Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Toată lumea bună din Alba, prezentă la sărbătoarea pompierilor români, în Piața Cetății Alba Carolina

Bogdan Presecan

Publicat

în

Ziua de 13 septembrie este ziua în care se aniversează 164 de ani de la bătălia din Dealul Spirii și se sărbătorește „Ziua Pompierilor din România”. Sacrificiul și devotamentul pompierilor ISU Alba i-au adus la manifestările organizate cu această ocazie în centrul istoric din Alba Iulia pe cei mai importanți lideri de instituții din județ: prefect, șefi ai administrației județene și locale, parlamentari, șefi ai Poliției, ai SRI, ai Jandarmeriei și bineînțeles ai Inspectortului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba.

După primirea drapelului de luptă și a oficialităților, în Piața Cetății Alba Carolina s-a oficiat un serviciu religios iar maiorul Florin Zecheru a vorbit semnificația zilei de 13 septembrie. A urmat prezentarea mesajelor și a cuvintelor de felicitare adresate de către oficialități, începând cu scrisoarea ministrului de interne și terminând cu cea primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Prefectul Dan Simedru i-a felicitat pe pompieri pentru modul exemplar și eficient de care au dat dovadă la intervențiile pentru stingerea incendiilor de pădure de Tecșești și cel foarte recent de la Inuri, incendii care au mistuit peste 100 de hectare de pădure. O parte dintre pompierii aflați astăzi în formație la manifestările de Ziua Pompierilor, s-au întors, potrivit prefectului, azi-noapte de la intervenții.

A urmat prezentarea ordinului de avansare a patru cadre militare ale ISU Alba, ce au fost avansate înainte de termen, de către prefect și colonelul Dorel Sofica, inspectorul șeful al ISU Alba:

  1. La gradul de colonel-locotenent colonel Victoria Budiu
  2. La gradul de plutonier adjutant – plutonier major Aurel Chiril

–          plutonier major Daniel Jinariu

  1. la gradul de plutonier major – plutonier Dorin Popa

În cadrul manifestărilor de pe platoul din fața Sălii Unirii au fost amenajate standuri cu echipamente de interevenție, locuri speciale unde copiii din Alba Iulia s-au jucat de-a pompierii și au putut să își demonstreze aptitudinile de salvatori.

Totodată, vizitatorilor li s-au prezentat principalele reguli care trebuie urmate pentru a preveni producerea unor situații de urgență dar și măsurile care trebuie respectate pe timpul producerii acestora.

Cu această ocazie specială, am avut ocazia să văd alături, foști adversari politici, aplaudându-i cot la cot pe salvatorii de profesie din județul Alba.

 

Istoric Ziua Pompierilor

Au căzut în eroica bătălie din Dealul Spirii, de la 13 septembrie 1848, mai mult de jumătate din efectivul companiei de pompieri, între care şi ofiţerii Dănescu şi Starostescu, precum şi o parte din ostaşii Batalionului 2 din Regimentul 2 infanterie, care participaseră la luptă, trăgând asupra turcilor din interiorul cazărmii.

Şi-au pierdut viaţa în inegala încleştare 200 de otomani, 47 de soldaţi pompieri şi 2 ofiţeri

(care au fost înhumaţi ulterior în curtea Bisericii Sf. Gheorghe Plevenei), şi au rezultat peste 100 de răniţi. Ceilalţi pompieri, în frunte cu sublocotenentul Dincă Bălăşeanu, s-au retras, pentru a continua lupta, în tabăra generalului Gheorghe Magheru de la Râureni.

După dizolvarea acesteia, eroicii pompieri, alături de cei care activaseră în gărzile naţionale, au trecut munţii şi s-au înrolat în armata revoluţionară condusă de Avram Iancu, unde Dincă Bălăşeanu a ocupat funcţia de centurion.

Toate sursele istorice, martorii oculari, contemporanii bătăliei, apreciază în

unanimitate că majoritatea jertfelor (din cei peste 100 de morţi şi tot atâţia răniţi) au fost date de pompieri, ei aflându-se în vâltoarea încleştării.

Un şir de evenimente istorice ulterioare a consacrat actul eroic al pompierilor. Veteranilor

de la 1848 li s-a acordat prima decoraţie militară românească „Pro virtute militari”, înfiinţată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Tot ca o recunoaştere a eroismului pompierilor, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasă pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oştirii Ţării, Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat încă din 1861), primind primul drapel de lupta din mâna domnitorului.

Recunoaşterea faptului că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative

momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.

Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbatorită dintotdeauna, ca fiind ZIUA

POMPIERILOR DIN ROMÂNIA însă, a fost legal oficializată după război, apoi prin Legea nr. 121/1996 prinvind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr.1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Taxe, impozite și amenzi în municipiul Alba Iulia: Consiliul Local a decis nivelurile impuse pentru anul 2025

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO | Taxe, impozite și amenzi în municipiul Alba Iulia: Consiliul Local a decis nivelurile impuse pentru anul 2025 Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a fost convocat luni, 23 decembrie 2024, în ședință ordinară începând cu ora 13:00. Pe ordinea de zi s-a aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea