Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Tot mai mulți studenți se lasă de studii! Cea mai mare rată de abandon universitar apare după primul an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tot mai mulți studenți se lasă de studii! Cea mai mare rată de abandon universitar apare după primul an

În România, unul din doi studenți nu finalizează facultatea nici măcar la doi ani de la momentul normal al absolvirii. În schimb, aleg să se îndrepte către forme de învățământ mai scurte, precum cursurile acreditate, care promit acces rapid la locuri de muncă bine remunerate.

Acest fapt conduce la o situație în care mulți specialiști din domenii precum IT, nutriție sau terapie nu au studii superioare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Să luăm drept exemplu povestea Simonei, care și-a dorit să devină designer de interior. Pentru a-și urma visul, ar fi trebuit să parcurgă un traseu academic ce implică facultatea de arte decorative și design sau arhitectură, cu o durată de cel puțin 3 ani, urmată de un masterat. Cu toate acestea, Simona a ales să opteze pentru un curs de doar 1 an și două luni și, deja, lucrează în cadrul unei companii specializate din Constanța.

Simona Dida, designer de interior: „Am beneficiat de experiența unor profesioniști din domeniu, care și-au împărtășit cunoștințele și experiența lor. Informațiile dobândite la cursuri sunt aplicabile în practică, permițându-mi să dezvolt o carieră în acest domeniu.”

În domeniul IT, analiștii Ministerului Educației susțin că, după primul an de facultate, aproape jumătate dintre studenți aleg să renunțe la cursurile academice în favoarea unor programe de învățare mai scurte și mai specializate.

Cel mai ridicat procent de abandonați universitari se înregistrează după primul an de studii. Potrivit specialiștilor în resurse umane, în prezent, aproximativ 60% dintre companii preferă să angajeze absolvenți de cursuri de specialitate, în timp ce doar 40% recrutează tineri cu diplome universitare.

Cristian Bănică, manager platformă de cursuri: „Oamenii simt o presiune tot mai mare să-și construiască carierele rapid. Noi punem la dispoziție profesioniști de succes, cu abilități relevante pentru piața actuală.”

Conform studiilor realizate de universități, cea mai semnificativă rată de abandon universitar, reprezentând aproximativ 75%, are loc după încheierea primului an de facultate. La Universitatea Babeș-Bolyai, de exemplu, în fiecare an, 25% dintre studenți renunță la cursurile academice. Aceeași situație se regăsește și la Universitatea Ovidius din Constanța.

Marko Balint, Prorector UBB: „În unele cazuri, elevii pot fi slab informați cu privire la specializarea pe care o aleg. Abia când încep cursurile, își dau seama că așteptările lor nu se potrivesc cu realitatea.”

Pe piața din România, există numeroase școli acreditate de Ministerul Educației care oferă cursuri într-o gamă variată de domenii, cum ar fi psihologia, teatrul, IT-ul, marketingul, designul de modă, fotografia sau arhitectura.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

3 mai – Ziua Mondială a Râsului

Ziarul Unirea

Publicat

în

3 mai – Ziua Mondială a Râsului Ziua mondială a râsului se celebrează, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2020, această zi este marcată la 3 mai. Ziua mondială a râsului este iniţiativa indianului Madan Kataria, fondatorul mişcării ”Laughter Yoga” (Hasyayoga), adică terapia prin râs, el fiind şi autorul cărţii ”Laugh For No […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea