Trei persoane din Stremț și Alba Iulia diagnosticate cu trichineloză. Alte 29 se află sub observația medicilor
Două persoane din comuna Stremț și una din municipiul Alba Iulia au fost diagnosticate cu trichineloză, după ce au consumat carne de porc infestată provenită din localitatile Stremț, Valea Lunga si Vintu de Jos. În total specialiștii DSVSA Alba au identificat 29 de persoane care au consumat din produsele provenite de la porcii infestați.
În data de 16 ianuarie, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siuguranta Alimentelor (DSVSA) Alba a fost anunţată telefonic de către Direcţia de Sănătate Publică Alba, de faptul că la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Alba sunt sub observaţie două persoane cu simptome de Trichineloză.
Conform diagnosticului etiologic din fişele de raportare a cazului de boală transmise de către D.S.P. Alba, unul dinte pacienţi este pozitiv pentru Trichinella iar al doilea este slab pozitiv.
Inspectori din cadrul DSVSA Alba au efectuat ancheta epidemiologica cu privire la cele două cazuri de îmbolnavire, fiind constatate următoarele:
– În primul caz de îmbolnăvire pozitiv pentru Trichinella conform declaraţiei persoanei cu domiciliul în comuna Stremţ, simptomele de îmbolnăvire au aparut ca urmare a consumului de carne provenita de la un porc sacrificat în satul Stremţ, judetul Alba, de la care nu au fost recoltate probe în vederea efectuarii examenului trichineloscopic. Din carnea şi produsele din carne de porc aflate la domiciliul persoanei, inspectorii din cadrul DSVSA Alba. au recoltat probe în vederea efectuarii examenului trichineloscopic prin metoda digestiei artificiale în cadrul L.S.V.S.A. Alba, care a emis buletinului de analiza , rezultatul fiind pozitiv.
În gospodaria persoanei în cauza a fost identificată cantitatea de 70 kg de carne şi produse din carne de porc pentru care a fost dispusă măsura de confiscare şi dirijate către o unitate de neutralizare a deşeurilor.
În urma anchetei efectuate au fost identificate un număr de 14 persoane care au consumat carne şi produsele din carne de porc infestate cu Trichinella spp., care au fost îndrumate către secţia de boli infectioase a Spitalului Judeţean Alba.
-În cel de al doilea caz de îmbolnavire, slab pozitiv conform fişei de raportare a cazului de boală de către D.S.P. Alba, în urma investigaţiilor efectuate au fost constatate urmatoarele aspecte:
Persoana cu simptome de boală din mun.Alba Iulia, a consumat carne provnită de la doi porci sacrificati în localitatile Valea Lunga si Vintu de Jos. Proprietarii acestor animale au efectuat în prealabil examenul trichineloscopic la porcii sacrificati în gospodaria proprie în cadrul circumscriptiilor sanitar veterinare teritoriale concesionate, rezultatul fiind negativ. În cadrul anchetei efectuate, din carnea şi produsele din carne aflate la cei doi proprietari au fost recoltate probe pentru examen de laborator prin metoda digestiei artificiale.Conform buletinelor de analiză emise de L.S.V.S.A. Alba, rezultatul a fost negativ. Conform declaraţiilor celor doi proprietari, din porcii sacrificaţi au consumat un număr de 15 persoane care nu prezintă simptome de boală.
“Precizam că între cele doua persoane îmbolnavite nu exista nici o legatura în ceea ce priveste sursa de contaminare ca urmare a consumului de carne de porc.
Deşii la nivelul D.S.V.S.A. Alba s-au luat măsuri de asigurare a tuturor condiţiilor pentru efectuarea examenului trichineloscopic în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, prin mobilizarea şi suplimentarea de personal la toate C.S.V.S.A. teritoriale si CSV concesionate şi mediatizarea în presa locala a programului prelungit de lucru, există persoane care datorită ignoranţei îşi asumă riscuri enorme prin consumul de carne neexaminată trichineloscopic” se arată în anunțul făcut de Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media din cadrul DSVSA Alba.
foto arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii