Rămâi conectat

Actualitate

Tradiții și obiceiuri Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiții și obiceiuri Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului

În fiecare an, pe 15 august, credincioșii ortodocși și catolici sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, unul dintre evenimentele cele mai semnificative ale creștinătății. Potrivit tradiției bisericești, în această zi, Fecioara Maria a fost înălțată la cer de Fiul său, Iisus Hristos. Ocazia acestei sărbători aduce cu sine numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții.

Citește și: Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie? Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormiea Maicii Domnului?

În Transilvania, tradiția cere ca femeile căsătorite să aducă dimineața devreme la biserică fructe din recolta de struguri și prune, pentru a fi binecuvântate de preoți și apoi distribuite credincioșilor. De asemenea, fetele necăsătorite strâng flori din grădină, pe care le depun apoi în fața icoanelor. Aceasta se face cu speranța că familiile lor vor fi protejate de boli și necazuri.

CITEȘTE ȘI: Rugăciune în ajun de Sfânta Maria Mare: Se spune că îndeplinește orice dorință dacă este rostită cu credință

Femeile însărcinate folosesc această zi pentru a se ruga la Maica Domnului pentru protecție pe durata sarcinii și pentru ajutor în momentul nașterii.

Sărbătoarea adormirii Maicii Domnului marchează începutul sezonului nunților, care va dura până la începutul postului Crăciunului.

Perioada dintre Sfânta Maria Mare (15 august) și Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este numită și „Între Sântămării” și este considerată propice pentru semănăturile de toamnă. În această perioadă, ciobanii coboară turmele de oi de pe munte, semn că sezonul cald se apropie de sfârșit.

Citește și: Sfanta MARIA MARE: Ce nume se sărbătoresc de Adormirea Maicii Domnului, în 15 august

Superstiții legate de Sfânta Maria Mare

Cu ocazia sărbătorii Sfintei Maria Mari, se regăsesc și diverse superstiții, mai ales legate de foc. În multe sate românești, se crede că nu ar trebui să aprinzi focul cu două zile înainte de sărbătoare, deoarece acest lucru ar putea aduce boli și necazuri. Există convingerea că cei care mănâncă mâncare gătită la foc în aceste zile ar putea suferi de diferite afecțiuni.

De asemenea, se spune că lucrările de gospodărie efectuate în această zi ar putea atrage blesteme asupra recoltelor și sănătății animalelor.

Semnificația Sfintei Maria Mari

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai veche închinată Sfintei Fecioare Maria și reprezintă un moment esențial în dogma creștină. Chiar dacă primele mărturii despre această sărbătoare datează din secolul al V-lea, Adormirea Maicii Domnului simbolizează încheierea lucrării mântuirii oamenilor.

Sărbătoarea are originea probabil în Ierusalim, unde tradiția spune că Maica Domnului a fost înmormântată și apoi ridicată cu trupul la cer. Aceasta reprezintă ultima etapă a planului de mântuire al lui Iisus Hristos, care a inclus Învierea Sa și Înălțarea la ceruri.

Legendele și relatări tradiționale descriu detaliat cum Maica Domnului a adormit și cum trupul său a fost ridicat la cer, iar Apostolii au fost miraculos aduși să îi ia rămas bun și să îi pregătească mormântul.

Tradiții privind urarea „La mulți ani!”

În ceea ce privește urarea „La mulți ani!” pentru persoanele cu numele Maria sau derivate ale acestuia, este important să cinstim sărbătoarea aferentă numelui respectiv. De exemplu, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului (15 august), putem transmite urări precum „Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate!”, „La mulți ani duhovnicești în Împărăția Cerurilor!” sau „La mulți și binecuvântați ani!”. Este un gest de respect și recunoaștere a semnificației religioase a numelui.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic Primul tunel de pe autostrada Sibiu-Piteşti este complet săpat. Luminiţa de la capătul lucrărilor a apărut astăzi, la doi ani după începerea şantierului. Autorităţile promit că vor da în folosinţă aproape 100 de kilometri de şosele rapide în următoarele […]

Citește mai mult

Actualitate

CONTROALE ANPC la furnizorii de energie electrică în întreaga țară: Ce verifică inspectorii

Lucian Daramus

Publicat

în

CONTROALE ANPC la furnizorii de energie electrică în întreaga țară: Ce verifică inspectorii În perioada 17 aprilie – 16 iunie 2025, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară o amplă acțiune de control la nivel național, având ca scop verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a […]

Citește mai mult

Actualitate

FOTO | „Raliu” în Sâmbăta Mare 2025: Tânăr de 22 de ani prins conducând cu viteza de 240 km/h pe autostradă. Ce sancțiuni a primit

Lucian Daramus

Publicat

în

„Raliu” în Sâmbăta Mare 2025: Tânăr de 22 de ani prins conducând cu viteza de 240 km/h pe autostradă. Ce sancțiuni a primit Un tânăr de 22 de ani din Giurgiu a fost prins de poliţiştii din Călăraşi în timp ce circula cu 240 km/h pe Autostrada 2, pe sensul către Constanţa, alegându-se cu sancțiuni […]

Citește mai mult

Actualitate

BANI pentru tineri și studenți: 3 milioane de lei alocați concursului național de proiecte 2025

Lucian Daramus

Publicat

în

Bani pentru tineri și studenți: 3 milioane de lei alocați concursului național de proiecte 2025 Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale organizează, în perioada 15 aprilie – 14 mai 2025, Concursul naţional de proiecte de tineret și studenți 2025. Bugetul total alocat Concursului naţional de proiecte de tineret și studenți este de 3.000.000 lei, […]

Citește mai mult

Actualitate

Părintele Constantin Necula, de Paște 2025: „Când spunem Adevărat a Înviat avem nevoie să ne aducem aminte de toate ale zorilor de zi în ziua cea dintâi a săptămânii. Pentru că de atunci toate zilele noastre sunt Duminică!”

Lucian Daramus

Publicat

în

Părintele Constantin Necula, de Paște 2025: „Când spunem Adevărat a Înviat avem nevoie să ne aducem aminte de toate ale zorilor de zi în ziua cea dintâi a săptămânii. Pentru că de atunci toate zilele noastre sunt Duminică!” „Hristos-Domnul Cel Înviat. Este „personajul” deseori uitat de exegeți. El Este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea