Rămâi conectat

Actualitate

Traian Băsescu: Am declanşat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentari

Dragoş Suciu

Publicat

în

În această seară, preşedintele Traian Băsescu a vorbit de la Palatul Cotroceni despre înfăptuirea noii Constituţii şi şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de modul în care parlamentarii fac legile, fără să ţină cont de dorinţele populaţiei de la referendumul din 2009: Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

„Această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectarea voinţei poporului. Această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL, este o atitudine care nu este compatibilă cu statul de drept şi o atitudine care creează un precedent extrem de periculos” a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele anunţă că va declanşa procedura de reducere a numărului de parlamentari înainte de vacanţa parlamentară. Totodată şeful statului susţine că asupra acestei decizii nu acţionează în interes personal dat fiind faptul ca dupa legea constituţiei nu mai poate candida.

„În această după amiază am declanşat procedura unui nou referendum, dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă românii doresc un parlament cu 300 de membrii” a fost decizia lui Băsescu.

Preşedintele jucător a atras atenţia şi asupra modului în care cele două camere fac legile, a faptului că nu există o cameră decizională, că sunt practic două camere, dar România funcţionează ca şi cum ar avea un Parlament unicameral cu mai mulţi parlamentari.

Atragem atenţia asupra faptului că legea referendumului a fost modificată, pragul de scrutin fiind redus la 30%, dar legea nu a fost promulgată.

Ce urmează?

Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile. După această perioadă de timp procedura este îndeplinită chiar dacă Parlamentul nu şi-a exprimat poziţia. Conform articolului 11 din Legea referendumului, „preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional”.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedinte urmează să fie exprimat printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în maxim 20 de zile de la solicitare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită până în vara anului 2025

Bera Larisa

Publicat

în

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită până în vara anului 2025 Miercuri, 18 decembrie 2024, Guvernul României, a prelungit măsura privind plafonarea adaosului la alimentele de bază, potrivit anunțului purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Citește și: Tarifele polițelor RCA, plafonate până în primăvara anului 2025 „Mă refer mai întâi la lista […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea