Traian Băsescu: Am declanşat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentari

În această seară, preşedintele Traian Băsescu a vorbit de la Palatul Cotroceni despre înfăptuirea noii Constituţii şi şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de modul în care parlamentarii fac legile, fără să ţină cont de dorinţele populaţiei de la referendumul din 2009: Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

„Această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectarea voinţei poporului. Această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL, este o atitudine care nu este compatibilă cu statul de drept şi o atitudine care creează un precedent extrem de periculos” a declarat Traian Băsescu.

ELIT

Preşedintele anunţă că va declanşa procedura de reducere a numărului de parlamentari înainte de vacanţa parlamentară. Totodată şeful statului susţine că asupra acestei decizii nu acţionează în interes personal dat fiind faptul ca dupa legea constituţiei nu mai poate candida.

„În această după amiază am declanşat procedura unui nou referendum, dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă românii doresc un parlament cu 300 de membrii” a fost decizia lui Băsescu.

Preşedintele jucător a atras atenţia şi asupra modului în care cele două camere fac legile, a faptului că nu există o cameră decizională, că sunt practic două camere, dar România funcţionează ca şi cum ar avea un Parlament unicameral cu mai mulţi parlamentari.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Atragem atenţia asupra faptului că legea referendumului a fost modificată, pragul de scrutin fiind redus la 30%, dar legea nu a fost promulgată.

Ce urmează?

Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile. După această perioadă de timp procedura este îndeplinită chiar dacă Parlamentul nu şi-a exprimat poziţia. Conform articolului 11 din Legea referendumului, „preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional”.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedinte urmează să fie exprimat printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în maxim 20 de zile de la solicitare.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

Mandarinul 11 iunie 2013 at 20:52

Doamne Dumnezeule cat de prost trebuie sa fie acest nemernic…

Horea 12 iunie 2013 at 9:04

@Mandarinul

Folosesti doua cuvinte (chiar trei) care n-au ce cauta in aceeasi fraza!

HH 11 iunie 2013 at 21:28

POPULISM SI DEMAGOGIE LA MAXIMUM !
EPAVA TREBUIE SA ESUEZE CAT MAI REPEDE A DEPASIT ORICE LIMITA !

Dede 12 iunie 2013 at 0:47

…singura idee cu ,care sunt de acord cu Basescu ca este populism sau demagogie nu ma intereseaza ce ma intereseaza este sa fie cat mai putini puturosi care traiesc precum parazitii pe spatele poporului roman indiferent ca sunt din UDMR,PPDD,PNL,PSD,PC,PDL ,as merge bucuros sa votez sa fie mai putini paraziti in parlament si parlament unicameral doar ca ascultati aici la ce va spune baiatul NU VA FII NICI UN REFERENDUM pt ca Ponta&Cacarau vor impiedica asta !!!

MARIN-CAS 12 iunie 2013 at 8:08

Noi il sprijinim pe Basescu , vrem parlament unicameral ca sa mai dispara din pleava de acolo.
Dede , sunt de acord cu tine.

Laurentiu V 12 iunie 2013 at 8:16

Parca am mai fost o data de acord cu ce se propune acuma.Intrebarea este de ce nu se aplica rezultatul de la referendumul acela. Ar fi un castig extraordinar la bugetul tarii noastre.Si chiar nimic de pierdut.

alexandru 12 iunie 2013 at 9:32

in sfarsit se intereseaza cineva si de romania. pana acum dezbaterile pe tema constitutiei s-au axaty pe grupul de interese ale domnului voiculescu.
basescu s-a intors, astept sa se intoarca si postacii de serviciu.devenise plictisitor forumul.
alo se aude domnu buglea?iar aveti de lucru.

Status-Quo 12 iunie 2013 at 14:36

Stai linistit! Postacii or sa se intoarca.

Pe vreo doi ii poti deja vedea mai sus. Cu aceeasi postari uracioase aferente discursului celor pe care-i reprezinta.

HH 12 iunie 2013 at 9:56

TRADITIA ROMANIEI ESTE DE PARLAMENT BICAMERAL, MAJORITATEA STATELOR CU O POPULATIE APROPIATA DE A ROMANIEI AU PARLAMENT BICAMERAL, COMUNISTII AU DESFINTAT PARLAMENTUL BICAMERAL SI AU FACUT „MAREA ADUNARE NATIONALA” !
ORICUM IN NOUA CONSTITUTIE CAMERA DEPUTATILOR V-A AVEA 300 DE MEMBRII IAR SENATUL( IN CARE VOR FI REPREZENTATE VIITOARELE REGIUNI) VA AVEA 100 DE MEMBRII !
CEL MAI MARE CONSUMATOR DE BANI, ENERGIE SI NERVI A ROMANILOR A FOST BASESCU SI SECURISTII LUI , IN ULTIMII 9 ANI !

mutu 12 iunie 2013 at 21:42

Care viitoare regiuni ca ala desteptu din Teleorman nu stie sa „deseneze”,iar de securisti… fugi repede la haznale ca-s toti acolo,te uiti la ei toata ziua,dar nu pricepi!PS-Literele mari le folosesc doar…adevarat?

Comentariile sunt oprite