală.

Tribunalul Alba a respins propunerea formulată de DIICOT- Serviciul Teritorial Alba Iulia privind arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Alin Simota, Gheorghe Dragomir şi Ioan Tocilă.

Tribunalul Alba a dispus faţă de Alin Simota măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile şi respectarea obligaţiilor prevăzute de lege (art.221 alin.1 şi 2 C.p.p.).

Faţă de Gheorghe Dragomir și Ioan Tocilă s-a dispus măsura controlului judiciar  şi respectarea obligaţiilor prevăzute de (art.215 alin1 şi 2 C.p.p.)

Instanţa atrage atenţia inculpaţilor că în caz de încălcare cu rea-credinţă a  măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, măsura luată se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă, poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare iar competenţa de soluţionare a contestaţiei revine Curţii de Apel Alba Iulia”, precizează reprezentantul instanței.

Reamintim că Alin Simota (fost vicepreşedinte al PNL Hunedoara și finanțator al Clubului Jiul Petroşani) și alte 11 persoane din Hunedoara, suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi delapidare, au fost aduse, marți, la sediul DIICOT Alba Iulia, pentru a fi audiate, după ce au fost efectuate percheziţii la adresa la care Simota se află de aproximativ două luni în arest la domiciliu, în oraşul Petrila. Descideri au avut loc şi la sediul firmei sale, din Petroşani, precum şi la sediul Clubului Jiul Petroşani şi la apropiaţi ai săi. DIICOT suspectează că banii proveniţi din evaziunea fiscală ar fi fost folosiţi pentru campania electorală din 2008.

Potrivit comunicatului de presa emis de DIICOT, din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, inc. Simota Alin, împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L., S.C. Simar S.R.L., S.C. Atomis Energie S.R.L., S.C. Elco Invest Consult S.R.L., precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracțiuni, pentru a obţine beneficii materiale. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani.

”Din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că  inculpatul Simota Alin era liderul grupării care avea o structură bine determinată, fiecare membru având sarcini exact delimitate. Între membrii grupării infracţionale au fost identificate următoarele persoane: Preda Mihaela (juristă), Panduru Natalia Mariana, Drăghici Flavia (angajată ca economist la firmele lui Simota Alin) – (persoane ce au avut calitatea de asociat, respectiv administrator în societăţile controlate de Simota Alin, pe durata comiterii  faptelor), Dragomir Gheorghe şi Pintilie Gheorghe Raul (oameni de încredere ai lui Simota Alin, care se ocupau de identificarea unor firme care să emită facturi fictive şi, ulterior, de restituirea sumelor de bani virate prin bănci către aceste firme). La această grupare infracţională au aderat ulterior Grozea Mihai Andrei şi Smădoi Dorin.

Prin activitatea infracțională derulată prin intermediul firmelor S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L. și S.C. Simar S.R.L, gruparea a creat un prejudiciu de 3.453.402,88 de lei plus accesorii, prejudiciul total prin delapidare fiind de 4.077.977,72 lei RON (viramente bancare către S.C. Lubrex Company S.R.L. şi S.C. Muri Building S.R.L. efectuate în baza unor facturi fictive de achiziţie materiale şi monoperă).

Prejudiciile la bugetul de stat au fost cauzate prin înregistrarea de facturi de achiziţie sau avans fictive, în baza cărora a fost dedus ilegal TVA datorată către bugetul de stat.

Totodată parte din facturile de achiziţie au fost înregistrate pe cheltuieli fiind afectat astfel impozitul pe profit. În plus în vederea devalizării propriilor firme, în baza circuitului fictiv creat, au fost virate sume de bani în conturile bancare ale unora dintre firmele fantomă, banii fiind apoi retraşi şi returnaţi în numerar către Simota Alin.

Cu privire la suma de 2.111.102,89  lei virată din contul S.C. Simar S.R.L. în contul S.C. Muri Building S..RL. în baza unor facturi fictive, este de menţionat că o parte din această sumă  – 195.000 lei RON – a fost virată ca sponsorizare în contul Clubului Sportiv Jiul Petroşani,  controlat tot de inculpatul Simota Alin. Operaţiunea reprezintă o formă clasică a infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 al.1 lit.a din Legea nr. 656/2002, banii proveniţi din infracţiunea de delapidare, fiind reintroduşi în circuitul legal în baza unui contract de sponsorizare.

De asemenea, în perioada 2007-2008, S.C. Lubrex Company S.R.L prin administratorul său, la solicitarea inculpaților Dragomir Gheorghe şi Pintilie Gheorghe Raul, a achiziţionat cu file cec fără acoperire, în repetate rânduri, materiale de construcţii care au ajuns direct la firmele inculpatului Simota Alin, fără ca furnizorii să fie plătiți, astfel că aceștia au fost prejudiciați cu suma totală de 278.963,25 lei.

Din probele administrate în dosar mai rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpații Simota Alin și Smădoi Dorin – administratorul interpus al SC Simar SRL, aflată în pragul insolvenței – au delapidat suma de 960.326 de lei virată de Consiliul Județean  în contul SC Simar SRL deschis la Trezoreria Deva pentru plata unor lucrări ce fuseseră efectuate. Pentru a obține transferul acestor bani, inculpații au folosit state de salarii falsificate pentru plata salariilor aferente lunilor  septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2011, ianuarie 2012 și februarie 2012. Ulterior banii au fost retraşi din cont şi folosiţi în interes personal”, precizează procurorii.

CITEȘTE ȘI: PNL-istul hunedorean Alin Simota cercetat într-un nou dosar de crimă organizată. Percheziții la Hunedoara, audieri la DIICOT Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea