Trei bărbaţi din Baia de Arieş au furat 35 de metri de şină de cale ferată din tronsonul Mocăniţei, monument istoric
Tronsonul monument istoric al Mocăniţei, Baia de Arieş – Abrud face parte din Ansamblul de cale ferată îngustă Turda – Abrud şi se află în administrarea Societăţii de Administrare Active Feroviare S.A. – Agenţia Teritorială Timişoara.
Poliţiştii formaţiunii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Oraşului Baia de Arieş, i-au identificat, marţi 10 ianuarie, pe principalii suspecţi de comiterea unui furt de şină de cale ferată, din ecartamentul căii ferate înguste, de pe raza localităţii Muncelu. În urma probatoriului administrat de poliţişti a rezultat că, în dimineaţa aceleiaşi zile, P.C., de 32 de ani G.D., de 41 de ani şi T.S., de 25 de ani, toţi din oraşul Baia de Arieş, au sustras din locul numit Podul Vechi, de pe tronsonul de cale ferată îngustă Baia de Arieş – Abrud, în prezent nefuncţional, 14 bucăţi de şină de cale ferată – în total 35 de metri, pe care au transportat-o cu o autoutilitară, la un centru de colectate a deşeurilor feroase.
Tronsonul de cale ferată îngustă Baia de Arieş – Abrud este înscris pe Lista Monumentelor Istorice din România.
Prejudiciul cauzat prin fapta celor 3 urmează să fie stabilit de către societatea care administrează tronsonul de cale ferată. Faţă de cei 3 suspecţi cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat precum şi pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
Calea ferată îngustă care traversează o parte din munţii Apuseni între oraşele Turda şi Abrud a fost construită între anii 1910-1912. A fost numită “Mocăniţă” datorită faptului că localnicii din zona respectivă sunt cunoscuţi şi sub numele de “mocani”. Mocăniţa Turda-Abrud s-a dat în funcţiune la data de 20 iunie 1912 şi a fost scoasă din uz în anul 1998. Linia avea patru gări: Turda, Baia de Arieş, Cîmpeni şi Abrud şi 21 de halte. (B.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii