Topul liceelor din Alba în funcție de mediile obținute de elevi în 2011
Prima și cea mai grea dintre etapele pe care absolvenții de gimnaziu trebuie să le parcurgă în aceste zile pentru a deveni liceeni s-a încheiat în momentul afășării rezultatelor definitive după contestații. Următorii paşi vizează procesul de înscriere pentru admiterea la liceu. Fişele de înscriere se vor elibera pe 5 iulie şi pot fi completate de către părinţi până pe 10 iulie iar sâmbătă, 14 iulie, rezultatele repartizării computerizate vor fi afişate.
Pentru a veni în ajutorul celor care au dificultăți în alegerea unui liceu, vă prezentăm mai jos câteva informații statistice întocmite pe baza mediilor de admitere, mediilor la bacalaureat și rezultatelor obținute la olimpiade în anul 2011, centralizate sub forma unui ”top al liceelor” la nivel național, publicat pe site-ul admitereliceu.ro (un serviciu oferit de INTUITEXT), din care am extras datele referitoare la județul Alba.
Acesta a fost realizat prin ponderarea următoarelor medii din fiecare liceu: media de admitere (50%), media de la examenul de BAC (40%) si media rezultatelor obținute la olimpiade (10%) – unde media de admitere reprezintă o medie aritmetică a ultimelor medii de admitere la toate specializările de la liceul respectiv; media la Bac reprezintă media aritmetică a mediilor de la BAC a tuturor elevilor de la liceul respectiv iar scorul olimpicilor este calculat după o formulă ce ține cont de media olimpiadelor și de numărul de elevi prezenți la toate fazele acestora.
Deși probabil pentru unii este surprinzător, din datele centralizate de sursa citată, pe primul loc în top se află Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Ocna Mureș, care a obținut un punctaj de 6,32 (media de admitere fiind 7,62, media la BAC 6,16 și scorul olimpicilor 0,45), urmat de Colegiul Național ”David Prodan” din Cugir – scor 6,30 (7,50 admitere, 6,19 BAC, 0,69 olimpici), Colegiul Național ”Lucian Blaga” din Sebeș – scor 6,13 (7,82 admitere, 5,26 BAC și 1,14 olimpici) și Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia – scor 6,11 (8,91 admitere, 3,75 BAC și 1,53 olimpici).
Precizăm că în topul național, cele patru unități de învățământ se clasează astfel: Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Ocna Mureș pe locul 244, Colegiul Național ”David Prodan” din Cugir – 248, Colegiul Național ”Lucian Blaga” din Sebeș – 274 și Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.
De asemenea, între primele 10 instituții de învățământ din județul Alba se mai află: Colegiul Național ”Avram Iancu” Câmpeni – locul 6, scor 6,10; Colegiul Național Inochentie Micu Clain” din Blaj – locul 7, scor 5,98; Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia – locul 8, scor 5,54; Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud – locul 8, scor 5,46; Colegiul Teoretic Teiuș – locul 9, scor 5,44 și Colegiul Național ”Bethlen Gabor” – locul 10, scor 4,37.
În ceea ce privește clasamentul liceelor din municipiul Alba Iulia, pe lângă cele două amintite mai sus și care ocupă primele 2 locuri, se află, pe locul 3 Colegiul Tehnic ”Apulum” (scor 4,15), urmat de Liceul de Muzică și Arte Plastice (2,83), Colegiul Tehnic ”Dorin Pavel” (2,36) și Liceul Teologic Romano-Catolic (scor 0,40).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]