Rămâi conectat

Politică Administrație

Tinerii liberali din Alba – pe urmele Brătienilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

BPT TNL Alba a organizat în 29 – 30 mai a.c. o excursie de documentare în județul Argeș la centrul spiritual al liberalismului românesc, vila Florica (vila familiei Brătianu de la Ştefăneşti). Acțiunea s-a dorit a fi o continuare firească a evenimentelor care au marcat împlinirea, în 24 mai, a 140 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal. Alături de tinerii liberali care au dorit să calce efectiv pe urmele Brătienilor, s-a aflat copreședintele PNL Alba, domnul Adrian Teban, cel care a făcut posibilă această deplasare.

Jpeg

Jpeg

Vila Florica a fost construită de Ion şi de Ionel Brătianu și este unul dintre cele mai frumoase domenii boiereşti ale ţării. La Vila Florica (azi transformată în muzeu și deschisă pentru vizitatori), s-au luat unele dintre cele mai importante decizii politice pentru România, decizii care au influența evoluția țării la finalul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului trecut. Domeniul Florica, denumit în memoria primei fiice a familiei Brătianu, a fost inclusiv loc de convalescenţă pentru Regele Carol I. Vila este rezultatul transformării unei case gândite pentru administrarea moşiei, într-o impresionantă reşedinţă boierească. Ion Brătianu şi Ion I.C. Brătianu, cei care au realizat vila si dependințele de pe domeniul de la Florica, au fost doi dintre oamenii politici care au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne şi, totodată, doi pasionaţi constructori (în special Ionel – Ion I. C. Brătianu – care, de altfel, era de profesie inginer). Ion Brătianu a fost, printre altele, prim-ministrul României în timpul războiului de independență (1877-1878), iar fiului său cel mare, Ion. I. C. Brătianu (și el prim-ministru al țării în mai multe rânduri), istoria acestui neam îi datorează, tot după un război, Unirea din 1918 şi numeroase reforme care au stat la baza democraţiei și dezvoltării României în perioada interbelică.

În cea de a doua zi de excursie s-a vizitat un alt loc important de cultură românească, Muzeul Golești. Înființat în 1939, de către regele Carol al II-lea, sub numele de „Muzeul Dinicu Golescu”, acest așezământ de cultură s-a dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expoziții care prezintă atât istoria impresionantă a familiei Golescu (o familie de boieri patrioți care s-au implicat puternic în evenimente majore ale istoriei Țării Românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea), cât și istoria culturii și civilizației tradiționale românești.

BPT TNL Alba mulțumește domnului Adrian Teban pentru sprijinul acordat în realizarea acestei importante acțiuni.

 

Prof. Adrian SIMION,

Coordonator T Comunică – TNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea