Rămâi conectat

Politică Administrație

Transportul deșeurilor la viitorul centru de management integrat al gunoaielor de la Galda nu se va face prin comună

Bogdan Presecan

Publicat

în

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, o investiție în valoare de peste 60 de milioane de euro, din care contribuţia CJ Alba este de aproape 18 milioane de euro, începe să prindă contur la Galda.

Potrivit lui Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, în urma unor discuții purtate cu Romulus Raica, primarul comunei Galda (locația viitoarei investiții), cu reprezentanti ai comunității și consilieri locali, au fost stabilite câteva principii de bază, pentru o bună implementare a proiectului.

1.Transportul deșeurilor colectate din județ nu se face prin comună, ci prin două drumuri ce urmează să fie construite și care vor ieși în drumul județean și DN.

2. Nu se va percepe taxă pentru colectarea  deșeurilor pentru locuitorii din Galda

3.Primaria Galda va avea reprezentanți in Comitetul director al Salubris (viitoarea societate care va administra centrul), în conducerea executivă a societății și în comisia de licitație

4.Asfaltarea, modernizarea și interținerea drumurilor de accces la depozit vor respecta în totalitate proiectul și condițiile protecție a mediului. La recepționarea tuturor lucrărilor va participa și un reprezentant al Primariei Galda.

Realizarea centrului va contribui semnificativ la asigurarea unei dezvoltări durabile şi echilibrate a judeţului prin protejarea mediului înconjurător, realizându-se deplina conformare la standardele europene privind depozitarea deşeurilor

Circa 42 de milioane de euro destinați pentru această investiție provin din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu și este derulat de Consiliul Județean Alba.

Miza acestui Centru pentru judeţul Alba este una foarte importantă, cel puţin din trei puncte de vedere. În primul rând este o investiţie de peste 60 de milioane de euro care va produce locuri de muncă şi va trebui să scadă costurile de salubrizare pentru administraţiile locale şi pentru populaţie. Apoi staţiile de transfer şi sortare care funcţionează acum la Zlatna, Baia de Arieş, Aiud şi care au costat deja milioane de euro, vor putea fi în sfârşit eficientizate. În al treilea rând este o obligaţie asumată de statul român faţă de UE, în ceea ce priveşte acquis-ului comunitar de mediu care va face din problema gunoaielor şi poluării una care să nu dăuneze atât de mult mediului înconjurător şi sănătăţii populaţiei.

Trei dintre cele şapte depozite neconforme sunt încă în operare urmând să sisteze activitatea de depozitare la 16 iulie 2013 depozitele de la Aiud şi Ocna Mureş, respectiv la 16 iulie 2015 depozitul neconform Alba lulia.

Pentru că în Alba nu există niciun depozit de deşeuri conforme, deşeurile din judeţ sunt duse, contra cost, la depozitul din localitatea Cristian, judeţul Sibiu.

INDICATORI TEHNICO ECONOMICI „SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR IN JUDEŢUL ALBA”

BENEFICIAR: CONSILIUL JUDEŢEAN ALBA

Prin proiect se prevede realizarea următoarelor investiţii:

A. Centru de Management Integrat al Deşeurilor — amplasament Galda de Jos ce cuprinde:

Depozit ecologic de deşeuri nepericuloase compus din 2 celule de depozitare cu o capacitate totală de 1.926.000 mc;

Staţie de sortare: 43.000 tone/an;

Staţie de tratare mecano-biologică simplă: 85.566 tone/an;

~ Construcţii auxiliare: clădire administrativă, parcare, ateliaer de întreţinere, magazii, spaţii sanitare, staţie de spălare autovehicule, post trafo, staţie de carburanţi, staţie de epurare a levigatului;

Infrastructura de acces: drumuri de acces la obiectiv/poartă de acces şi control, drumuri interioare, parcări.

B. Staţie de transfer Blaj cu o capacitate de 15.000 tone/an;

C. Staţie de transfer Tartăria cu o capacitate de 33.044 tone/an;

D. Închiderea depozitelor neconforme – Prin proiect se prevede închiderea a şapte depozite urbane neconforme din judeţul Alba şi anume: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir, Ocna Mureş.

INDICATORI TEHNICO-ECONOMICI:

Cost total proiect cu TVA: 60.257.188 Euro (261.998.253 Lei), din care C+M 46.051.107 Euro (200.230.215 Lei);

Cost total proiect fara TVA: 48.761.526 Euro (212.015.115 Lei), din care C+M 37.137.990 Euro (161.457.980 Lei);

Cost total cheltuieli eligibile fara TVA: 47.204.680 Euro (205.245,948 Lei), din care C+M 36.065.790 Euro (156.814,054 Lei);

Cost total cheltuieli neeligibile fara TVA: 1.556,846 Euro (6.769,167 Lei), din care C+M 1.072.200 Euro (4.661,926 Lei).

Valorile in lei sunt calculate la cursul 1 Euro – 4,348 Lei, curs utilizat in Contractul de finanţare.

Perioada estimata de realizare a investiţiei; 10/2012 —10/2015

Finanţarea investiţiei: din fonduri CE, alocaţii bugetare, fonduri proprii sau alte fonduri legal constituite cu destinaţia de investiţii.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea