Rămâi conectat

Actualitate

Tradiții de Paște, în lume: Obiceiuri pascale inedite. Cum sărbătoresc ortodocșii Paștele

Publicat

în

Tradiții de Paște, în lume: Obiceiuri pascale inedite. Cum sărbătoresc ortodocșii Paștele

Paștele, pe care ordocșii îl sărbătoresc astăzi, este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători creștine. La noi, se merge la bserică, se ciocnesc ouă și se fac cadouri din partea Iepurașului. Dar în lume, tradițiile de Paște diferă. Iată câteva exemple.

Citește și: Când pica Pastele ortodox și catolic în 2023 și în următorii ani – calendar

Australia

Elit - Gustul Desăvârșit

O parte din veniturile din vânzarea de iepurașilor de ciocolată este donată pentru a salva animalele pe cale de dispariție. De fapt, acolose fabrică nu doar iepurași de ciocolată, ci și mici „bilbies” (din categoria marsupialelor) tot din ciocolată. Producătorii de asemenea figurine donează un procent din vânzări pentru eforturile de conservare pentru a salva animaluțele pe cale de dispariție, a căror populație a fost decimată de pisici și vulpi sălbatice.

Citește și: Floriile 2023. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2024, 2025. Obiceiuri, tradiții și superstiții

Rose-Marie Dusting, o fetiță de nouă ani din Queensland, Australia, a atras pentru prima dată atenția asupra situației dificile a animalelor în 1968, cu o poveste intitulată „Billy the Aussie Easter Bilby”. Povestea emoționantă a cucerit australienii. În 1991, Foundation for Rabbit-Free Australia a început o campanie de înlocuire a iepurașilor cu bilbies în timpul sărbătorilor pascalei

Bermude

Rezidenții din Bermuda lansează zmeie mari și colorate în Vinerea Mare. La ei, tradiția cere să mergi la biserică, să înalți zmeie și să mănânci chifle calde și prăjituri de cod. Tradiția zmeielor a fost lansată de un profesor de școală duminicală. Luptându-se să explice elevilor săi cum a ajuns Isus Hristos simbolul creștinătății, el a lansat un zmeu semânând cu Hristos și așa s-a născut un ritual distractiv. Obiceiul chiflei a venit de la britanici, în timp ce prăjiturile de cod au devenit mâncarea preferată pentru a evita carnea în timpul Postului Mare.

Antigua, Guatemala

În zilele sărbătorii pascale, străzile din Antigua, Guatemala, sunt decorate cu covoare colorate numite ”alfombras”. Covoarele variază ca design, prezintă subiecte variate- de la scene biblice la echipe populare de fotbal- și sunt adesea acoperite cu fructe, legume și flori.

Florența, Italia

În Florența, în dimineața de Duminica Paștelui, un cărucior antic de 9 metri înălțime, plin cu artificii, este escortat prin oraș până la Catedrala din Florența de 150 de către soldați, muzicieni și oameni îmbrăcați în straie din secolul al XV-lea. Arhiepiscopul Florenței dă drumul focurilor de artificii în timpul slujbei de Paște , tradiția purtând numele ”Scoppio del Carro”, sau „explozia căruciorului”. Se spune că asta aduce o recoltă bună în anul următor.

Etiopia

În Etiopia, se serbează cu mare fast cele 55 de zile premergătoare Paștelui, sărbătoare numită „Faskia”.

În noaptea dinaintea Paștelui, creștinii organizează un priveghi care începe sobru, dar care spre dimineață se lasă cu dans și muzică. Familiile și comunitățile petrec Duminica Paștelui la slujbele religioase și apoi acasă, mâncând și sărbătorind.

ASIA

Asia este cel mai mare continent de pe Pământ și cuprinde un număr mare de grupuri de oameni, culturi și tradiții. Paștele este o sărbătoare religioasă majoră în Filipine, care găzduiește peste 7.000 de insule!

În această țară, în timpul Paștelui au loc două procesiuni – una a bărbaților, în care aceștia urmează o imagine a lui Isus înviat din morți, în timp ce femeile alcătuiesc o altă procesiune și o urmează pe mama lui Isus, Maria, care poartă un văl negru. Cele două grupuri se întâlnesc la biserică ca simbol al lui Iisus mângâind-o pe Maria. Apoi, fetele care sunt îmbrăcate în îngeri de Paște își dau jos vălul Mariei (numit lambong) și oamenii încep să sărbătorească

În Germania, oamenilor le place să decoreze de Paște! Ei împodobesc crengi de copac de Paște cu ouă vopsite, în același mod în care oamenii decorează crengile de copac în decembrie de Crăciun. Pe lângă sărbătoarea Învierii, Paștele marchează începutul primăverii, iar oamenii se îmbracă în costume tradiționale pentru a sărbători.

În Polonia, familiile se reunesc pentru a sărbători și a lua un prânz sățios în Duminica Paștelui. Dar cea mai faimoasă parte a Paștelui polonez este babka, o pâine care are în mod tradițional stafide și o glazură subțire deasupra ei.

În lunea de după Paște, în Franța, se întâmplă ceva unic. Voluntari din orașul francez Bessières se adună pentru a găti o omletă uriașă. Mii de ouă sunt sparte și gătite pentru a crea acest fel de mâncare uriaș. De ce fac asta?

Ei bine, tradiția spune că Napoleon și armata sa călătoreau într-o zi prin sudul Franței și s-au oprit în acest orășel. Acolo au mâncat omletă, iar lui Napoleon i-au plăcut atât de mult încât le-a ordonat orășenilor să-și adune ouăle și să facă o omletă uriașă pentru armata sa a doua zi.

Surse: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Publicat

în

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Conform unui ordin al Ministerului Muncii, șapte noi profesii au fost recent incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Clasificarea Ocupațiilor din România cuprinde toate meseriile recunoscute din România, o listă care este permanent actualizată.

Noile ocupații sunt:

1. Creator/conceptor articole vestimentare 311944

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Expert comunicare guvernamentală 243224

3. Expert e-guvernare 242234

4. Inspector de urmărire și administrare bunuri 261924

5. Manager comunicare guvernamentală 121311

6. Specialist marketing online 243105

7. Tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928

Astfel se poate observa că ocupația ”instructor de dans” se mută din grupa de baza 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative, la codul 342310.

În februarie au fost introduse 69 de noi ocupații, ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

În anul 2022, până la această oră au fost adăugate aproape 30 de noi profesii.

Noile ocupații adăugate în COR de la începutul lui 2022

1. administrator de securitate în domeniul TIC – 252908

2. analist comportamental – 226927

3. analist de afaceri – 242120

4. analist de afaceri în domeniul TIC – 251102

5. analist în servicii și politici de sănătate – 242233

6. analist testare software- 351108

7. aranjor muzică – 265245

8. arhitect de interior – 216111

9. arhitect de sistem în domeniul TIC – 251104

10. artist multimedia – 265111

11. asistent medical specializat – 222102

12. auditor de securitate cibernetică – 252906

13. barman preparator de cafea (barista) – 513203

14. chimist analist – 211312

15. compozitor muzică de film/teatru – 265240

16. compozitor muzică electronică – 265241

17. compozitor muzică publicitară – 265243

18. compozitor muzică sacră – 265242

19.compozitor muzică usoară/pop – 265239

20. conducător formație muzicală – 265248

21. consilier de stat – 111241

22. consilier filosofic – 263311

23. consultant de securitate cibernetica – 252907

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Publicat

în

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Fostul președinte Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi și cere acest lucru în instanță, unde a deschis un proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Părțile, chemate joi în fața magistraților Curții de Apel București, informează Mediafax.

Traian Băsescu are calitatea de reclamant în procesul de la Curtea de Apel București, iar SPP este pârât. Fostul președinte cere instanței de contencios administrativ şi fiscal suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dosarul a fost înregistrat în 28 aprilie, la o lună după ce fostul președinte al României a rămas fără privilegiile pe care le-a avut ca șef al statului, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei securități.

Fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi evacuat din vila de protocol și s-a cerut ajutorul unui executor judecătoresc. RA-APPS a anunțat miercuri că Băsescu nu a respectat termenul legal pentru eliberarea imobilului.

„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială. În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1″, au anunțat reprezentanții RA-APPS.

Ca urmare, fostul președinte ar putea fi evacuat.

„Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc. Precizăm faptul că, în condițiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reședinței oficiale, vom demara procedurile de evacuare”, au precizat reprezentanții RA-APPS.

Fostul președinte al României a pierdut dreptul de a folosi locuința de protocol, după ce instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Ulterior, Traian Băsescu a anunțat că își cumpără un apartament în București pentru a elibera vila RA-APPS.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Publicat

în

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Ministerul Transporturilor încearcă să salveze CFR Marfă, o companie-cheie a statului, mai ales în contextul crizei din Ucraina, când este nevoie de soluţii rapide pentru transportul volumelor mari, în special cereale.

CFR Marfă are pierderi şi datorii uriaşe, iar variantele pe care le va propune guvernul trebuie să respecte regulile de concurenţă pe care le-a stabilit Comisia Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Soarta companiei CFR Marfă ar putea fi decisă în luna iunie, la Bruxelles, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmează să propună Comisiei Europene variantele statului român, notează RRA.

Cu o cotă de piaţă de 20%, CFR Marfă trebuie să returneze Ministerului Finanţelor peste 500 de milioane de euro, reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, o variantă fiind procedura de dare în plată, adică transferul de active, clădiri şi mai ales materialul rulant, vagoane şi locomotive.

CFR Marfă are peste 27.000 de vagoane, însă funcţionale sunt 8.500. În portul Constanţa, luna trecută, au fost mutate aproape 400 de vagoane, iar alte 300 de vagoane, nemişcate de ani buni, blochează liniile de tren care trebuie eliberate urgent pentru a ajuta la descărcarea mărfurilor.

Corneliu Vişoianu, director în Ministerul Transporturilor: „Organizăm o vizită la Bruxelles, unde domnul ministru va purta aceste discuţii direct cu Comisia, încercând să rezolvăm problemele de legalitate.”

sursa: forbes.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare