Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Trei persoane din Stremț și Alba Iulia diagnosticate cu trichineloză. Alte 29 se află sub observația medicilor

Bogdan Presecan

Publicat

în

Două persoane din comuna Stremț și una din municipiul Alba Iulia au fost diagnosticate cu trichineloză, după ce au consumat carne de porc infestată provenită din localitatile Stremț, Valea Lunga si Vintu de Jos. În total specialiștii DSVSA Alba au  identificat 29 de persoane care au consumat din  produsele provenite de la porcii infestați.

În data de 16 ianuarie, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siuguranta Alimentelor (DSVSA) Alba  a fost anunţată telefonic de către Direcţia de Sănătate Publică  Alba, de faptul că la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Alba sunt sub observaţie două persoane cu simptome de Trichineloză.

Conform diagnosticului etiologic din fişele de raportare a cazului de boală transmise de către D.S.P. Alba, unul dinte pacienţi este pozitiv pentru Trichinella iar al doilea este slab pozitiv.

Inspectori din cadrul DSVSA Alba au efectuat ancheta epidemiologica cu privire la cele două cazuri de îmbolnavire, fiind constatate următoarele:

– În primul caz de îmbolnăvire pozitiv pentru Trichinella conform declaraţiei persoanei cu domiciliul în comuna Stremţ, simptomele de îmbolnăvire au aparut ca urmare a consumului de carne provenita de la un porc sacrificat în satul Stremţ, judetul Alba, de la care nu au fost recoltate probe în vederea efectuarii examenului trichineloscopic. Din carnea şi produsele din carne de porc aflate la domiciliul persoanei, inspectorii din cadrul DSVSA Alba. au recoltat probe în vederea efectuarii examenului trichineloscopic prin metoda digestiei artificiale în cadrul L.S.V.S.A. Alba, care a emis buletinului de analiza , rezultatul fiind pozitiv.

În gospodaria persoanei în cauza a fost identificată cantitatea de 70 kg de carne şi produse din carne de porc pentru care a fost dispusă măsura de confiscare  şi dirijate către o unitate de neutralizare a deşeurilor.

În urma anchetei efectuate au fost identificate un număr de 14 persoane care au consumat carne şi produsele din carne de porc infestate cu Trichinella spp., care au fost îndrumate către secţia de boli infectioase a Spitalului Judeţean Alba.

-În cel de al doilea caz de îmbolnavire, slab pozitiv conform fişei de raportare a cazului de boală de către D.S.P. Alba, în urma investigaţiilor efectuate au fost constatate urmatoarele aspecte:

Persoana cu simptome de boală din mun.Alba Iulia, a consumat carne provnită de la doi porci sacrificati în localitatile Valea Lunga si Vintu de Jos. Proprietarii acestor animale au efectuat în prealabil examenul trichineloscopic la porcii sacrificati în gospodaria proprie în cadrul circumscriptiilor sanitar veterinare teritoriale concesionate,  rezultatul fiind negativ. În cadrul anchetei efectuate, din carnea şi produsele din carne aflate la cei doi proprietari au fost recoltate probe pentru examen de laborator prin metoda digestiei artificiale.Conform buletinelor de analiză emise de L.S.V.S.A. Alba,  rezultatul a fost negativ. Conform declaraţiilor celor doi proprietari, din porcii sacrificaţi au consumat un număr de 15 persoane care nu prezintă simptome de boală.

“Precizam că între cele doua persoane îmbolnavite nu exista nici o legatura în ceea ce priveste sursa de contaminare ca urmare a consumului de carne de porc.

Deşii la nivelul D.S.V.S.A. Alba s-au luat măsuri de asigurare a tuturor condiţiilor pentru efectuarea examenului trichineloscopic în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, prin mobilizarea şi suplimentarea de personal la toate C.S.V.S.A. teritoriale si CSV concesionate şi mediatizarea în presa locala a programului prelungit de lucru, există persoane care datorită ignoranţei îşi asumă riscuri enorme prin consumul de carne neexaminată trichineloscopic” se arată în anunțul făcut de  Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media din cadrul DSVSA Alba.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală

Ioana Oprean

Publicat

în

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ. Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate Tot mai frecvent constatăm că legumele din grădină par să iasă din tiparul obișnuit, dar nu ân sensul bun al cuvântului. Îngălbenirea și deformarea rodului înainte de coacere sunt probleme întâlnite la […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Valul de caniculă lovește și în iulie 2025! Medicii avertizează asupra riscurilor ascunse ale temperaturilor extreme din această perioadă asupra sănătății

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Valul de caniculă lovește și în iulie 2025! Medicii avertizează asupra riscurilor ascunse ale temperaturilor extreme din această perioadă asupra sănătății Din cauza valului de căldură care continuă să lovească România în această perioadă pot apărea complicații grave, mai ales pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare. Specialiștii explică impactul caniculei asupra organismului uman. Citește și: Caniculă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea