”Toamna Crizantemelor” la Aiud, în Piața Dr. Constantin Hagea: Spectacol de culoare, până la 1 noiembrie. Istoria și semnificația crizantemelor
”Toamna Crizantemelor” a transformat de vineri, 27 noiembrie, Piața Dr. Constantin Hagea într-un spectacol plin de culoare, unde floricultorii au expus pentru vânzare cele mai frumoase flori.
Evenimentul se va desfășura până miercuri, 1 noiembrie, timp în care iubitorii de flori pot cumpăra pe alese minunățiile toamnei.
”Vă invităm să vă bucurați de Toamna Crizantemelor la Aiud.
Piața Dr. Constantin Hagea se transformă din nou într-un spectacol de culori, cu crizantemele sale specifice toamnei. Evenimentul „Toamna Crizantemelor” a devenit deja un obicei binecunoscut, oferind floricultorilor oportunitatea de a-și demonstra priceperea.
Vă invităm să susțineți producătorii locali și să vă bucurați de frumusețea crizantemelor de toamnă în perioada 27.10.2023 – 01.11.2023”, au transmis reprezentanții administrației locale.
Crizantemele sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai prezente flori în lunile de toamnă, fiind rezistente, dar şi delicate, colorate, parfumate şi încântătoare. Nu întâmplător sunt denumite „reginele toamnei”. Le vedem în grădini, le vedem în fiecare florărie, dar te-ai întrebat vreodată care este istoria acestei flori şi ce semnifică ea?
Ce înseamnă cuvântul „crizantemă”?
Numele ştiinţific al crizantemei este Chrysanthemum şi provine de la cuvintele greceşti „chrysos” care înseamnă „aur” şi „anthemon” care însemană „floare”. Aşadar, crizantemele sunt ‘florile de aur’, culoarea galbenă fiind, de altfel, foarte răspândită printre soiurile de crizanteme, scrie magnolia.ro.
Istoria crizantemei
Crizantemele îşi au originea în China, prezenţa lor fiind semnalată încă din secolul al XV-lea î. Hr. Se crede că a fost introdusă în Japonia abia în secolul al VIII-lea d. Hr. , urmând ca în Europa să ajungă doar în secolul al XVII-lea. În mod evident, asiaticii sunt cei care au cele mai multe tradiţii legate de această floare. În China există chiar un oraş ce poartă numele Ju-Xian, ceea ce înseamnă ‘oraşul crizantemă’, în timp ce în Japonia există un festival al bucuriei dedicat florilor de crizanteme pe care le consideră o reprezentare a perfecţiunii şi un simbol al vieţii şi al soarelui. În Europa crizantema a fost mai întâi apreciată pentru proprietăţile ei medicinale, mai apoi pentru cele ornamentale.
Semnificaţia crizantemei
Fiind foarte răspândită în întreaga lume, este firesc ca semnificaţiile crizantemei să fie destul de diverse.
În China şi Corea este floarea asociată cu sărbătorile. De aceea este foarte prezentă drept cadou cu ocazia aniversărilor sau de sărbători. Orientul asociază crizantema cu sănătatea, viaţa lungă, cu vârsta înaintată şi cu înţelepciunea, dar şi cu fericirea, fiind considerată şi un simbol solar.
în Feng-Shui, crizantema este asociată cu norocul şi cu energia Yang, fiind un cadou potrivit de casă nouă.
În cultura europeană crizantema este considerată o floare funerară deaoarece perioada sa de înflorire coincide cu perioada în care credincioşii sărbătoresc ziua morţilor, iar crizantemele au devenit cele mai la îndemână flori pentru ornarea mormintelor.
În Statele Unite ale Americii crizantema este adusă la rangul de ‘Regină a toamnei’, fiind foarte apreciată pentru frumuseţea sa.
Cui oferim crizanteme?
După cum am văzut, crizantemele sunt atât de încărcate de simboluri, încât e păcat să nu le luăm în considerare atunci când vrem să facem un cadou. Un buchet de crizanteme sau un aranjament cu crizanteme în coș pot fi alegeri potrivite pentru a le ura celor dragi viaţă lungă. De asemenea, crizantema poate fi un cadou inspirat pentru aprecierea înţelepciunii bunicilor, mai precizează sursa citată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
ACCIDENT rutier pe Autostrada A1 Sebeș-Deva, în zona localității Șibot Un accident rutier a avut loc luni, 28 iulie 2025, ân jurul orei 8.45, pe autostrada A1, Sebeș-Deva, în dreptul localității Șibot. Citește și: FOTO | ACCIDENT RUTIER în Alba Iulia, la intersecția Bulevardului Horea cu Calea Moților: Tamponare între 2 mașini Potrivit ISU Alba, […]
Echipamente digitale pentru Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Cetatea de Baltă: Achiziție în valoare de aproximativ 500.000 de lei
Echipamente digitale pentru Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Cetatea de Baltă: Achiziție în valoare de aproximativ 500.000 de lei Primăria Cetatea de Baltă a lansat, joi, 24 iulie 2025, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), procedura de achiziție prin licitație publică a unor echipamente digitale pentru Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Cetatea de […]
Turismul din Alba, în cădere liberă: În mai 2025, în județ s-au cazat cei mai puțini turiști din Regiunea Centru
Turismul din Alba, în cădere liberă: În mai 2025, în județ s-au cazat cei mai puțini turiști din Regiunea Centru Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Regiunea Centro a fost în luna mai 2025 de 25% pe total structuri de cazare turistică, peste nivelul înregistrat în luna aprilie 2025 (20,6%) și sub […]