Actualitate
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică – prima sărbătoare din Anul Nou Bisericesc
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – prima sărbătoare din Anul Nou Bisericesc
Creştinii sărbătoresc, în fiecare an, la 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, cunoscută şi drept Sfânta Maria Mică.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
Sfânta Maria este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie şi, în acelaşi timp, cea mai mare sărbătoare a toamnei. În această zi, credincioşii merg la biserică, de dimineaţa, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.
Potrivit traditiei ortodoxe, rugaciunile adresate Maicii Domnului de Sfânta Maria Mică de catre cele care isi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricand.
O alta superstitie romaneasca spune ca persoanele care mananca gatit la foc in aceste zile isi pot atrage asupra lor boli care ii pocesc.
De Sfânta Maria Mică, credinciosii merg de dimineata la biserica, pentru a asculta slujba si pentru a se inchina la icoana Maicii Domnului.
Citește și: nume derivate de la Maria sărbătorite de Sfânta Maria
Fecioara Maria s-a nascut intr-o familie de crestini, Ioachim si Ana. Acestia, desi inaintati in varsta, s-au rugat cu tarie pentru a avea un prunc. Traditia spune ca Ingerul Gavriil i-a vestit ca ruga lor a fost ascultata si ca Dumnezeu le va da cel mai de pret dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria. Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.
Pe 8 septembrie, de Nasterea Maicii Domnului, barbatii nu mesteresc si nu fac treaba in gospodarie, iar femeile nu cos si nu spala rufe. Se spune ca rugaciunile adresate Maicii Domnului in aceasta sfanta zi de sarbatoare de catre cele care isi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricand.
In credinta populara, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului reprezinta hotarul astronomic dintre vara si toamna, momentul in care se da startul lucrurilor agricole de toamna si momentul in care noul anotimp incepe sa isi intre in drepturi. 8 septembrie este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călatoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ.
De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria • Felicitări de Sfânta Maria Mică • Urări de Sfânta Marie Mică • SMS-uri de felicitare de Sfânta Maria
Este ziua în care se da drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coajă ulmilor şi se da startul targuilor şi iarmaroacelor de toamna.
Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în această zi sfânta.
Mai există şi o altă superstiţie românească conform căreia cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au şansă de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii. (V.N.)

Actualitate
George Buhnici „lovește” din nou: „Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase. Care e sexul mai tare?”
George Buhnici „lovește” din nou: „Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase. Care e sexul mai tare?”
Cunoscutul vlogger George Buhnici provoacă din nou dezbateri aprinse după un mesaj controversat postat pe Twitter în care afirmă că bărbații sunt cei care fac muncile cele mai grele și periculoase susținând familia și că își distrug astfel sănătatea având o durată de viață mai scurtă.
”Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase, mai departe de casă. Câștigă salarii mai mari dar aduc aproape tot în bugetul familiei. Au sănătatea șvaițer de obicei după 45 și mor majoritar prin infarct, pentru că se cred de fier și nu se îngrijesc. Care e sexul mai tare?” a scris Buhnici pe Twitter luni, 7 noiembrie.
George Buhnici a fost criticat într-o serie de comentarii, oamenii susținând că nu există o regulă general valabilă în acest sens și că femeile muncesc de multe ori cot la cot cu bărbații.
Sursa: ziare.com
Actualitate
Amenzi uriașe pentru facturile întarziat sau neprimite la energie. Șase furnizori mari au primit sancțiuni de la ANRE
Amenzi uriașe pentru facturile întarziat sau neprimite la energie. Șase furnizori mari au primit sancțiuni de la ANRE
Șase furnizori de energie electrică au fost amendați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în urma controalelor desfășurate. Sancțiunile au fost aplicate din cauza faptului că societățile au emis cu întarziere facturile.
“Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei”, informează ANRE.
Amenzile s-au aplicat astfel:
– ELECTRICA FURNIZARE 120.000 lei
– HIDROELECTRICA 70.000 lei
– CEZ VÂNZARE 60.000 lei
– E.ON ENERGIE ROMÂNIA 50.000 lei
– ENEL ENERGIE 50.000 lei
– ENEL ENERGIE MUNTENIA 30.000 lei
sursa: digi.24.ro
Actualitate
Decesele asociate coronavirusului SARS-CoV-2, în scădere cu 90% față de iarna trecută. OMS: ”COVID-19 este încă o pandemie”
Numărul deceselor cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 a scăzut considerabil în raport cu iarna trecută, a anunţat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de DPA.
Săptămâna trecută, aproximativ 9.400 de decese asociate COVID-19 au fost raportate la nivel mondial, a precizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, miercuri, la Geneva.
Acest număr este cu aproape 90% mai mic decât cel raportat în prima săptămână din luna februarie, când a fost atins vârful de decese săptămânale din acest an – 75.000.
Deşi această evoluţie este pozitivă, prea mulţi oameni continuă totuşi să moară din cauza COVID-19, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă.
„Aproape 10.000 de decese într-o săptămână înseamnă cu 10.000 prea multe, pentru o boală care poate fi prevenită şi tratată”, a mai spus directorul general al OMS.
„COVID-19 este încă o pandemie”, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului OMS pentru boli emergente şi zoonoze, precum şi director tehnic al departamentului pentru combaterea COVID-19
În săptămâna precedentă, aproximativ 2,1 milioane de infectări noi cu virusul SARS-CoV-2 au fost raportate la nivel mondial.
Sursa: stritvr.ro
-
Actualitateacum 5 ore
Codul rutier 2022: Pentru ce alcoolemie se pot alege șoferii cu un dosar penal
-
Actualitateacum 5 ore
10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare
-
Curier Județeanacum 19 ore
VIDEO| DUMINICĂ se va deschide noul TALCIOC din Alba Iulia, în zona hotelului Tara. Ce tarife vor plăti comercianții
-
Ştirea zileiacum 42 de minute
VIDEO| ACCIDENT teribil în Sibiu: Un copil de 8 ani a fost spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni
-
Actualitateacum 19 ore
A început distribuția pachetelor cu alimente de 25 de kilograme pentru persoane vulnerabile: Ce produse conțin și cine le primește
-
Actualitateacum 5 ore
”Sistemul sanitar din România e jale. Dacă nu ai bani sau dacă nu ești cineva, mori”
-
Curier Județeanacum 22 de ore
5 PERCHEZIȚII dispuse de polițiștii din Alba după o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță publică: Ce au descoperit oamenii legii
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Profesor de la o școală din Alba Iulia, condamnat penal pentru purtare abuzivă. A agresat mai mulți copii, chiar în prezența învățătoarei