Tot mai mulți studenți se lasă de studii! Cea mai mare rată de abandon universitar apare după primul an
Tot mai mulți studenți se lasă de studii! Cea mai mare rată de abandon universitar apare după primul an
În România, unul din doi studenți nu finalizează facultatea nici măcar la doi ani de la momentul normal al absolvirii. În schimb, aleg să se îndrepte către forme de învățământ mai scurte, precum cursurile acreditate, care promit acces rapid la locuri de muncă bine remunerate.
Acest fapt conduce la o situație în care mulți specialiști din domenii precum IT, nutriție sau terapie nu au studii superioare.
Să luăm drept exemplu povestea Simonei, care și-a dorit să devină designer de interior. Pentru a-și urma visul, ar fi trebuit să parcurgă un traseu academic ce implică facultatea de arte decorative și design sau arhitectură, cu o durată de cel puțin 3 ani, urmată de un masterat. Cu toate acestea, Simona a ales să opteze pentru un curs de doar 1 an și două luni și, deja, lucrează în cadrul unei companii specializate din Constanța.
Simona Dida, designer de interior: „Am beneficiat de experiența unor profesioniști din domeniu, care și-au împărtășit cunoștințele și experiența lor. Informațiile dobândite la cursuri sunt aplicabile în practică, permițându-mi să dezvolt o carieră în acest domeniu.”
În domeniul IT, analiștii Ministerului Educației susțin că, după primul an de facultate, aproape jumătate dintre studenți aleg să renunțe la cursurile academice în favoarea unor programe de învățare mai scurte și mai specializate.
Cel mai ridicat procent de abandonați universitari se înregistrează după primul an de studii. Potrivit specialiștilor în resurse umane, în prezent, aproximativ 60% dintre companii preferă să angajeze absolvenți de cursuri de specialitate, în timp ce doar 40% recrutează tineri cu diplome universitare.
Cristian Bănică, manager platformă de cursuri: „Oamenii simt o presiune tot mai mare să-și construiască carierele rapid. Noi punem la dispoziție profesioniști de succes, cu abilități relevante pentru piața actuală.”
Conform studiilor realizate de universități, cea mai semnificativă rată de abandon universitar, reprezentând aproximativ 75%, are loc după încheierea primului an de facultate. La Universitatea Babeș-Bolyai, de exemplu, în fiecare an, 25% dintre studenți renunță la cursurile academice. Aceeași situație se regăsește și la Universitatea Ovidius din Constanța.
Marko Balint, Prorector UBB: „În unele cazuri, elevii pot fi slab informați cu privire la specializarea pe care o aleg. Abia când încep cursurile, își dau seama că așteptările lor nu se potrivesc cu realitatea.”
Pe piața din România, există numeroase școli acreditate de Ministerul Educației care oferă cursuri într-o gamă variată de domenii, cum ar fi psihologia, teatrul, IT-ul, marketingul, designul de modă, fotografia sau arhitectura.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată