Rămâi conectat

Ştirea zilei

Trei tinere basarabene fac cinste Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Studentele au obținut media 10 la facultate, după multă muncă și zeci de ore de studiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Trei tinere studente basarabene fac cinste Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, unde au obținut media 10 după multă muncă și zeci de cărți explorate din scoarță-n scoarță.

Nina Grigore, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale, specialitatea „Asistență socială”.

Este originară din satul Peticeni, raionul Călărași. Fiind pasionată de psihologie, a decis să-și dezvolte personalitatea și cariera în cheia umanismului și socialului, urmând încă din liceu un profil umanist. A ales să își continue studiile în România, la Alba Iulia, deoarece pe lângă faptul că este orașul Marii Uniri, este și liniștit, curat, deosebit de frumos, regăsindu-se atât locuri istorice, cât și peisaje memorabile.

„Rezultatele bune sunt mereu roada unei munci asidue. Astfel, am obținut aceste rezultate prin muncă și prin organizarea timpului”, ne mărturisește Nina. Cu toate acestea, întotdeauna își face timp și pentru a-și bucura sufletul: lecturarea poeziilor, a romanelor de calitate este unul dintre hobby-urile ei preferate.

Corina Gaina, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale, specialitatea „Administrație publică”.

Însoritul sat din sud-estul Moldovei, Copceac, raionul Ștefan Vodă, este localitatea de baștină a Corinei. Să-și facă studiile în România a fost din start o dorință, apoi un scop și în final – un rezultat. Este încântată de domeniul ales, întrucât are ocazia să cunoască informații din domeniul economic, juridic, managerial. Tânăra ne motivează cu entuziasm alegerea specializării: „Am ales această specializare, deoarece îmi place să interacționez cu oamenii și aș vrea să fiu parte a schimbării în administrație, nu doar în România, ci și în Moldova”.

Cu privire la succes și bunele rezultate, studenta este de părere că trebuie să înveți la timp. „Nota maximă nu e doar rezultatul examenului propriu-zis, ci rezultatul muncii depuse pe tot parcursul semestrului.” Întrebată despre o „rețetă” a succesului, a afirmat că „nu există o rețetă generală a succesului, există una personală pe care ți-o alcătuiești singur din ingredientele de care dispui”. Un mic secret al reușitei Corinei este managementul timpului. Ea utilizează metoda FORTE, adică:

  •  „Formulează lista activităților”;
  •  „Observă și estimează timpul necesar”;
  •  „Rezervă timp pentru sarcinile neprevăzute”;
  •  „Trasează prioritățile;
  •  Evaluează gradul de îndeplinire al sarcinilor”.

„Astfel le vei reuși pe toate și vei avea timp și pentru tine. Eu îl am și iubesc să citesc pentru a-l folosi util.”

Daniela Trofim, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale, specialitatea „Administrație publică”.

Daniela vine din satul Capaclia, raionul Cantemir. După terminarea liceului, nu se prea gândea la domeniul administrației publice, dar dorința de a trăi într-un stat stat european, democratic, cu valori și standarde de înaltă calitate a determinat-o să aleagă această specializare. Tânăra este convinsă că domeniul public are nevoie de tineri specialiști, cu gândire nouă, care să faciliteze trecerea la un sistem instituțional-democratic orientat către cetățean, nu doar pe interese personale – și asta e hotărâtă să facă.

Cu privire la remarcabilele ei rezultate, studenta ne mărturisește că este întrebată care este secretul ei, la care, la fel de firesc, le răspunde că: „Secretul e că nu e niciun secret, trebuie doar să-ți setezi prioritățile corect și să depui un pic de efort. O strategie eficientă de învățare și să începi studiul la momentul potrivit e tot de ce e nevoie”. Cu sinceritate, Daniela lămurește că are și ea momente de leneveală și de procrastinare. Cum le depășește? Își amintește pentru ce face asta, care e scopul pe care vrea să-l atingă și ce consecințe îi vor aduce rezultatele academice.

Poate vă întrebați dacă mai încape ceva în agenda ei în afară de învățat. „Pe lângă studii, sigur că îmi fac timp și pentru mine. Gătitul, meditațiile, yoga, stretching-ul, călătoriile sunt niște activități prin intermediul cărora îmi fac plinul de energie. Dacă vreau să mă relaxez (în special în perioada de sesiune), activitățile menționate mai sus îmi sunt de mare ajutor.”

În acest an, Daniela urmează să susțină teza de licență, după care își va face masterul în același domeniu pentru a-și consolida cunoștințele în această sferă. Tânăra rămâne optimistă cu privire la viitor: „Sigur că mai am multe planuri de viitor după ce absolv, dar rămâne să depun multă dăruire și dedicație și sigur îmi va reuși!”.

Sursa: diez.md


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 21 iulie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 21 iulie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 21 iulie 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea