Traseul principal de traversare a Cetăţii Alba Carolina va fi deschis
De căteva luni bune în Cetatea Alba Carolina se lucrează de zor în cadrul a două proiecte de reabilitare şi punere în valoarea a fortificaţiei Vauban, proiecte finanţate din fonduri europene. Acum este vremea să vă informăm că se lucrează şi cu spor.
Primul dintre proiecte vizează reabilitarea Centrului istoric Alba Carolina, „miezul” Cetăţii, ca să spunem pe româneşte. Doar o mică porţiune a acestei reabilitări este acum vizibilă datorită condiţiilor de şantier, dar în curând, probabil pe la sfârşitul acestei luni, aflăm de la Primăria municipiului Alba Iulia, vom putea circula din nou pe traseul principal de traversare a Cetăţii Alba Iulia: Poarta a III-a – Poarta a IV-a, pe strada Mihai Viteazul. Pe porţiunea indicată pavajul din piatră naturală este realizat în proporţie de 90 la sută. Se vor finaliza şi accesele spre Catedrala Romano-Catolică dinspre Poarta a IV-a, spre Catedrala Reîntregirii şi Muzeul Naţional al Unirii pe Aleea castanilor şi dinspre Poarta a III-a pe strada Militari spre strada Mitropolit Sterca Şuluţiu. În etapa imediat următoare vor fi terminate lucrările de terasamente şi va fi aşternut balastul stabilizat pe străzile Gabriel Bethlean, Ecaterina Varga şi Păcii a cărora pavare va începe în curând.
În ceea ce priveşte şantierul de reconstruire şi punere în valoare a Laturii de Vest, aici a fost executată în proporţie de 90 la sută excavarea dintre Poarta a IV-a şi Poarta a V-a. În această zonă a fost descoperit zidul cunetei (platforma de artilerie) şi un zid de fortificaţie care va fi folosit ca suport intermediar al pasarelei pentru pietoni de la Poarta a IV-a. Locul de joacă dezafectat va fi remontat în aceeaşi zonă, va fi prevăzut cu un parapet de protecţie cu o singură intrarea fiind de aceea mai uşor de supravegheat.
Pe contragarda din apropierea hotelului Cetate au fost executate terasamentele şi a fost turnat stratul de balast stabilizat. De asemenea a demarat restaurarea zidurilor contragărzii, inclusiv a porţiunii de zid descoperite în urma excavărilor. Un element important în această zonă îl reprezintă tunelurile de contragardă care sunt foarte bine conservate şi care vor fi puse în valoarea pentru a asigura accesul din parcarea ce se va amenaja spre Traseul Nordic.
În zona Casei de Cultură a Sindicatelor şi a Teatrului de Vară au fost începute excavările, executându-se devierea reţelelor de utilităţi în perspectiva realizării şanţului din faţa ravelunului Sfântul Mihail.
Anca DINICĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]