Trei busturi ale unor personalități care au contribuit la realizarea Marii Uniri vor fi amplasate în zona istorică a municipiului Alba Iulia

Consiliul Județean Alba a alocat o sumă de până la 87.000 de lei pentru achiziționarea busturilor a trei personalități, care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1918: Woodrovv Wilson, Emmanuel de Martonne și Samoilă Mârza.

Fiecare bust are o valoare estimată la 29.000 de lei (fără TVA), iar atribuirea contractului se face prin procedură simplificată. Termenul de finalizare este de maximum 90 de zile de la data comenzii, după care busturile vor fi amplasate în zona istorică a municipiului Alba Iulia.

”Anul 2018 are o mare importanţă pentru România, în acest an împlinindu-se o sută de ani de la făurirea României Mari, iar pentru judeţul Alba şi municipiul Alba Iulia are o semnificație aparte deoarece la Alba Iulia s-a desăvârşit Unirea. Pentru sărbătorirea acestui eveniment important, precum şi pentru a onora personalitățile istorice care au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1918, Consiliul Județean intenţionează să realizeze 3 busturi ale unor personalităţi istorice, care vor fi amplasate în zona istorică a municipiului Alba Iulia”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Personalitățile istorice redate de sculptorul care va câștiga contractul sunt:

Woodrow Wilson – preşedinte al Statelor Unite ale Americii în perioada 1913-1921; a lansat un program cuprinzând 14 puncte care prevedea arhitectura politică a lumii de după Primul Război Mondial. Printre prevederi exista şi dreptul popoarelor din Imperiul Austro – Ungar la autodeterminare.

Emmanuel de Martonne – fost geograf şi pedagog francez cunoscut în România în mod deosebit pentru contribuţiile sale la trasarea graniţelor României Mari.

Samoilă Mârza – fotograf român cunoscut pentru realizarea singurelor clișee fotografice care surprind Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Eu 20 aprilie 2018 at 15:00

Si marele prieten al Romaniei,eroul BERTHELOT,unde este?

Comentariile sunt oprite