Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Tradiții de Paște, în lume: Obiceiuri pascale inedite. Cum sărbătoresc ortodocșii Paștele

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Tradiții de Paște, în lume: Obiceiuri pascale inedite. Cum sărbătoresc ortodocșii Paștele

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Paștele, pe care ordocșii îl sărbătoresc astăzi, este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători creștine. La noi, se merge la bserică, se ciocnesc ouă și se fac cadouri din partea Iepurașului. Dar în lume, tradițiile de Paște diferă. Iată câteva exemple.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Citește și: Când pica Pastele ortodox și catolic în 2023 și în următorii ani – calendar

Australia

O parte din veniturile din vânzarea de iepurașilor de ciocolată este donată pentru a salva animalele pe cale de dispariție. De fapt, acolose fabrică nu doar iepurași de ciocolată, ci și mici „bilbies” (din categoria marsupialelor) tot din ciocolată. Producătorii de asemenea figurine donează un procent din vânzări pentru eforturile de conservare pentru a salva animaluțele pe cale de dispariție, a căror populație a fost decimată de pisici și vulpi sălbatice.

Citește și: Floriile 2023. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2024, 2025. Obiceiuri, tradiții și superstiții

Rose-Marie Dusting, o fetiță de nouă ani din Queensland, Australia, a atras pentru prima dată atenția asupra situației dificile a animalelor în 1968, cu o poveste intitulată „Billy the Aussie Easter Bilby”. Povestea emoționantă a cucerit australienii. În 1991, Foundation for Rabbit-Free Australia a început o campanie de înlocuire a iepurașilor cu bilbies în timpul sărbătorilor pascalei

Bermude

Rezidenții din Bermuda lansează zmeie mari și colorate în Vinerea Mare. La ei, tradiția cere să mergi la biserică, să înalți zmeie și să mănânci chifle calde și prăjituri de cod. Tradiția zmeielor a fost lansată de un profesor de școală duminicală. Luptându-se să explice elevilor săi cum a ajuns Isus Hristos simbolul creștinătății, el a lansat un zmeu semânând cu Hristos și așa s-a născut un ritual distractiv. Obiceiul chiflei a venit de la britanici, în timp ce prăjiturile de cod au devenit mâncarea preferată pentru a evita carnea în timpul Postului Mare.

Antigua, Guatemala

În zilele sărbătorii pascale, străzile din Antigua, Guatemala, sunt decorate cu covoare colorate numite ”alfombras”. Covoarele variază ca design, prezintă subiecte variate- de la scene biblice la echipe populare de fotbal- și sunt adesea acoperite cu fructe, legume și flori.

Florența, Italia

În Florența, în dimineața de Duminica Paștelui, un cărucior antic de 9 metri înălțime, plin cu artificii, este escortat prin oraș până la Catedrala din Florența de 150 de către soldați, muzicieni și oameni îmbrăcați în straie din secolul al XV-lea. Arhiepiscopul Florenței dă drumul focurilor de artificii în timpul slujbei de Paște , tradiția purtând numele ”Scoppio del Carro”, sau „explozia căruciorului”. Se spune că asta aduce o recoltă bună în anul următor.

Etiopia

În Etiopia, se serbează cu mare fast cele 55 de zile premergătoare Paștelui, sărbătoare numită „Faskia”.

În noaptea dinaintea Paștelui, creștinii organizează un priveghi care începe sobru, dar care spre dimineață se lasă cu dans și muzică. Familiile și comunitățile petrec Duminica Paștelui la slujbele religioase și apoi acasă, mâncând și sărbătorind.

ASIA

Asia este cel mai mare continent de pe Pământ și cuprinde un număr mare de grupuri de oameni, culturi și tradiții. Paștele este o sărbătoare religioasă majoră în Filipine, care găzduiește peste 7.000 de insule!

În această țară, în timpul Paștelui au loc două procesiuni – una a bărbaților, în care aceștia urmează o imagine a lui Isus înviat din morți, în timp ce femeile alcătuiesc o altă procesiune și o urmează pe mama lui Isus, Maria, care poartă un văl negru. Cele două grupuri se întâlnesc la biserică ca simbol al lui Iisus mângâind-o pe Maria. Apoi, fetele care sunt îmbrăcate în îngeri de Paște își dau jos vălul Mariei (numit lambong) și oamenii încep să sărbătorească

În Germania, oamenilor le place să decoreze de Paște! Ei împodobesc crengi de copac de Paște cu ouă vopsite, în același mod în care oamenii decorează crengile de copac în decembrie de Crăciun. Pe lângă sărbătoarea Învierii, Paștele marchează începutul primăverii, iar oamenii se îmbracă în costume tradiționale pentru a sărbători.

În Polonia, familiile se reunesc pentru a sărbători și a lua un prânz sățios în Duminica Paștelui. Dar cea mai faimoasă parte a Paștelui polonez este babka, o pâine care are în mod tradițional stafide și o glazură subțire deasupra ei.

În lunea de după Paște, în Franța, se întâmplă ceva unic. Voluntari din orașul francez Bessières se adună pentru a găti o omletă uriașă. Mii de ouă sunt sparte și gătite pentru a crea acest fel de mâncare uriaș. De ce fac asta?

Ei bine, tradiția spune că Napoleon și armata sa călătoreau într-o zi prin sudul Franței și s-au oprit în acest orășel. Acolo au mâncat omletă, iar lui Napoleon i-au plăcut atât de mult încât le-a ordonat orășenilor să-și adune ouăle și să facă o omletă uriașă pentru armata sa a doua zi.

Surse: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată

Cezar Lancrajan

Published

on

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea