Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Topul alimentelor care provoacă pietre la rinichi. La ce trebuie să fim atenți

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Pietrele la rinichi pot fi cauzate de o varietate de factori, dar în aproximativ 75% din cazuri, spun experții, acestea sunt compuse din oxalat de calciu. Când mâncăm alimente bogate în oxalat, acesta se poate lega de calciu în organism și se pot depune în rinichi sub fomă de pietre.

Practic, atunci când concentrația de oxalat de calciu în organism devine mai mare decât în mod normal și rinichii nu o pot excreta suficient de repede, începe să se cristalizeze. Aglomerarea acestor cristale înseamnă de fapt apariția de pietre la rinichi (calculi renali).

Unul dintre factorii de risc majori pentru formarea de piatră renală este aportul mare de oxalat din dietă. Cercetătorii recomandă un aport de 40 până la 50 mg de oxalat pe zi prin dietă, pentru a preveni formarea de pietre la rinichi.
Alimente bogate în oxalați

Multe alimente conțin oxalat, deci este greu să îl eviți în totalitate. Dar unele au mult mai mult decât altele. Spre exemplu, sfecla este unul dintre alimentele cele mai bogate bogate în oxalați, alături de spanac, rubarbă și multe altele. În 100 g de frunze de sfeclă există 610 mg de oxalat. În 100 mg sfeclă fiartă, există aproximativ 675 mg oxalat.

Iată alimentele cu cel mai mult oxalat:

1) Spanac
2) Rubarbă
3) Migdale și caju
4) Supa miso
5) Cartofi coapți cu piele
6) Sfecla
7) Pudră de cacao
8) Cereale din tărâțe și cereale mărunțite
9) Cartofi prăjiți
10) Zmeura
11) Îndulcitori precum Stevia

12) Cartofi dulci
Dacă mâncați sau beți alimente bogate în calciu în același timp, acestea vă pot ajuta corpul să manipuleze oxalatul fără a-l transforma într-o piatră la rinichi. Așa că asociați salata de spanac cu brânză cu conținut scăzut de grăsimi. Sau amestecați nuci sau fructe de pădure în iaurt. Consumul de lapte nu provoacă pietre la rinichi.

13) Sare.
Dacă mănânci mult sodiu, care este un ingredient din sare, crește cantitatea de calciu din urină. Odată ce ați terminat de mâncat, orice oxalat suplimentar se „lipeste” de calciu în rinichi. Asta poate produce pietre. Așadar, limitați alimentele conservate, carnea ambalată, alimentele rapide și condimentele din dieta dvs.

14) Proteine animale.
Limitați carnea de vită, porcul, ouăle, brânza și peștele, deoarece acestea vă pot crește șansele la majoritatea tipurilor de pietre la rinichi.

15) Vitamina C.
Prea mult poate face ca organismul dvs. să producă oxalat. Așadar, nu luați mai mult de 500 mg pe zi.

16) Alimentele procesate.
Fosforul este un aditiv și conservant obișnuit. Așadar, limitați alimentele fast-food, mezelurile, băuturile dulci și acidulate, alimentele congelate și prânzul de-a gata. Citiți eticheta pentru ingrediente începând cu „phos”, pe acelea trebuie să le evitați.

Sursa: dcmedical.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Sute de copii la Urban Playfield în Alba Iulia. Fotbal, baschet sau turn de escaladă, printre sporturile, oferite pentru distracția celor mici

Bogdan Ilea

Publicat

în

VIDEO FOTO: Sute de copii la Urban Playfield în Alba Iulia. Fotbal, baschet sau turn de escaladă, printre sporturile, oferite pentru distracția celor mici Cetatea Alba Carolina s-a transformat într-un teren de joacă pentru primul weekend Urban Playfield, 18-19 mai! Alba Iulia este primul oraș din cele 10 din România prin care evenimentul urmează să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea