Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Este OFICIAL: Toate școlile, grădinițele și unitățile de învățământ preuniversitar din țară vor fi ÎNCHISE timp de O SĂPTĂMÂNĂ, începând de miercuri. Măsura ar putea fi prelungită

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Toate școlile, grădinițele și unitățile de învățământ preuniversitar din țară vor fi ÎNCHISE timp de O SĂPTĂMÂNĂ, începând de miercuri. Măsura ar putea fi prelungită

Într-o nouă reuniune a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care a avut loc astăzi, începând cu ora 16, s-a decis închiderea tuturor școlilor din țară, timp de o săptămână, pe fondul înmulțirii cazurilor de infecţie cu coronavirus. Măsura urmează să fie anunțată într-o conferință de presă.

Dacă situația o impune, măsura ar putea fi prelungită. Aceasta a fost propusă de secretatul de stat Raed Arafat, fiind doar una dintre propunerile Grupului de suport tehnico-știinific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, grup condus de acesta.

De asemenea, acesta a mai propus o serie de măsuri care îi vizează pe studenți și pe elevii școlilor postliceale, cum ar fi sistarea stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

De asemenea, unităților de învățământ li se recomandă organizarea de cursuri la distanță, dacă există această posibilitate.

Închiderea şcolilor urmază să fie împlementată începând de miercuri, 11 martie, timp de o săptămână, după ce propunerea inițială era ca unitățile de învățământ să fie închisă până  după Paște, în data de 21 aprilie.

UPDATE:  Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi că unitățile de învățământ preuniversitar vor fi închise începând de miercuri (11.03.2020) până la dată de 22.03.2020 inclusiv.

Există posibilitatea de prelungire a acestei măsurii. Este o măsură cu caracter preventiv, luată din cauza temerilor cu privire la răspândirea epidemiei că urmare a întoarcerii în țară a multor români care vin din zone care au fost puternic lovite de epidemia de coronavirus. Orban a indicat clar că e vorba de românii din Italia, în special de cei din zona Lombardia, care au început să vină acasă după declanșarea epidemiei. Măsură privește și unitățile private de învățământ. Orban a precizat și că cele trei persoane care lucrează la Guvern și care erau bănuite de îmbolnăvire de coronavirus, nu sunt purtătoare a virusului.

Declarații și măsuri anunțate în conferința de presă:

Marcel Vela, ministrul de Interne

– Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre și dinspre Italia.

– Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.

– S-a aprobat ca reuniunile de până la 200 de persoane să se desfăşoare fără avizul DSP. Se suspendă stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

– Se aprobă transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal

Monica Anisie, ministrul Educaţiei

– Se suspendă cursurile la toate unitățile de învățământ preuniversitar. Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă a luat decizia de a suspenda cursurile.

– La minister a fost constituit un grup de lucru care a analizat posibilitatea desfăşurării cursurilor şi online.

-After shool-ul nu face parte din categoria instituţiilor de învăţământ. Vom analiza amânarea simulărilor pentru evaluarea naţională şi pentru bacalaureat. Copiii să rămână acasă. Aceasta este recomandarea noastră pentru părinţi. Italia este al doilea partener comercial al României. Noi am luat gradual măsuri. Pe 21 februarie erau şase cazuri în Italia.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii

– În momentul de faţă ne aflăm în primul scenariu, care implică un număr redus de îmbolnăviri, sub 26. Un studiu din China arată că din 100 de pacienţi doar 12-14 au nevoie de terapie intensivă. Noi avem aproximativ 2.000 de paturi de terapie intensivă.

– Ambii pacienţi confirmaţi azi au venit din Italia. Pacienta din Buzău este în drum spre Balş, iar bucureşteanul este internat la Gerota. Bărbatul era izolat la domiciliu. Avem un plan de măsuri care vor fi luate în funcţie de evoluţia numărului de ămbolnăviri. Ne-am inspirat după măsurile luate în China. Am luat măsurile cele mai restrictive.

Raed Arafat, şeful DSU

– Este foarte greu să găsim stocuri în acest moment. Aşteptăm să vedem cât putem cumpăra. Avem o echipă în Serbia pentru un sfert de milion de combinezoane, care urmează să ajungă în ţară.

– Fiecare judeţ are câte o izoletă. Ieri am avut o defecţiune la izoleta din Bucureşti. Dezinfecţia ei durează 1-2 ore. Vrem să dublăm sau chiar să triplăm numărul izoletelo

Lucian Bode, ministrul Transporturilor

– Nu se închid graniţele.

– Referitor la transportul cu autocarul sau autobuzul, pot să vă comunic că, pe servicii de tranzit, acum sunt 66 de linii operate de 91 de operatori pe ruta România- Italia. Sunt 290 de trasee. În această hotărâre facem referire la serviciile regulate efectuate de operatori de transport spre și dinspre Italia.

– Ştim cu toţii că avem 600.000 de călători cu metroul. Azi circulăm cu toată flota. Avem 63 de trenuri. Avem 2 trenuri în rezervă. Timpii sunt reduşi la minim. Circulăm la două minute. Dezinfectăm trenurile la 12 ore.

Surse: Digi24, libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 MAI 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea