Tradiții în a doua zi de Paști: Udatul fetelor, un obicei unguresc preluat de ardeleni

Udatul fetelor în a doua zi de Paşti este un obicei unguresc preluat de ardeleni şi frecventat atât în mediul rural cât şi în mediul urban.

Tradiţia spune că acest obicei se făcea cu apă de fântână, dar astăzi fiecare băiat trebuie să aibă la el câte un parfum şi fiecare fată trebuie să fie udată, în caz contrar îi va merge rău tot anul.

Fie că merg singuri sau în grup, feciorii vizitează la domiciliu mândrele unde sunt răsplătiţi pentru acest gest cu cozonac şi prăjitură. Conform tradiţiei fetele nu sunt stropite până când protagoniştii acţiunii nu rostesc versurile: „Am auzit că aveţi un trandafir frumos, am venit să-l udăm, să crească, să înflorească şi mulţi ani să trăiască!”. În funcţie de câţi „udători” au avut fetele se pot mândri a treia zi de paşti.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Aurelian 6 mai 2013 at 11:34

Am inteles ca Mariuta a mai scris „O SCRISOARE DESCHISA”, Primariei Alba-Iulia, prin care protesteaza inpotriva „Udatului fetelor”, a doua zii de pasti, pe motivul ca s-a viciat traditiile romanesti, prin introducerea fortata de obiceiuri unguresti! Cere in mod serios ca Politia Comunitara sa amendeze pe toti barbatii care sunt „prinsi azi”, cu sticluta de parfum, sau sprey-ul prin buzunare!

@ Aurelian 6 mai 2013 at 12:43

Omule dumneata ca si Base o sa udati fetele cu renumita tuica de pofoaica care va place amarnic … ca sa va umpleti pantecele nesatule …

Aurelian 6 mai 2013 at 20:55

Da nu suntem ca Mariuta, ca el numai sa miroase tuica, se pune nebun! Dupa ce a fost la furat in Italia, si au inceput sa cada capetele Garzii, s-a intors in Romania sa „lupte”, pentru Basarabia!

@ Aurelian 7 mai 2013 at 9:44

Mariuta lupta pentru Basarabia iar tu ca mare securist ceausist ce esti faci ce sti mai bine: Pupi in cur pe base si pe hava.

marcel1 8 mai 2013 at 7:41

;

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...