// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Trei elevi din clubul CoderDojo Alba Iulia vor participa la Dublin, în Irlanda, la un concurs internațional al tinerilor IT-iști

*Cei trei invață gratuit programare în cadrul clubului CoderDojo Alba Iulia* În Irlanda își vor prezenta propriile proiecte IT la ”The CoderDojo Coolest Projects”

Trei foarte tineri IT-iști din Alba Iulia, membri ai clubului CoderDojo din oraș, vor participa în 26 mai 2018, în Irlanda, la Dublin, la un eveniment care va aduna la un loc copii pasionați de programare din toată lumea. Claudiu Neamțu (17 ani), Tudor Gruian (13 ani) și Vlad Hada (10 ani)  vor avea ocazia să își prezinte propriile proiecte la care lucrează, în cadrul ”The CoderDojo Coolest Projects”. Vlad va merge la Dublin cu un joc de strategie, Tudor a realizat o aplicație care poate fi un foarte util asistent vocal ce vorbește română și engleză, iar Claudiu a pregătit o soluție pentru smartphone care permite realizarea unor comenzi de la distanță.

”Coolest Projects este singurul eveniment anual care se întâmplă global. Tineri din toată lumea merg în Dublin și își prezintă proiectele, iar cele mai intersante sunt selectate de un juriu. Este o ocazie excelentă de networking, de prezentare a proiectelor pe scenă. Va fi o experință foarte frumoasă, iar un proiect selectat de juriu înseamnă multe porți deschise în viitor. Am discutat și cu cei de la Facebook pentru ca elevii noștri să facă o vizită la sediul companiei din Dublin”, a spus Claudiu Ceia, coordonatorul CoderDojo Alba Iulia. Clubul a fost înființat în octombrie 2017 și are în medie 15 copii care merg în fiecare sâmbătă în sala de ședințe a Consiliului local de pe strada Bucovinei pentru a învăța gratuit programare și alte lucruri interesante din domeniul IT.

Vlad Hada este elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Mihai Eminescu. ”Îmi place foarte mult aici pentru că pot să îmi fac proiectul așa cum vreau eu. Voi merge la Dublin cu un joc de tip survival pe care l-am numit World of the Wild”, spune Vlad. Claudiu afirmă despre acesta că l-a impresionat încă de la început: ”La 10 ani lucrează și face chestii pe care mulți nu le fac nici în liceu sau facultate”. Tudor Gruian este elev în clasa a VII-a tot la Școala Mihai Eminescu. ”Proiectul meu este un asistent vocal cu care poți să interacționezi și va fi open source, adică va putea fi preluat gratuit și modificat de către oricine. Va fi foarte deștept, în sensul că, folosind inteligența artificială, va putea face fotografii după care să își dea seama dacă o persoană este vesele sau tristă. Comanda vocală va permite, de exemplu, să caute muzică pe internet”, a spus Tudor. Al treilea participant, Claudiu Neamțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul HCC, care este și în echipa XEO, va participa la competiția din Irlanda cu o aplicație pentru telefonul mobil cu ajutorul căreia se pot controla anumite dotări dintr-o locuință, cum ar fi iluminatul, curentul la prize, aparate de hrănit câinele, pisica sau peștii, etc.

CoderDojo a început în Irlanda în anul 2011, când doi copii au înființat un club de informatică. Ideea s-a răspândit în țară apoi în toată lumea. În România cel mai mare club este la Timișoara. ”Ideea participării la cursurile nostare este să descopere ce însemană programarea și să obțină o gândire logică, rațională. Învață aici ceea ce însemană să facă un joc, o aplicație web sau de mobil. Idealul e ca fiecare sa își găsească un proiect. Mulți fac site-uri, alții merg pe dezvoltare de jocuri, animații. Se mai fac cărți, felicitări pentru părinți și alte lucruri interesante Mai sunt tot felul de provocări de la Google și din alte zone de programare pentru copii. Îi mai punem să își prezinte proiectele, să se ajute între ei”, a completat Claudiu Ceia. În limbajul CoderDojo acesta este ”champions”, iar elevii sunt ”ninja”. Claudiu mai este ajutat de cinci ”mentori”: Adrian Roșian, Mădălina Rusan, Georgiana Emima Marian, George Olteanu și Andrei Popa.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Trei elevi din clubul CoderDojo Alba Iulia vor participa la Dublin, în Irlanda, la un concurs internațional al tinerilor IT-iști

  1. marius 04.05.2018 la 16:06

    Felicitarile mele. I-am cunoscut lui Gruian o fateta. Ceea ce descoper azi arta inca odata in plus potentialul enorm pe care-l au copii, dar pe care scoala, din pacate, nu reuseste sa-l descopere.
    Mult scucces Tudore!