Tinerii instituţionalizaţi între 16 şi 18 ani din Alba, evaluaţi psihologic şi consiliaţi în viitoarea carieră

Consiliul Judeţean Alba a demarat, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba (DGASPC) şi SC Profiles International SRL, în cea de a doua parte a anului 2014, un amplu proces de evaluare, consiliere şi orientare educaţională şi profesională a tinerilor instituţionalizaţi în centrele de plasament din judeţ.

tineri institutionalizatiPotrivit CJ Alba, “scopul principal al proiectului este acela de a oferi gratuit tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, găzduiţi în centrele rezidenţiale ale DGASPC Alba, şansa de a opta, în cunoştinţă de cauză şi în deplină concordanţă cu profilul personal, pentru un parcurs şcolar şi pentru o carieră profesională care să îi atragă şi care să se suprapună într-o cât mai mare măsură peste aşteptările şi calităţile personale ale fiecăruia.

ELIT

În concret, acest serviciu de orientare vocaţională denumit VIA – Vocaţie, Interese, Autocunoastere – constă în realizarea unei evaluări psihoaptitudinale a tinerilor prin aplicarea unui chestionar care conţine nu mai puţin de 320 de întrebări ce vizează determinarea trăsăturilor comportamentale stabile ale celor evaluaţi. În contextul în care marea majoritate a adolescenţilor nu ştiu cu adevărat ce şcoală, respectiv, carieră profesională să urmeze, testul le evaluează personalitatea şi dorinţele şi îi ajută să se decidă asupra parcursului educaţional şi profesional pe care e cel mai indicat să îl urmeze.

Pentru ca respondenţii să înţeleagă cât mai bine ce se aşteaptă de la ei şi pentru a conştientiza avantajele pe care acest proces le presupune, evaluarea propriu-zisă este precedată de sesiuni de informare-prezentare. În cadrul sesiunii, adolescenţilor le sunt prezentate modele de succes, persoane care, la fel ca şi ei, provin din centre de plasament şi care, în ciuda tuturor dificultăţilor, s-au realizat în viaţă, din punct de vedere profesional şi material.

În cadrul oferit de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, adolescenţii implicaţi în proiect au participat la o întâlnire alături de reprezentantul SC Profiles International S.R.L şi reprezentantul Consiliului Judeţean Alba, care a punctat aspectele ce dau plus valoare acestei acţiuni. Ulterior, la finalul completării chestionarului şi interpretării lui, sistemul informatic de evaluare generează rapoartele de orientare vocaţională care sunt analizate de consilierii de orientare şi sunt discutate cu fiecare copil. Practic, respondenţilor li se realizează o descriere cât mai fidelă, un profil, urmând apoi sesiuni de orientare în carieră.

De altfel, întregul proces este conceput a se derula în interesul tinerilor instituţionalizaţi, urmând să fie evaluaţi şi consiliaţi în momentul împlinirii vârstei de 16 ani, tot acest demers fiind iniţiat în urma prezentării proiectului dezvoltat de către compania SC Profile International în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi a propunerii de colaborare adresată Consiliului Judeţean Alba.

„Într-o atmosferă degajată, copii au fost informaţi asupra modului de desfăşurare a proiectului, implicit a serviciului VIA şi au fost încurajaţi să îşi exprime părerile şi să intervină cu întrebări pertinente.

Facilitarea accesului la informaţie pentru copiii instituţionalizaţi şi oportunitatea de a fi îndrumaţi corect de specialiştii în domeniu, în ce priveşte opţiunile şcolare şi profesionale este o preocupare a Consiliului Județean Alba. Prin acest tip de acțiuni, dar și prin alte activități complexe, încercăm să venim cu soluții către acești tineri și să-I sprijim în rezolvarea problemelor pe care le au. Chiar dacă ei sunt lipsiți de sprijin familial, încercăm să le oferim toată susținerea Consiliului Județean Alba.” – a precizat doamna Mirela TIMONEA, responsabilul de proiect din partea Consiliului Judetean Alba.

În paralel cu acest proces de evaluare care facilitează cunoaşterea şi, respectiv, autocunoaşterea copiilor, în vederea unei corecte orientări şcolare şi profesionale, elevilor le sunt oferite informaţii cât mai corecte şi cuprinzătoare în legătură cu profesiile pentru care pot opta, facilitându-li-se, totodată, cunoaşterea realităţilor economice, a riscurilor şi avantajelor pe care fiecare profesie le presupune.

În acelaşi timp, elevii sunt familiarizaţi cu diversele metode şi tehnici menite să le permită căutarea şi obţinerea unui loc de muncă: elaborarea scrisorilor de intenţie sau a CV-ului, modalitatea optimă de prezentare la interviu, sfaturi privind cariera etc”

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb: Comunitățile locale din mediul rural pot accesa mai ușor fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru îmbunătățirea conectivității cu mediul urban

Utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale este mai importantă ca niciodată începând cu acest an, programarea europeană 2021-2027 alocând… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro